Social
Omorul din Vulcănești: Tânărul de 24 ani care a împușcat un bărbat cu un pistol „Glock” riscă detenție pe viață

PE SCURT
Procurorii PCCOCS au expediat în instanța de judecată cauza penală privind crima care a avut loc la 25 mai în satul Vulcănești, raionul Nisporeni, în urma căreia a fost împușcat mortal un bărbat de 37 de ani.
Astfel, tânărul de 24 ani care a împușcat cu un pistol de model „Glock” un bărbat de 37 de ani riscă de la 15 la 20 ani închisoare sau detențiune pe viață. Alte patru persoane, care l-au însoțit pe agresor, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 7 ani.
PE LUNG
Procurorii au acumulat probe incontestabile, inclusiv și secvențe video din momentul comiterii infracțiunii, care au permis a constata că în urma unei cerți ce s-a produs cu puțin timp înainte de momentul infracțiunii, cinci consăteni s-au deplasat la domiciliul victimei, situat în satul Vulcănești din raionul Nisporeni, La poarta gospodăriei acestuia, în prezența soției și fiicei minore, l-au înjurat și amenințat cu aplicarea violenței.
În timpul altercației, unul din agresori, și anume tânărul de 24 ani, având asupra sa pistolul de model „Glock” care îl deținea legal, a efectuat mai multe împușcături în direcția victimei, cauzându-i acestuia multiple plăgi și în consecință persoana a decedat.
Reamintim că anterior portalul Anticoruptie.md a scris că cel puțin 30 de persoane din satul Vulcănești din raionul Nisporeni și-au abandonat casele, fiind nevoite să apuce calea pribegiei. Oamenii au fost izgoniți din sat, după ce ruda lor l-a împușcat pe un consătean. Casele celor izgoniți au fost vandalizate, incendiate, iar oamenilor le este frică să se apropie de sat, de răzbunarea rudelor bărbatului ucis.
Potrivit Anticoruptie.md, Vulcănești face parte din comuna Ciorești, raionul Nisporeni, și numără puțin peste o mie de locuitori, majoritatea fiind de etnie romă. Oamenii care trăiesc aici se conduc de niște legi nescrise ale comunității romilor, care permit izgonirea din localitate a rudelor unui membru al comunității dacă acesta este învinuit de omor.
Copilul meu singur acasa
Ce face copilul tău pe Internet? Statistici despre exploatarea sexuală online și ce vârstă au victimele

PE SCURT
Tu știi ce face copilul tău online? Îl supraveghezi?
„Exploatarea sexuală online a copiilor este o formă de abuz. Chiar dacă nu lasă urme pe corp, sechelele pe care le provoacă în sufletul unui copil sunt mai adânci decât ne putem imagina. Perioada de recuperare după un astfel de abuz este mult mai îndelungată. Iar ecourile traumei revin repetat de-a lungul vieții”. Este declarația făcută de Elena Botezatu, directoarea Programului Copii al CI „La Strada Moldova” în cadrul unei conferințe de presă.
PE LUNG
Aproape 60% dintre victimele beneficiare ale „La Strada Moldova” au între 13 și 15 ani, iar fiecare al 10 copil are sub 10 ani.
Forme noi și periculoase de exploatare sexuală a copiilor în spațiul virtual:
sextortion – hărțuirea sexuală online
sexting – producerea și transmiterea online a conținuturilor cu caracter intim
Specialiștii menționează că formele de abuz menționate mai sus sunt periculoase pentru că, la primele etape, sunt voalate în conversații despre prietenie și iubire, simulate de abuzator în comunicarea cu copilul sau adolescentul. Copilul este manipulat și convins să producă imagini și video drept dovadă a unei relații speciale. La scurt timp, încep hărțuirea, șantajul, exploatarea online, care pot continua luni în şir. Copilul trăiește frica 24 din 24 de ore, din motiv că telefonul mobil este întotdeauna în preajmă și agresorul poate da oricând de el.
Cine sunt abuzatorii?
20-25 ani – 41%
40-45 ani – 35%
18-20 ani – 18%
50-55 ani – 5%
Pericolul vine și din faptul că fenomenul nu este înțeles sau recunoscut nici de specialiști, care invocă lipsa probelor în investigarea unor astfel de infracțiuni. Or, fiecare material cu caracter intim, în care apare un minor, trebuie perceput a priori drept probă principală a săvârșirii unui abuz sexual online asupra unui copil. Totuși, din lipsă de informații despre specificul exploatării sexuale a copiilor în spațiul virtual, profesioniștii din domeniu, direct sau indirect, descurajează raportările acestor infracțiuni.
4 din 5 copii au fost blamați de părinți
Pe de altă parte, sunt stereotipurile sociale legate de victimele unui abuz sexual, care favorizează răspândirea fenomenului. Copiii ezită să le vorbească părinților despre ce li s-a întâmplat, pentru că știu că nu vor fi crezuți, for fi învinuiți sau chiar pedepsiți pentru că au produs și au transmis fotografiile sau înregistrările video „indecente”. „Niciun copil însă nu alege să fie abuzat sexual online. În 8 din 10 cazuri abuzatorul a construit online o relație apropiată cu copilul, bazată pe încredere sau chiar iubire. Abuzatorul manipulează foarte abil victima, exploatând specificul vârstei, particularitățile psihologice, statutul social și nevoile primare ale copilului”, a mai spus Elena Botezatu.
Măsurile întreprinse de către legiuitori sunt cu mult în urma dezvoltării tehnologiilor informaționale – de circa 4,5 ori.
Specialiștii au declarat că există și se mențin lacunele din cadrul legal. Lacune care permit răspunderea penală ineficientă pentru un abuz sexual sau exploatare sexuală a minorului.
Potrivit adjunctului procurorului-șef PCCOCS, Sergiu Russu măsurile întreprinse de către legiuitori, în scopul protejării copiilor împotriva exploatării sexuale prin intermediul internetului, sunt cu mult în urma dezvoltării tehnologiilor informaționale – de circa 4,5 ori. Prin urmare, adaugă specialistul, racordarea legislativă la nivelul actual de dezvoltare și folosire a mediului online de către exploatatori și de către copii ar avea un rol determinant în prevenirea și investigarea reușită a unor astfel de crime.
Enlarge

