Obiecte preţioase au dispărut de la muzeul de antichităţi din Cairo

Obiecte de mare valoare, printre care o statuie a lui Tutankamon, au dispărut de la muzeul din Cairo, în care au pătruns hoţii luna trecută, la începutul tulburărilor din Egipt, a declarat duminică Zahi Hawass, numit ministru de stat pentru antichităţi. Potrivit unui egiptolog la Universitatea americană din Cairo, se pare că hoţii ştiau ce caută, pentru că au coborât la etajul inferior al muzeului de unde au luat obiectele dintr-o vitrină, lăsându-le pe celelalte neatinse, relatează publicaţia Le Point.

Printre piesele care lipsesc se numără o statuetă aurită a lui Tutankamon, faraon din dinastia a 18-a, dus de o zeiţă, a precizat Hawass într-un comunicat. Hoţii au mai luat piese din peroada amarniană, printre care un cap de prinţesă de gresie şi o statuie din calcar a lui Akhenaton cu o masă de ofrande, a adăugat el. Alte obiecte furate sunt o statuie a lui Nefertiti, soţia lui Akhenaton, o statuetă de piatră din perioada amarniană reprezentând un scrib, 11 figurine funerare de lemn şi o amuletă în formă de scarabeu a lui Yuya, demnitar din dinastia a 18-a.

Au dispărut şi bustul şi braţele unei statui aurite a lui Tutankamon. Akhenaton, care a domnit în 1350 î.e.n., a abandonat zeii tradiţionali şi a introdus cultul soarelui, Aton, şi a fondat o nouă capitală, la Amarna, la 250 km sud de actualul Cairo.

‘În prezent se desfăşoară o anchetă pentru a-i descoperi pe cei care au luat obiectele’, se spune în comunicat, care adaugă că unii au fost deja prinşi. Hawass declarase că hoţii au intrat prin acoperiş în muzeu, pe 28 ianuarie, în timpul confruntărilor dintre poliţie şi manifestanţii care cereau plecarea preşedintelui Mubarak. El a spus atunci că hoţii vandalizaseră vitrine de la etajul superior. În cursul evenimentelor a mai fost spart un depozit din apropierea piramidelor din Dahchur (35 km sud de Cairo) în noaptea de 11 februarie, dar comunicatul nu menţionează dacă au fost furate şi de acolo obiecte.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.