OAMENI pe timp de criză. Moldovenii sar în ajutorul medicilor și bătrânilor, oferă cursuri gratuite, fac donații și concerte online

PE SCURT

În pofida pierderilor pe care le suferă în această perioadă, mai multe restaurante și fast-food-uri oferă mâncare gratuită medicilor. Profesorii oferă cursuri gratuite pentru elevii care ar trebui acum să se pregătească de bacalaureat, iar alții – cursuri gratuite de sport. Taximetriștii se oferă să aducă la lucru gratuit medicii. Iar muzicieni tineri organizează concerte live online pentru cei izolați acasă. Grupuri de voluntari se arată dispuși să îngrijească de vecinii în vârstă mergând în locul lor la magazin sau farmacie. Iar pentru suplimentarea necesităților de bază ale doctorilor care îngrijesc de cei infectați și suspectați de COVID-19 au fost donați peste 9000 de Euro.

Criza cauzată de coronavirusul de tip nou i-a motivat pe cetățenii Republicii Moldova să-și unească eforturile și să fie utili.

În cazul în care cunoști alte inițiative demne de a fi promovate și replicate, te rog să ne povestești despre acestea. Ai grijă de tine și de cei apropiați. #stauacasă

PE LUNG

Ședințe online gratuite, de la Privesc.eu

Vitalie Eșanu, fondatorul Privesc.eu, a lansat astăzi un serviciu de organizare a ședințelor de organizare ad-hoc pentru angajații companiilor care lucrează de acasă. Serviciul este gratuit, conferințele sunt private, iar conținutul acestora nu se stochează. Puteți începe propria conferință urmând acest link: privesc.eu/conferinta.

„În funcție de ce tip de calculator ai și conexiunea la Internet, într-o conferință se pot aduna maxim 50 de persoane”, spune Vitalie Eșanu citat de diez.md.

Profesori de la Universitatea Tehnică a Moldovei fac lecții online

Pandemia anunțată la nivel mondial a țintuit publicul local în fața calculatoarelor. Cursurile de pregătire pentru BAC, inițiate de UTM – Universitatea Tehnica a Moldovei acum două săptămâni, și-au găsit astăzi continuare în format online, iar live-ul cursului de matematică – cu profesorii Ion Jardan și Ana Costaș, și cel de informatică – cu profesorul Sergiu Corlat au ținut în fața monitoarelor sute de vizualizatori.

Cursurile acestora pot fi urmărite pe pagina de Facebook a universității.

Antrenamente de sport online gratuite

Întrucât sălile de sport sunt închise, iar activitățile zilnice sunt limitate, proiectul Fit Mami, înființat de Irina Galbura, a anunțat că va posta gratuit pe pagina acestuia de Facebook antrenamente din cadrul programului TABATA EXPRESS timp de o săptămână.

https://www.facebook.com/fitmamichallenge/posts/1218427968360360

„Avem grijă de sănătatea noastră și a celor din jur, de aceea #stămacasă. Multe adevăruri poate nu le cunoaștem, nu știm ce se întâmplă în realitate și de ce, dar un lucru e clar: acum trebuie să acceptăm regulile jocului ca într-un final să ieșim cu bine din asta. Nouă ne pasă și de asta vrem de mâine să începem să facem sport acasă împreună”, se anunță pe pagina proiectului.

Concerte live online

Acordionistul Pavel Efremov a creat un grup pe Facebook, unde atât el, cât și alți tineri artiști realizează concerte live online pentru cei izolați în case.  „Dragi prieteni, am creat un grup, pentru toți cei care nu doresc, în această perioadă complicată, muzica să dispară din viața lor. Să ne adunăm mai mulți și să continuăm să aducem bucurie în viața oamenilor!”, a îndemnat acesta.

Transport gratuit pentru personalul medical

Mai mulți posesori de automobile s-au sesizat și oferă gratuit transport angajaților spre/de la spital. „Personalul medical este nevoit să lucreze mult peste program și au nevoie de orice susținere”, spun aceștia. Contactele lor pot fi găsite pe platforma Infoimpact.md.

Și compania itaxi a pus la dispoziția cadrelor medicale o flotă de 900 de taxiuri, pentru călătorii gratuite la și de la cele mai importante spitale din Chișinău. „Considerăm că este esențial să ajutăm, în modul în care putem, oamenii în mâinile cărora ne punem sănătatea și chiar viața, în aceste momente dificile. Astfel, am decis ca, pe parcursul întregii luni martie, cadrele medicale să beneficieze de călătorii gratuite pe raza Chișinăului, în primă instanță, către și de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă, Spitalul Clinic Republican, CNSMPU Spitalul de Urgență. Analizăm și introducerea altor centre medicale în listă, în funcție de necesități, dar și ajustarea perioadei de gratuitate, în funcție de factorii externi”, a declarat Elena Agrici, CEO și co-fondatoare itaxi.

Cadrele medicale trebuie doar să apeleze numerele 14222, 14428 sau 14999 și să prezinte legitimația, pentru a beneficia de gratuitate. În momentul plasării comenzii telefonice, utilizatorii anunță codul unic asociat acestei gratuități, 1122. De asemenea, călătoriile fără cost sunt disponibile și și prin aplicația itaxi, atunci când comenzile sunt făcute cu pornire de la spitalele menționate.

