Connect with us
"
"

Social

O hartă a lumii arată că ce mâncăm afectează schimbările climaterice

Publicat

pe

PE SCURT

Ceea ce alegem să mâncăm poate afecta schimbările climaterice și asta înseamnă că toți factorii implicați în alimentarea populației – de la agricultură la comerț echitabil, de la risipa alimentară până la forța de muncă – pot avea un impact asupra durabilității sistemului alimentar. Centrul Internațional pentru Agricultură Tropicală (CIAT) a elaborat o hartă care evaluează sustenabilitatea alimentară pentru diferite țări din lume.

Harta se referă mai puțin la clasarea „celor mai” și „cel mai puțin” sisteme alimentare durabile, spune cercetătorul de la CIAT Steven Prager, coautorul lucrării. Mai degrabă, este vorba despre o privire mai largă asupra sistemelor alimentare din întreaga lume, astfel încât să putem compara ceea ce fac diferite țări și să înțelegem cum sunt conectate toate aspectele durabilității alimentare și pentru a informa cele mai bune decizii politice.

PE LUNG

Termenul „sistemul alimentar” se referă la întreaga rețea de producție și consum de alimente de la început până la sfârșit, de la creștere și recoltare la prelucrare și ambalare, de la transport și consum până la eliminarea deșeurilor alimentare.

Și deși această cercetare este menită să influențeze mai mult politica și să urmărească schimbările privind sustenabilitatea sistemului alimentar de-a lungul timpului, există câteva concluzii despre sistemele alimentare din lume care pot fi trase doar privind la hartă.

În primul rând, spune Prager, imaginea a lămurit că există o dinamică Nord versus Sud, arătând că țările din Nord au în prezent sisteme alimentare mult mai durabile decât cele din Sud (pe hartă, scala merge de la albastru la roșu, cu albastru care prezintă o durabilitate ridicată; gri înseamnă că nu există date suficiente). Harta include date despre 164 de state, însă date complete privind sustenabilitatea alimentară vizează deocamdată doar 16 state.

Acest lucru se referă la cel de-al doilea aspect esențial: faptul că nu va exista o soluție „unică” pentru crearea sistemelor alimentare durabile, din cauza varietății existe în prezent. Chiar și în rândul țărilor care au fost comparate pentru economiile lor în creștere, cum ar fi Brazilia, Rusia și India, nivelurile de durabilitate variază, astfel încât o soluție pentru o țară poate să nu fie cea mai indicată pentru o altă țară.

Nu există prea multă uniformitate în cercetarea sistemului alimentar și asta face parte din ceea ce speră să obțină CIAT cu această hartă.

„Unul dintre lucrurile de care ne-am dat seama este că atunci când„ sistemele alimentare” au început să devină o parte a limbajului obișnuit din comunitatea științifică, comunitatea politică și comunitatea activistă, nu au existat prea multe înțelegeri în ceea ce privește ce sunt sistemele alimentare, cum să le evaluezi și cum să înțelegi dacă sunt durabile sau nu ”, spune Prager. „Deci, ceea ce am făcut a fost proiectat un efort destul de structurat și deliberat pentru a caracteriza ceea ce este un sistem alimentar durabil și apoi am trecut la analizarea indicatorilor pentru durabilitatea sistemelor alimentare”.

Astfel, cercetătorii au ales 20 de indicatori care se încadrează în patru teme: mediu, economic, social și securitate alimentară și nutriție. Asta înseamnă totul, de la emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul agricol până la până la calitatea alimentației și ratele de obezitate. Harta include date despre 164 de state, însă date complete privind sustenabilitatea alimentară vizează deocamdată doar 16 state. Harta urmează a fi completată în timp.

„Dacă ar trebui să analizăm sistemele alimentare din punct de vedere tradițional, acestea de cele mai multe ori sunt centrate în jurul productivității: Producem destul de mult alimente? Oamenii obțin suficiente calorii? ”, spune Prager. „Dar problema cea mai gravă este că această abordare nu răspunde la unele dintre mai semnificative și endemice probleme, cum ar fi: acele calorii duc la obezitate? sau ce se întâmplă odată cu creșterea urbanizării?”.

„Analizând toate zonele  – avem atât zone tematice, cât și cele geografice – putem începe să înțelegem cum sistemele alimentare funcționează în interesul mediului, în crearea de oportunități economice, în creșterea sănătății oamenilor  și  atenuarea schimbărilor climatice ”, adaugă el. Această viziune largă este necesară pentru a înțelege cu adevărat sistemele noastre alimentare și modul în care acestea pot fi afectate de diferite decizii politice.

