Termoelectrica și CET-Nord au solicitat ajustarea tarifelor la energie

PE SCURT

Cel mai mare producător de energie electrică şi termică din Republica Moldova, compania Termoelectrica a prezentat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) calculele privind tarifele la energie electrică şi termică, din care ar rezulta o potenţială majorare cu circa 16% a tarifului de producere a energiei electrice şi o diminuare cu 1,7% a celui de producere a energiei termice, anunță Mold-street.com.

PE LUNG

UPDATE 10.35 Administraţia Termoelectrica a venit cu o precizare, potrivit căreia întreprinderea a solicitat de fapt menţinerea actualelor tarife la energia electrică şi termică, chiar dacă în calculele prezentate costul mediu de producere a energiei termice ar urma să scadă de la actualul nivel de 584,3 lei, la 574,28 lei pentru o gigacalorie, în timp ce preţul energiei electrice să crească de la 137,91 bani/kWh la 159,78 bani/kWh.

Sursa citată scrie că în cererea depusă la ANRE există o specificare în acest sens, dar ea este plasată imediat după argumentarea costurilor la energia termică şi rezulta că se referă doar la acestea.

Știrea inițială

Coinicidenţă sau nu, dar compania a depus cererea de majorare în urma unei solicitări adresate de conducerea ANRE pe 11 iunie 2019, adică la doar trei zile de la alegerea noului Guvern condus de Maia Sandu.

Astfel, tariful mediu de producere a energiei termice ar urma să scadă de la actualul nivel de 584,3 lei, la 574,28 lei pentru o gigacalorie, în timp ce preţul energiei electrice – de la 137,91 bani/kWh la 159,78 bani/kWh.

Termoelectrica îşi argumentează cererea de ajustare a tarifelor prin creşterea tarifelor la gazele naturale, evoluţiile ratei de schimb a dolarului, mărimea plăţii regulatorii aferente activităţii reglementate, cheltuielile ce ţin de crearea fondului de rulment, profitul reglementat determinat etc.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.