Cum au făcut cunoștință?
ok.ru – 48%
facebook.com – 26%
instagram – 14%
youtube.com – 7%
Doar în ultimii 2 ani, Echipa de Asistență a Copilului din cadrul CI „La Strada Moldova” a gestionat aproape 50 de dosare ce reprezintă abuzuri sau exploatare sexuală online a copiilor. În prima jumătate a anului 2019, avocatul și psihologii EAC au preluat 43 de cazuri noi de abuz sexual asupra copiilor. Conform prevederilor Codului Penal, acestea au fost clasificate drept cazuri de trafic (16), pornografie (16), hărțuire sexuală (1), ademenire (1), acțiuni perverse (1), violuri (7) și acțiuni violente cu caracter sexual (1).
Educație
Cum Universitatea de Medicină a fost la un pas de a normaliza xenofobia

PE SCURT
După ce autoritățile au destructurat o grupare specializată în producerea și comercializarea drogurilor din care făceau parte studenți internaționali de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cea din urmă a decis că va introduce testarea antidrog doar pentru studenții străini. Testarea urma să aibă loc la admitere și înainte de examene. Mai mult, universitatea se angaja să anunțe părinții studenților „răufăcători” despre ilegalitățile pe care le comit copiii lor adulți.
Cifrele arată că, în ultimii 3-4 ani, au fost exilați în jur de 30 de studenți în țările lor de origine, pentru că au încălcat legislația Republicii Moldova, însă cei mai mulți care au produs infracțiuni, în special legat de droguri, sunt cetățenii RM. În ultimii 3-4 ani, peste 700 de tineri (19-24 de ani) cetățeni moldoveni au comis infracțiuni legate de doar droguri. Mai mult, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării a declarat că inițiativa universității este discriminatorie și în urma avizului emis de Consiliu, USMF a renunțat la ea.
PE LUNG
Joi, 31 octombrie 2019, în cadrul unei conferinței de presă oamenii legii au făcut publică destructurarea unei grupări criminale specializate în producerea, cultivarea, prelucrarea, comercializarea drogurilor de tip marijuana și alte produse psihotrope.
Timp de 4 luni, autoritățile au investigat activitatea grupului și au stabilit că 14 dintre cei implicați sunt studenți la USMF „N. Testemițeanu”. Liderul și organizatorul grupului este o un student de 23 de ani, din Israel, student al USMF „N.Testemițeanu” în anul IV de studii. El cumpăra droguri de la un cetățean al Republicii Moldova care-i creștea canabis doar pentru el. Ulterior, studentul vindea marijuana studenților străini.
După investigații, au fost reținute 8 persoane, dintre care 6 erau străini. Potrivit autorităților, toate persoanele cercetate au fost supuse testării narcologice, iar 14 dintre ei, studenți străini, au primit rezultat pozitiv la consumul de marijuana. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.
Peste 5 zile, autoritățile au anunțat că alți 2 cetățeni ai Israelului au fost reținuți pentru coruperea activă și trafic de influență. Cei doi erau membri ai grupării destructurate și au fost prinși în momentul în care încercau să mituiască angajați ai Biroului de Migrație și Azil pentru a-i scăpa pe prietenii lor de problemele legate de droguri. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cei doi au mai încercat să mituiască organele de resort în cazul celor patru fete arabe exmatriculate de la USMF după ce ar fi bătut o mamă ce merge pe stradă de mână cu fiica ei de 3 ani.
Testul antidrog pentru studenții străini
După reținerea studenților străini, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a anunțat că va înăspri regulile de admitere pentru cetățenii străini. Noile restricții se refereau la introducerea procedurii de testare antidrog pentru cetățenii străini atât la admiterea la studii, cât și la fiecare sesiune de examene, iar cei care urmau să încalce regulile, riscau să fie exmatriculați.
La USMF învață:
studenți străini – 2 451
studenți, în total – 5 945
