O organizatie neguvernamentala a dat publicitatii lista persoanelor si organizatiilor vinovate de condamnarea Moldovei la CEDO

Organizaţia obştească „Juriştii pentru Drepturile Omului” a dat publicităţii o nouă listă a persoanelor şi organizaţiilor vinovate de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Lista cuprinde vinovaţii de condamnarea Moldovei la CEDO în perioada decembrie 2006-decembrie 2007. Anterior, organizaţia a dat publicităţii lista persoanelor vinovate de condamnarea ţării pînă în decembrie 2006.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, pînă la 31 decembrie 2007, CEDO a emis hotărîri asupra unui număr de 105 cauze moldoveneşti, inclusiv în 20 de cauze – în 2006, şi în 60 – în 2007. Chiar dacă în perioada de referinţă Moldova a fost condamnată de 60 de ori, lista persoanelor şi organizaţiilor este mult mai mare, la un dosar revenind mai mulţi vinovaţi. Pe listă figurează procurori, judecători, diferite ministere.

„Scopul publicării acestor liste este de a contribui la sporirea responsabilităţii autorităţilor publice şi a transparenţei în actul decizional. Faptul că numele unei persoane este înscris în asemenea liste nu înseamnă numaidecît că această persoană urmează a fi trasă la răspundere materială sau penală. Totuşi, în cazul în care comportamentul oficialului constituie o infracţiune sau dacă greşeala acestuia a fost comisă intenţionat sau din culpă gravă, împotriva acestui oficial urmează a fi pornite proceduri penale şi, respectiv, civile. În R.Moldova, stabilirea gradului vinovăţiei este pusă în sarcina procuraturii”, se spune într-un comunicat de presă al organizaţiei.

Reprezentanţii ONG „Juriştii pentru Drepturile Omului” afirmă că lista persoanelor vinovate de condamnarea Moldovei la CEDO a fost întocmită în baza informaţiilor deţinute de către avocaţii care au reprezentat reclamanţii la Curte şi în baza hotărîrilor CEDO. „Din acest motiv, ea ar putea să conţină inexactităţi. Această listă este incompletă, deoarece persoanele care au întocmit-o nu deţin toată informaţia relevantă”, precizează juriştii. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.