Connect with us

Social

O persoană a primit 5.000 euro în loc de 5.000 ruble la o casă de schimb din Comrat. Ce a făcut cu banii

Publicat

pe

Un client a primit 5.000 de euro în loc de 5.000 de ruble ruseşti la o casă de schimb valutar din Comrat. Incidentul a avut loc, în acestă dimineață, în apropiere de intrarea în „Piața Veche”, scrie Gagauzinfo.md.

Imediat după producerea acestei confuzii, proprietarul schimbului valutar a făcut un apel în presa locală către client ca acesta să întoarcă banii. În caz contrar, proprietarul urma să depună o cerere la Poliţie.

El a declarat că în schimbul valutar era instalată o cameră de supraveghere, iar identitatea clientului care a primit din greșeală mai mulți bani a fost identificată.

Gagauizinfo. md a anunțat că pe parcursul zilei clientul a revenit la casa de schimb valutar pentru a returna suma primită din greșeală. El a declarat că în timpul tranzacției nu a numărat banii primiți.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Alegeri

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele actualul bașcan Irina Vlah.

Comisia electorală de la Comrat a decis ca Irina Vlah să susțină testul pentru cunoașterea limbii găgăuze pe 7 mai. Președintele Comisiei electorale locale, Ivan Komur, a informat că Irina Vlah a depus deja listele de subscripție cu două mii de semnături, precum și alte documente necesare pentru înregistrarea în calitate de candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei.

PE LUNG

„Conform Codului Electoral, în termen de două zile trebuie să determinăm timpul și locul pentru desfășurarea testului la limba găgăuză. Testarea trebuie efectuată în termen de cinci zile, iar în termen de șapte zile trebuie să luăm decizia de înregistrare în calitate de candidat “, a spus Ivan Komur.

Testarea va fi efectuată de o comisie special creată, care va include cei mai experimentați specialiști în domeniul limbii găgăuze.

Printre aceștia se numără filologi și profesorii de la Universitatea de Stat din Comrat, menționează portalul Gagauzinfo.md.

Candidații la funcția de șef al Găgăuziei vor putea fi înregistrați în perioada 1 – 30 mai 2019.

Alegerile din 2015 pentru funcția de bașcan au fost câștigate de Irina Vlah. Pentru ea au votat 51 la sută dintre alegători.

loading...

Citește mai departe

Economie

Afaceri în Găgăuzia pe bani europeni (II). „Aici copiii se distrează, iar părinții se odihnesc”

Publicat

pe

De către

Printre numeroșii locuitori ai Găgăuziei care au beneficiat de ajutor financiar din partea Uniunii Europene pentru a-și deschide o afacere se numără și Svetlana Gheorghieva. Femeia, mamă a trei copii, a reușit să-și îndeplinească un vis pe care, cu siguranță, îl au și alte mămici. „Am observat că, în Găgăuzia, nu există un loc de distracție pentru cei mici. Mezinul meu are patru ani și voiam să existe o asemenea oportunitate pentru el. Așa s-a născut centrul Hocus Pocus unde copiii se distrează, iar părinții se odihnesc”, povestește Svetlana.

Enlarge

RBU1993
Svetlana Gheorghieva

Localul are un spațiu de 240 metri pătrați „de veselie”, după cum spune antreprenoarea. Centrul dispune de mai multe zone. „Avem un spațiu destinat lecțiilor cu copiii care se confruntă cu probleme de vorbire. Un specialist lucrează cu acești micuți. Există o zonă special destinată picilor de până la patru ani. Un alt spațiu este pentru zile de naștere și petreceri. Ne dorim să avem și un club cu personaje celebre din desene animate. Am multe idei și sper că în timpul apropiat o să reușesc să pun totul în practică”, afirmă mămica.

„M-am descurcat singură și nu-i nimic greu”

Svetlana spune că a auzit despre oportunitățile de finanțare oferite de UE și a decis să scrie un plan de business. Ideea de a deschide un loc de joacă pentru copii a ajutat-o să obțină un grant în valoare de aproximativ 250 000 de lei.

„Investiția totală a fost de jumătate de milion de lei. Să știți că nu-i nimic greu. Eu m-am descurcat singură cu scrierea proiectului. Cei care se tem și au impresia că procesul este unul complicat se înșală. Nu vă temeți. O să aveți parte de tot ajutorul și îndrumarea experților europeni dacă porniți pe acest drum”, îndeamnă antreprenoarea.

Aceasta susține că granturile oferite de UE, îi ajută pe moldoveni să rămână acasă, alături de familii și să creeze locuri de muncă pentru semenii lor.