Donații pentru medici și spitale

Un mic grup de inițiativă, format din fondatoarea MAD-Aid Victoria Dunford, antreprenorul Anatol Untură și jurista Ana Racu, au pornit o campanie de colectare de fonduri pe platforma Gofundme, iar banii colectați vor fi direcționați pentru a procura lucruri necesare pentru ușura viața doctorilor anagajți în lupta cu virusul de tip nou COVID-19.

Campania de colectare de fonduri a fost lansată doar astăzi, dar deja s-au colectat peste 9000 de euro. Fondurile colectate vor fi folosite pentru necesitățile de bază ale doctorilor, precum apă, ceai, cafea, produse alimentare, albituri, măști, mănuși, măști de oxigen, dezinfectanți, săpun, etc. Lista poate fi supusă actualizării.

„Italienii cântă de pe balcoane medicilor lor, spaniolii îi aplaudă pe eroii lor, noi vrem să venim cu suport pentru toți cei care sunt pe linia întîi. Spunem Mulțumesc cu recunoștință, ne mobilizăm și susținem toți lucrătorii sistemului medical în munca nobilă și eroică pe care o îndeplinesc. Ei trebuie să simtă susținerea noastră, a tuturor. Donăm 5 minute de pauză pentru încă 12 ore de muncă a unui medic și #Stamacasă – Pentru că ne pasă!”, scriu inițiatorii campaniei de colectare.

Banii pot fi donați pe platforma GoFundMe – https://www.gofundme.com/f/impreunapentruvoi.

În același timp, compania „Rogob” a donat 100 000 lei spitalului clinic de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Dircetorul general al companiei, Igor Roșca, a îndemnat și alți oameni de afaceri să contribuie, în măsura posibilităţilor, la susținerea eforturilor depuse în vederea combaterii epidemiei de COVID-19. „Este de datoria noastră să susținem instituțiile medicale, care se află pe prima linie în lupta cu virusul COVID-19. Trebuie să înțelegem cu toții că e necesar să ne manifestăm solidar, căci numai împreună putem face faţă epidemiei și depăși consecințele sale nefaste”, spune Igor Roşca.

Prânzuri calde pentru medici

Angajații de la patiseria „Granier” au oferit un prânz cald doctorilor de la Spitalul de Urgență. „Ceea ce se întâmplă acum în țară, nu poate lăsa indiferent absolut pe nimeni. Iar EI, medicii-salvatorii noștri, merită mai mult ca oricând toată recunoștința și suportul nostru. Azi am vizitat Spitalul de Urgență, unde am reușit să bucurăm doctorii de acolo cu un prânz cald, proaspăt și pregătit din  pentru ei. Mulțumim Lilia Lozan și Dorina Arsene pentru suport și pentru oportunitatea de a fi alături de oamenii datorită cărora mai avem o șansă la viață”, au scris reprentanții cafenelei pe pagina lor de Facebook.

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) și-a asumat să livreze mese zilnice pentru lucrătorii medicali de la Spitalul Clinic de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Printre localuri care se implică se numără McDonald’s, Star Kebab, Trattoria della nonna, The Penthouse Cafe, Torro Burgers, Oliva Restaurant, DRAFT, Mojito, La Mămuca, Panadero, MuzCafe Karaoke, Rozmarin Cafe (Spitalul Clinic Republican), Tucano Coffee, Garden Palace Events, VILLA Garden și Box Catering.

Astfel, MuzCafe Albișoara va oferi zilnic ceai, cafea și plăcinte echipajelor de poliție, Star Kebab va livra pachete pentru echipajele de poliție care sunt în gardă la spitalele „Toma Ciorbă” și „Lomonosov”, iar McDonald’s Moldova va oferi băuturi calde și sandwich-uri echipajelor de poliție și ambulanță.

„Toate aceste lucruri sunt posibile datorită implicării localurilor de alimentație publică, care au disponibil serviciul de livrare. Le mulțumim din suflet că s-au oferit să facă acest gest frumos și omenesc. Venim cu un îndemn către localurile care au serviciul de livrare disponibil, să se alăture acestei inițiative. Alte localuri sau agenți economici (persoane juridice), care nu fac parte din HoReCa, dar doresc să contribuie la această cauză nobilă, pot face donații financiare, din care vom suplini numărul de oameni alimentați zilnic”, spune Aneta Zasavițchi, președinta Asociației MĂR.

Reprezentanții HoReCa pot fi susținuți prin donații pe contul asociației:

Asociația Patronală „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova”

IBAN: MD70EX0000002251645749MD

C.f: 1013620007846

C.b: EXMMMD22404

Ajută vecinii în vârstă

Activiștii Vitalie Sprânceană și Lilia Nenescu au afișat pe ușa blocului un anunț în care se arată disponibili să meargă la cumpărături sau farmacie în locul vecinilor lor în vârstă.

Dacă dorești să le urmezi exemplul, poți tipări acest anunț și să ajuți pe cei care sunt în grupa de risc de infectare cu COVID-19.

În cazul în care cunoști alte inițiative demne de a fi promovate și replicate, te rog să ne povestești despre acestea. Ai grijă de tine și de cei apropiați. #stauacasă

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.