O nouă “generaţie” de notari

De Irina Gherasimov/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — În jur de 40 de notari şi-au primit, recent, licenţele şi au depus jurământul la Ministerul Justiţiei. Aceştia vor activa după noile modificări făcute în lege şi îşi vor desfăşura activitatea profesională timp de 5 ani, în teritoriu, după cum au fost repartizaţi.

Deşi nu e în competenţa lui, fostul Ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase, a înmânat tinerilor licenţele pentru că modificările de lege au fost făcute în timpul activităţii sale şi el a venit personal să le aducă la cunoştinţă aceste schimbări.

Acesta le-a explicat tinerilor notari că amânarea a avut loc în legătură cu elaborarea proiectului de Lege pentru modificarea Legii cu privire la notariat, care prevede instituirea unor reglementări clare referitoare la schimbarea competenţei teritoriale a notarului.

“Mă bucur că am finalizat acest proces care a fost unul destul de complicat. Aceasta este o consecinţă a modificărilor în legislaţie făcute de-a lungul timpului şi care, pe alocuri, nu au fost bine gândite. Sperăm că, în curând, va apărea noua lege care va stabili noile reguli de joc, iar ca aceşti tineri, care au obţinut dreptul de exercitare a profesiei de notar, să o facă cu multă demnitate şi responsabilitate.”, a ţinut să menţioneze fostul Ministru, Alexandru Tănase.

Larisa Teacă va fi primul notar care îşi va desfăşura activitatea în scaunul cu rotile. Ea va merge să lucreze în raionul Râşcani şi spune că îşi va crea toate condiţiile necesare pentru o muncă mai uşoară. Spune că îi va fi mai uşor decât până acum şi că este pregătită să înfrunte toate greutăţile.

“Licenţa pe care am obţinut-o reprezintă un viitor asigurat. Chiar mă mândresc că sînt prima persoană cu o dezabilitate care va fi notar în Republica Moldova. De mică visam să devin notar, dar uneori mi se părea irealizabil. Mă simt împlinită”, a spus tânăra aproape cu lacrimi în ochi.

Totodată, ea le-a dorit tuturor persoanelor cu dezabilităţi puterea de a accepta realitatea şi curajul de schimba ceea ce este în puterile lor. „Dacă este voinţă, totul este cu putinţă. Chiar dacă în Republica Moldova accesibilitatea pentru noi este la zero, contează ambiţia”, a mai relatat Larisa Teacă. Alexandru Tănase s-a apropiat personal să-i înmîneze licenţa pentru exercitarea activităţii de notar, a felicitat-o şi i-a dorit multă putere ca să-şi poată desfăşura activitatea.

Nici pe ceilalţi notari nu îi deranjează faptul că vor activa 5 ani acolo unde au fost repartizaţi conform legii. Ei mizează pe o comunicare eficientă cu oamenii de acolo.

Chiar dacă trebuie să plece în teritoriu, Tatiana Godoroja, a menţionat că este fericită că, în sfîrşit, a ajuns să culeagă roadele şi că se va conforma noilor prevederi. „Este un început foarte bun. Şi populaţia din afara Chişinăului are nevoie de servicii notariale. Aşa că, oriunde eşti notar, eu cred că eşti bine-venit”, a opinat Tatiana.
Pentru a obţine licenţa de notar, după universitate, absolvenţii au trebuit să facă stagiere cel puțin un an, să susţină un examen de calificare, la care să obţină minim 20 de puncte din 25 de posibile, şi să se înscrie la concurs, pentru a primi dreptul de activitate într-o anumită localitate. După obţinerea licenţei, pentru a-şi putea desfăşura activitatea, proaspeţii notari trebuie în timp de 90 de zile să cumpere sau să arendeze un birou, să se înregistreze la Ministerul Justiţiei, să obţină ştampila. În Moldova îşi desfăşoară activitatea circa 273 de notari.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.