Enlarge

joaca
Foto: captură video Youtube

„Eu reprezint și Centrul de informații pentru susținerea businessului din Găgăuzia, o organizație nouă,  de asemenea, finanțată de UE. Țelul nostru este să ajutăm la dezvoltarea businessului mic și mijlociu. Când am început să le vorbim antreprenorilor despre ce oportunități de finanțare există, să-i ajutăm să completeze formulare, să le spunem de ce acte au nevoie, ne-am dat seama că oamenii pur și simplu nu sunt informați și habar nu au de câte oportunități pot beneficia”, explică Svetlana Gheorghieva.

Mai mulți oameni de afaceri din Găgăuzia au obținut granturi europene cu care și-au deschis afaceri în diferite domenii. În plus, datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, barierele tarifare și non-tarifare din calea comerțului dintre Moldova și UE au fost eliminate. Astfel, după patru ani de implementare a DCFTA, Uniunea Europeană rămâne cel mai important și de încredere partener comercial pentru producătorii autohtoni.

loading...

Citește mai departe

Economie

4 ani de DCFTA / Ce s-a schimbat de când RM a semnat Acordul de Asociere cu UE

Publicat

pe

De către

Cu patru ani în urmă, R. Moldova și Uniunea Europeană semnau Acordul de Asociere, care a dus la crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între ambele părți. Oportunitățile oferite de DCFTA în acești ani au permis creșterea exporturilor și crearea a cel puțin 15 000 de locuri de muncă noi în țara noastră.

Pentru a marca această aniversare, mai multe întreprinderi regionale, asociații de afaceri și antreprenori s-au întrunit la Comrat. Oamenii de afaceri din Găgăuzia au vorbit despre cum i-a sprijinit UE în dezvoltarea afacerilor lor și ce impact a avut implementarea DCFTA în activitatea pe care o desfășoară.

Cu ce se mănâncă DCFTA

În esență, crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător a avut drept scop eliminarea barierelor tarifare și non-tarifare din calea comerțului dintre Moldova și UE. Potrivit unei analize Expert-Grup, după patru ani de implementare a DCFTA, Uniunea Europeană rămâne cel mai important și de încredere partener comercial pentru producătorii autohtoni.

Enlarge

RBU9939
Antreprenorii și-au împărtășit experiența în cadrul evenimentului desfășurat la Comrat

Peste 2/3 din totalul exporturilor moldovenești ajung în UE, iar creșterea netă a acestora a ajuns la 367 milioane de euro în perioada 2015-2017. Această majorarea a dus la crearea a cel puțin 15 000 de noi locuri de muncă în țara noastră. Specialiștii de la Expert-Grup consideră că în lipsa DCFTA, bugetul nostru de stat ar fi pierdut peste 7 miliarde de lei în venituri, iar sectorul privat ar fi pierdut cel puțin 320 milioane de euro în investiții în capital fix.

2/3 din exporturi ⇒ UE

367 mln euro creștere

15 000 locuri noi de muncă

7 mlrd lei din buget – pierderi EVITATE

320 mln euro din sectorul privat – pierderi EVITATE

„Potențialul oportunităților oferite de DCFTA pentru întreprinderile moldovenești încă urmează a fi pe deplin explorat. Accesul liber pe piața Uniunii Europene oferă companiilor oportunitatea de creștere, iar noi le încurajăm să depună toate eforturile în acest sens”, spune Vasile Plămădeală, consilier pe probleme de comerț în cadrul Delegației UE în R. Moldova.

Enlarge

RBU0881
Vasile Plămădeală, consilier al Delegației UE în R. Moldova

„De aceea este esențial ca autoritățile moldovenești să sprijine întreprinderile în valorificarea deplină a avantajelor oferite de DCFTA prin crearea unor condiții mai bune pentru afaceri și implementare reformele necesare legate de comerț”, adaugă acesta.

„Ce soldat nu vrea să fie general?”

De aceeași părere este și Ivan Cambur, directorul executiv al Asociației businessmanilor din Găgăuzia „Next”. Acesta afirmă că, până acum, DCFTA a reprezentat o experiență pozitivă pentru oamenii de afaceri din Găgăuzia. „Multe companii din regiune au primit ajutorul Uniunii Europene. Cred că acest acord oferă un mare stimul pentru ca tinerii să rămână în țara lor și să investească. Este important că antreprenorii cu idei de start-up-uri și cei aflați la început de cale sunt sprijiniți”, susține Ivan Cambur.

Acesta crede că, în ultimii patru ani, antreprenorii din Găgăuzia, dar și din restul țării au putut afla câte oportunități de finanțare există și mai ales, că acestea sunt accesibile. În plus, oamenii care au avut curajul să pună pe roate o afacere au înțeles că există șanse reale de a ajunge pe piețe internaționale.

„Ce soldat nu vrea să fie general? Multe companii nu se uitau la businessul lor ca la unul internațional, dar în ultima vreme au început să se gândească și să se orienteze către piețele din afară. Remarc că accesul la informație a crescut. În acești ani s-au organizat multe vizite de studiu peste hotare.”

