De Paula Munteanu/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Cu siguranță l-ați văzut cel puțin o dată în viață, și cel puțin o dată în viață v-a ajutat. Despre cine e vorba?
Despre omulețul de pe semafor, cel roșu și cel verde, care uneori ne zâmbește, poate să meargă pe bicicletă, sa fie băiat sau fată, dar indiferent de cum arată, ne avertizează mereu.
Ampelmännchen este denumirea germană a omuleţului colorat din semaforul de pietoni, care a fost inventat în Berlinul de Est, iar în această lună împlineşte 50 de ani.
În zilele noastre, a devenit un simbol pentru Berlin, dar și un căutat suvenir turistic, imaginea sa fiind asociată cu Berlinul.
Primele semafoare pentru pietoni au apărut în anii ’50, când traficul începea să crească ca volum şi anumite intersecţii aveau nevoie de semafoare pentru a fluidiza traficul. De cele mai multe ori, semafoarele erau identice pentru maşini, biciclete şi pietoni.
Cam atunci a apărut și ideea creării unui omuleţ care să simbolizeze pietonul i-a venit psihologului german Karl Peglau, în 1961.
Peglau nu era mulţumit de semafoarele folosite până atunci deoarece nu îi ajuta cu nimic ăe cei care erau daltonici. Se ştie că 10% din întreaga populaţie a planetei suferă de daltonism şi nu poate distinge culorile, în special culoarea roşie de cea verde. Ideea psihologului german era de folosi silueta unui omuleţ într-o ipostază care să simbolizeze culoarea roşie sau cea verde. Pe lângă semanforul pentru pietoni, Peglau a mai propus un semafor cu trei culori pentru automobilişti, dar cu forme diferite pentru fiecare culoare. Acesta din urmă nu a avut succes din cauza costurilor imense de înlocuire a întregii infrastructuri.