De Mariana Nicolaev/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Organizaţia Naţiunilor Unite a modificat pronosticurile creşterii economice mondiale până la 3,3%.
Creşterea economică în 2011 va constitui 3,3%, iar în 2012 va ajunge la un nivel de creştere de 3,6%, se vorbeşte în raportul “Situaţia economiei mondiale şi perspectivele pentru 2011” al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). În varianta raportului din ianuarie, ONU a preconizat o creştere a PIB-ului mondial de 3,1% în 2011 şi de 3,5% în 2012.
După o perioadă îndelungată de recuperare fragilă, creşterea economică globală a început să încetinească în mai multe ţări pe la mijlocul anului 2010, se subliniază în noul raport al ONU. O încetinire a creşterii economice se aşteaptă şi în 2011-2012, aşa cum slăbiciunea ce mai persistă în economiile celor mai dezvoltate ţări continuă să împiedice redresarea economică mondială şi prezintă un risc al stabilităţii economice şi pentru următorii ani.
Potrivit ONU, rata sporită a şomajului, înăsprirea politicilor fiscale şi riscul războaielor valutare pun în pericol procesul de revigorare a economiei la nivel global.O datǎ materializate, aceste riscuri pot împiedica normalizarea PIB-ului mondial, încetinind creşterea acestuia până la mai puţin de 2%, iar unele din ţările dezvoltate s-ar putea întoarce în criză.
Volumul vânzărilor globale se va majora cu 6,5% în 2011-2012, după saltul de 10,5% din perioada precedentă a anului 2010. Mai multe guverne, în special acele din ţările dezvoltate, deja merg pe calea unei economii înăsprite de reducere a cheltuielilor publice. După părerea ONU, acestea vor avea un impact negativ asupra creşterii economiei mondiale. Ţările în curs de dezvoltare şi cele cu o economie în tranziţie rămân să reprezinte principala putere de mişcare şi redresare a economiei pe plan mondial, dar şi în cazul acestora creşterea de producţie va încetini.
Un factor important pentru înviorarea comerţului mondial şi modificarea preţurilor la materia primă a servit tempoul de dezvoltare al Chinei, condiţie favorabilă şi pentru creşterea economică în statele Americii Latine, Comunităţii Statelor Independente şi în unele ţări din Africa. Şi totuşi, redresarea economică rămâne sub pragul potenţial în toate cele trei regiuni.
Preţul petrolului, potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, va fi într-un uşor declin în 2011.
Creşterea economică a Americii în 2011 şi 2012 va constitui 2,6% – 2,8%, iar rata şomajului se va diminua cu circa 8,2 la sută.
Din cauza calamităţilor naturale abătute peste Japonia (cutremure, tsunami), creşterea economică a acesteia va avea de suferit cu o modificare de doar 0,7% în 2011 şi o creştere mai sporită în 2012, de circa 2,8%.
Dezvoltarea economică în zona euro în acest an va atinge o medie de 1,6%, în timp ce Germania poate fi capabilă de un salt de 2,9 la sută. În Grecia, Spania, Portugalia şi Irlanda se va obseva un uşor declin sau o creştere economică foarte lentă din cauza crizei datoriei.
Creşterea economică în ţările în curs de dezvoltare va încetini la o medie de 6% în 2011-2012, comparativ cu 7,1% în 2010. În special, o creştere mai moderată a PIB-ului se aşteaptă în China şi India.