Întreprinderile din diferite regiuni ale țării, prezente la evenimentul de la Comrat, și-au împărtășit experiența în accesarea granturilor europene și în folosirea oportunităților oferite de DCFTA. Larisa și Gheorghe Cerven, proprietarii unei mici vinării din Vulcănești, Găgăuzia, povestesc cum au reușit să reducă factura la energie, datorită unui grant european. Cu banii primiți, aceștia au cumpărat și instalat panouri solare pe acoperișul hanului lor. „În plus, datorită acestui sprijin, noi am reușit să creăm cinci locuri noi de muncă în vinărie și alte cinci locuri de muncă în hanul turistic. Lucrătorii noștri sunt toți locuitori din Vulcănești și acum ei își pot construi un viitor acasă”, spune Larisa Cerven.

Enlarge

karagani-1
Larisa și Gheorghe Cerven, proprietarii unei mici vinării din Vulcănești, Găgăuzia. FOTO: Facebook

Potențialul DCFTA nu a fost explorat pe deplin

Contrar așteptărilor, cele mai mari efecte ale liberalizării comerțului cu UE s-au observat în cazul exportului de agroalimentare, deși inițial aceste produse nu erau considerate suficient de competitive pe piața UE. Astfel, exportul de agroalimentare a crescut cu 44%, față de creșterea cu 11% a exportului industrial, se arată în analiza Expert-Grup.

Acordul de liber schimb a avut și implicații macroeconomice mai profunde, impulsionând creșterea economică, a veniturilor bugetare, importurilor și investițiilor, precum și a ocupării. Astfel, contribuția DCFTA la creșterea exporturilor spre UE, estimată la 410 milioane USD între 2015-2017, a impulsionat creșterea Produsului Intern Brut cu 7% sau circa 1,5 miliarde USD.

Economiștii susțin că potențialul DCFTA încă nu a fost explorat definitiv, mai ales că prima perioadă de implementare a fost marcată de criza bancară, criza politică, dar și de seceta din 2015. „Prin urmare, în anii următori efectele DCFTA vor putea fi mult mai semnificative”, se menționează în analiza specialiștilor Expert-Grup.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură14 ore în urmă

3 cărți pentru feminiști începători

Lectura este în prezent un soi de lux, în care moldovenii încep să se antreneze activ. Acest lucru e motivat...

Lifestyle16 ore în urmă

Configurează-ți ușa de garaj potrivită la Gunther Tore

Cota ușii de garaj în bugetul construcției unei case este de cca 0.5% în condițiile în care aportul la confort...

Ecologie18 ore în urmă

Compania Coca Cola își va vinde băutura în pet-uri din plastic reciclat din Marea Mediterană. Poziția neoficială a companiei este alta

PE SCURT Coca Cola a prezentat recent prima sticlă de probă fabricată din plastic marin recuperat și reciclat, încercând să...

Istorie18 ore în urmă

Un pic din viața femeii care a apărut pe prima copertă a revistei Playboy

PE SCURT Marilyn Monroe a fost actriță, model și un adevărat sex symbol al Americii în secolul XX. Ea a...

Ecologie18 ore în urmă

Drumurile din plastic reciclat devin o realitate în Los Angeles

PE SCURT Pentru a gestiona mai bine deșeurile de plastic, orașul american Los Angeles poartă în discuții cu Technisoil, o...

Divertisment19 ore în urmă

Ce îi face creativi pe laureații Premiului Nobel

PE SCURT În lunga lor „călătorie” până la obținerea Premiului Nobel, fiecare laureat a privit o problemă într-un mod nou....

Ecologie2 zile în urmă

Plantarea copacilor, după un grafic din 1995. Activiștii de mediu bat alarma

PE SCURT În această sâmbătă, pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi plantați sute de mii de puieți. Această campanie amplă...

Advertisement

Politică

Alegeri2 zile în urmă

Cât ne-ar putea costa turul II și ce urmează să se întâmple

PE SCURT Încă nu se știe exact cât a cheltuit Comisia Electorală Centrală pentru organizarea primului tur. Totuși, bugetul estimat...

Alegeri2 zile în urmă

Cum 32 mii de cetățeni au adus în Parlament patru deputați noi

PE SCURT În urma alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie,  Parlamentul s-a ales cu patru deputați noi aleși în baza...

Alegeri3 zile în urmă

LIVE TEXT // Cum se desfășoară alegerile locale în Republica Moldova

Cetățenii Republicii Moldova, sunt așteptați astăzi la secțiile de vot pentru a vot candidații preferați la postul de primar și...

Externe4 zile în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

Alegeri5 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică5 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Alegeri5 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031