Această hartă va fi, de asemenea, un document viu, în sensul că indicatorii evaluați pot fi folosiți pentru a urmări schimbările privind sustenabilitatea sistemului alimentar de-a lungul timpului. Toate aceste informații nu numai că pot ajuta la informarea politicilor viitoare cu privire la sustenabilitatea alimentelor, dar și să urmărești aceste politici pentru a vedea dacă au un impact pozitiv sau negativ.

Apoi, deoarece această hartă poate compara sistemele alimentare din diferite țări, am putea lua ceea ce învățăm într-un loc și să-l aplicăm în altul. „Dacă nu avem o idee despre modul în care sistemul alimentar al unei țări este similar sau diferit de cel al unei alte țări, atunci nu știm despre portabilitatea diferitelor abordări”, spune Prager.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un primar și-a trimis subalternii să ia prânzul timp de o lună în cantinele școlare

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Primarul orașului Kazan (al optulea oraș ca mărime din Rusia) a emis un ordin, prin care funcționarii primăriei, dar și consilierii locali vor fi obligați, timp de o lună, să ia prânzul în cantinele școlare din oraș. În acest mod edilul vrea să verifice calitatea alimentelor din instituțiile de învățământ.

„Trebuie să aflăm unde există probleme, unde nu există suficiente încăperi, locuri, unde există încălcări”, a spus Ilsur Metșin. Astfel, angajații executivului local, dar și aleșii locali vor trebui să mănânce la prânz, achitând 69 de ruble (1,05 dolari) – atât costă prânzul în școlile din Kazan pentru elevii din clasele 5-11.

PE LUNG

Primarul, citat de presa rusă, a menționat că funcționarii „vor repartiza” între ei toate 162 de școli. „ Astfel, toată luna mai, de luni până sâmbătă, vom lua prânzul în cantinele școlărești. Funcționarii vor merge cu câte 69 de ruble în buzunar, fără a anunța în prealabil,  în cantinele școlare și vor mânca acolo”, a spus primarul.

În multe regiuni din Rusia, elevii din familiile cu venituri mici primesc mese gratuite în școli. La începutul lunii mai, o locuitoare din orașul Volgograd, Lilit Petrosean, a plasat un mesaj pe site-ul Change.org, în care care a menționat că alimentația gratuită în școli este foarte diferită față de cea plătită și a făcut un apel de a stabili o rație unică pentru toți elevii. Ministerul Educației din Rusia, potrivit lui Kommersant, a promis că va efectua o inspecție a alimentației  școlare în toată Rusia.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social8 ore în urmă

În închisoare, ca acasă. Cum funcționează un penitenciar cu securitate redusă din Norvegia

PE SCURT Rata de recidivă în Republica Moldova este peste 50%, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea fost deținut...

Ecologie11 ore în urmă

Plasticul de unică folosință va fi interzis definitiv în UE. Ce urmează

PE SCURT Uniunea Europeană încearcă să lupte cu plasticul care sufocă planeta, în special oceanele. În acest sens, eurodeputații au...

Economie13 ore în urmă

Cum să calculezi ce impozite ți se rețin lunar? Explicăm

PE SCURT Sondajul S&P Global FinLit Survey arată că Republica Moldova ocupă locul 117 din 143 de statele lumii la...

SocialO zi în urmă

Moldova.org recomandă: DoR, BBC, Meduza, Dela0.ro

PE SCURT În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim...

DivertismentO zi în urmă

Rețeta săptămânii: Plăcinte la tigaie cu cartofi cruzi

PE SCURT Când nu dispui de timp ca să faci plăcintele la cuptor, nu ai prea multe ingrediente și vrei...

Cultură2 zile în urmă

10 cele mai bune filme din 2019

PE SCURT Decembrie este o lună în care se întocmesc bilanțuri și topuri pentru anul ce se termină, reflectând asupra...

Externe2 zile în urmă

Despre baza secretă din Alpi, legile controversate din Rusia și „Orașul perfect”. Cele mai interesante știri externe pe scurt

PE SCURT SUA vor să folosească tehnologiile de recunoaştere facială pentru a identifica toate persoanele care intră şi ies din...

Advertisement

Politică

Justiție5 zile în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

Politică6 zile în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

Cultură2 săptămâni în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

Politică2 săptămâni în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică3 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică3 săptămâni în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031