O misiune a FMI și-a început vizita în Republica Moldova. Va evalua situația macroeconomică și politicile bugetar-fiscale

O misiune a FMI și-a început vizita în R. Moldova. Echipa de experți FMI se va afla la Chișinău în perioada 13-20 septembrie. Este o vizită de lucru și nu o misiune de evaluare a implementării programului cu FMI. Astăzi. experții au avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip.

„Pentru Guvern este foarte important acordul cu FMI. În 2016, când ne-am confruntat cu o criza bancară, unul din instrumentele principale, care ne-a ajutat să redresăm situația în acest sector, a fost acordul cu FMI. Angajamentele asumate față de FMI ne-au ajutat să convingem clasa politică și ne dorim să menținem în continuare această relație cu Fondul”, a spus Pavel Filip.

Potrivit unui comunicat, premierul a menționat că Executivul continuă să depună eforturi pentru a îmbunătăți starea de lucruri în domeniile de dezvoltare ale țării, precum și pentru realizarea prevederilor programului cu FMI.

Astfel, pe parcursul anului 2018 a fost înregistrată o dinamică pozitivă a tuturor indicatorilor macroeconomici și bugetari: PIB a crescut cu 3,7% in primele 3 luni, iar veniturile la buget s-au majorat cu 12,5%.

Totodată, Guvernul continuă promovarea reformelor structurale și sectoriale și în ultima perioadă a reușit să promoveze pachete importante de legi aferente sectorului bancar, amendamente la legea bugetului de stat pentru anul 2018 și la politica bugetar-fiscală, precum si un set de amendamente la legislația și actele normative în domeniul energetic. Astfel, fiind asigurată implementarea prevederilor programului cu FMI.

Sursa citată precizează că șeful Misiunii FMI, Ruben Atoyan, a menționat că FMI este un partener al Guvernului și se află aici pentru a ajuta.

În perioada următoare echipa de experți a FMI va evalua situația macroeconomică din Republica Moldova, politicile bugetar-fiscale și monetare, prevederile bugetului de stat pentru anul 2019 și progresele înregistrate în sectorul bancar.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.