Organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media isi exprima ingrijorarea in legatura cu actiunile de hartuire si intimidare, semnalate de jurnalistii de la saptamanalul de investigatii Ziarul de Garda. In acest context, ONG-urile solicita autoritatilor sa le asigure protectia jurnalsitilor Ziarului de Garda.
Intr-o declaratie semnata de sapte organizatii neguvernamentale, se mentioneaza ca dreptul persoanei la libertatea de exprimare este garantat atat de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si de Constitutia R.Moldova. “Mai mult, conform articolului 1 din Legea Presei, statul ar trebui sa garanteze tuturor persoanelor dreptul la exprimarea libera a opiniilor si ideilor, la informare veridica asupra evenimentelor din viata interna si cea internationala”, se arata in textul declaratiei.
Semnatarii declaratiei fac apel catre societatea civila, partidele politice, reprezentantii europeni sa se solidarizeze cu jurnalistii intimidati si sa se opuna tendintelor de suprimare a pluralismului si libertatii cuvantului in Republica Moldova. De asemenea, ONG-urile cer organelor abilitate sa investigheze acest caz si, daca vor fi gasite persoane vinovate de limitarea nejustificata a dreptului la informare si libera exprimare sa fie pedepsite conform legii.
Declaratia a fost semnata de Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Asociatia Presei Electronice, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Centrul Tanarului Jurnalist, Uniunea Jurnalistilor din Moldova si Centrul „Acces-Info”.
Amintim ca saptamana trecuta, echipa Ziarului de Garda a anuntat ca este suspusa unui lant de presiuni si atacuri telefonice si electronice, dupa ce la la 4 septembrie, a publicat un articol „Vara torida la SIS”. Articolul viza un colaborator al SIS, despre care cativa tineri au declarat ca acesta le-ar fi obtinut pe cai nepermise datele si numarul de telefon si i-ar fi contactat pentru a-i racola intr-o misiune pe care acestia nu au putut sa o accepte.