„O să le rupem mâinile”. Igor Dodon despre lupta cu schemele de contrabandă

PE SCURT

Echipe comune, formate din reprezentanți ai Procuraturii Generale, CNA, SIS, vor depista și destructura toate schemele de contrabandă, aplicate până în prezent pe teritoriul țării, a anunțat astăzi președintele Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Potrivit lui, vor fi vizate în special schemele de contrabandă cu anabolizante, chihlimbar, țigări, alcool etilic și producție alcoolică.

PE LUNG

Au fost solicitate SIS, CNA, Procuratura Generală ca să fie create grupuri comune pentru investgații în toate aceste cazuri. Vin cu un mesaj foarte clar pentru cei care se ocupau sau se ocupă cu contrabandă: Toate schemele de contrabandă vor fi distruse. Nu vor fi preluate de nimeni”, a menționat Igor Dodon.

Președintele a declarat că scopul noii guvernări este ca toți banii să vină în bugetul statului. „Dacă să vedem că cineva se ocupă de lucrurile acestea o să le rupem mâinile, la modul figurat”, a declarat oficialul.

El a promis că o să fie lovituri destul de dure în toți care s-au ocupat cu contrabanda.

„Atunci când de pe Aeroportul Chișinău se duc două tone de chihlimbar pe săptămână și toți o fac pe mortul în păpușoi, Astea nu-s două sacoșe de mâncare pe care le duce diaspora noastră”, a arătat șeful statului.

El s-a arătat revoltat că procurorii nu se autosesizează în cazul când în spațiul public apar informații despre acte de corupție. „Voi pentru ce primiți salarii, adică voi nu ați știut că prin aeroport se duc două tone de chihlimbar?”, a întrebat retoric Igor Dodon.

În acest context, el a anunțat că de astăzi este o nouă conducere la SIS, iar în curând va fi clar ce va fi și la Procuratura Generală. „Cred că în timpul apropiat o să fie conducere nouă și acolo”, a mai spus Igor Dodon.

Pe lângă schemele de contrabandă, astăzi, pe agenda Consiliului a figurat situația în domeniul energetic al țării. S-a discutat: 1) clarificarea circumstanțelor dubioase legate de achiziționarea companiei „Gas Natural Fenosa” de către o altă companie; 2) examinarea contractelor de livrare a energiei electrice în Republica Moldova, inclusiv a întreprinderilor aflate în regiunea transnistreană, cu scopul de a depista companii intermediare care pot influența formarea tarifelor în detrimentul economiei naționale; 3) examinarea mecanismului folosit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în formarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale pentru consumatorii din Moldova.

Totodată, Consiliul Suprem de Securitate a dat indicații să fie examinată situația cu privire la construcția complexului sportiv „Arena Chișinău”.

A fost abordată și problema legată de programul „cetățenie prin investiții”, dat fiind faptul că Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură anularea acestei legi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.