OMS: O amenințare la adresa omenirii este ezitarea noastră de a ne vaccina

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat lista anuală a amenințărilor la adresa omenirii pentru 2019. Pentru prima dată în această listă a intrat ezitarea privind administrarea vaccinurilor. Conform datelor OMS, vaccinarea este una din cele mai efective, din punct de vedere economic a luptei cu maladiile. Administrarea la timp a vaccinurilor permit salvarea anuală a câteva milioane de oameni. Lărgirea arealului de cuprindere a vaccinurilor ar putea salva încă un milion și jumătate de vieți omenești, relatează takiedela.ru.

Accesul redus la vaccinare și neîncrederea în siguranța vaccinelor reprezintă principalele cauze ale ezitării la vaccinare. De aceea, oferirea informației veridice despre vaccine pentru asistenții medicale, este critică pentru influențarea deciziei persoanei de a accepta vaccinarea.

OMS este îngrijorată de faptul că refuzul vaccinării, cu toate că există acces la informație și la vaccinuri, poate reduce la zero progresul atins în lupta cu bolile, care pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor. De exemplu, infectarea cu rujeolă a crescut cu 30% (cercetătorii nu au indicat în comparație cu ce perioadă a crescut rata îmbolnăvirii). Parțial, această epidemie este legată de refuzul vaccinurilor. În unele țări, unde rujeola era pe cale să dispară, au apărut noi cazuri de îmbolnăvire.

OMS planifică să intensifice în 2019, lucrul pentru lărgirea arealului de vaccinare împotriva papilomavirus, pentru a reduce cazurile de cancer la colul uterin. Organizația speră că în acest an în Afganistan și Pakistan va fi oprită răspândirea virusului care provoacă poliomielita. În 2018, în aceste țări au fost înregistrate 30 de cazuri de îmbolnăvire de poliomielită.

Printre alte amenințări în adresa omenirii au fost numite – poluarea aerului și schimbarea climei; bolile netransmisibile precum sunt diabetul, cancerul și bolile cardiovasculare; o nouă pandemie a gripei; condițiile precare de viață în zonele afectate de conflicte armate și catastrofe naturale; apariția a noi infecții rezistente la antibiotice; febra dengue și HIV; Ebola și alte infecții periculoase, asistența medicală primară insuficientă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.