Cristian Velixar, activist civic, zice că atitudinea universității este nejustificată. Potrivit lui, controlul este aplicat în baza prezumției vinovăției și este aplicat doar cetățenilor străini.
„Nu am văzut date care să arate că străinii comit infracțiuni mai des sau consumă canabis într-o măsură mai mare decât localnicii. Conform multiplelor studii, canabisul are beneficii medicinale. În loc să cerceteze aceste beneficii și să fie avocați ai utilizării canabisului medicinal, USMF-ul face contrariul. Albinele împotriva mierii. Consider că fiecare adult cu capacitate de exercițiu este în drept să decidă ce face cu corpul său. Din acest considerent, consider că legislația curentă trebuie schimbată.”
Fiecare a 5-a infracțiune legată de droguri este făcută de un tânăr
Potrivit datelor SIS, în ultimii 3-4 ani, aproximativ 30 de studenți străini au fost exilați în țările lor de origine din cauza încălcării legislației Republicii Moldova.
În 2016-2018, au fost comise:
3 773 infracțiuni legate de droguri
742 infracțiuni efectuate de persoane de 18-24 de ani
De la începutul anului 2019 până în septembrie, au fost documentate 466 persoane implicate în infracțiuni legate de droguri, 161 dintre ele fiind cu vârsta cuprinsă 18-24 ani.
Inițiativă discriminatorie
Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării a declarat inițiativa USMF „Nicolae Testemițanu” de a introduce testul antidrog la admiterea și examenelor pentru studenții internaționali discriminatorie.
Consiliul atenționează că, această cerință, fiind aplicată doar studenților străini, va genera existența criteriilor diferite de admitere și susținere a examenelor pe criteriu de cetățenie, ceea ce contravine cadrului legal, conform căruia procesul de integrare a străinilor în țara noastră se realizează cu respectarea principiului nediscriminării și al egalității de tratament.
Mai mult decât atât, Consiliul consideră că în urma aplicării acestor măsuri, ar putea fi generată o percepție eronată în rândul populației. Percepție legată de străinii aflați în Republica Moldova ca fiind persoane aflate în conflict cu legea, fără dovezi concludente în acest sens. Acest lucru ar spori riscul discriminării străinilor aflați pe teritoriul țării.
În urma avizului consultativ emis de Consiliu, USMF „Nicolae Testemițanu” a renunțat la idee și nu va modifica procedura de admitere la studii și de susținere a examenelor pentru studenții străini prin introducerea obligativității examinării la consumul de substanțe psihotrope.
Social
Au pretins că sunt polițiști și au obținut prin șantaj 40 000 lei. Patru indivizi, puși sub arest // VIDEO

PE SCURT
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat astăzi că a obținut în instanța de judecată arestarea unui grup de indivizi, care au pretins că sunt polițiști și au pătruns în apartamentului unui locuitor din Chișinău, de la care au primit prin șantaj 40 000 lei.
PE LUNG
Pretinșii polițiști sunt patru indivizi cu vârste cuprinse între 25 și 34 ani. Aceștia s-au prezentat la ușa victimei ca angajați ai poliției și au declarat că vor percheziționa domiciliul acesteia, pe motiv că ar poseda droguri.
Ulterior, aceștia au aplicat violență fizică asupra victimei și au pretins suma de 40 mii lei, după care în prezența acesteia i-au sustras bunuri materiale. Mai mult, indivizii au urcat-o pe victimă cu forța în automobil și au transportat-o într-o fâșie forestieră, unde au continuat maltratarea ei, de asemenea pentru scopul obținerii mijloacelor financiare.
Pretinșii polițiști riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 7 ani
Însă, toate acestea au fost filmate de către suspecți înșiși, iar ofițerii de poliție au intrat în posesia înregistrărilor.
În urma măsurilor efectuate, aceștia au fost reținuți, iar PCCOCS a obținut în instanța de judecată aplicarea arestului în privința acestora. Dacă vinovăția bănuiților va fi demonstrată, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 5 la 7 ani.