Connect with us
"
"

Social

O hartă a lumii arată că ce mâncăm afectează schimbările climaterice

Publicat

pe

PE SCURT

Ceea ce alegem să mâncăm poate afecta schimbările climaterice și asta înseamnă că toți factorii implicați în alimentarea populației – de la agricultură la comerț echitabil, de la risipa alimentară până la forța de muncă – pot avea un impact asupra durabilității sistemului alimentar. Centrul Internațional pentru Agricultură Tropicală (CIAT) a elaborat o hartă care evaluează sustenabilitatea alimentară pentru diferite țări din lume.

Harta se referă mai puțin la clasarea „celor mai” și „cel mai puțin” sisteme alimentare durabile, spune cercetătorul de la CIAT Steven Prager, coautorul lucrării. Mai degrabă, este vorba despre o privire mai largă asupra sistemelor alimentare din întreaga lume, astfel încât să putem compara ceea ce fac diferite țări și să înțelegem cum sunt conectate toate aspectele durabilității alimentare și pentru a informa cele mai bune decizii politice.

PE LUNG

Termenul „sistemul alimentar” se referă la întreaga rețea de producție și consum de alimente de la început până la sfârșit, de la creștere și recoltare la prelucrare și ambalare, de la transport și consum până la eliminarea deșeurilor alimentare.

Și deși această cercetare este menită să influențeze mai mult politica și să urmărească schimbările privind sustenabilitatea sistemului alimentar de-a lungul timpului, există câteva concluzii despre sistemele alimentare din lume care pot fi trase doar privind la hartă.

În primul rând, spune Prager, imaginea a lămurit că există o dinamică Nord versus Sud, arătând că țările din Nord au în prezent sisteme alimentare mult mai durabile decât cele din Sud (pe hartă, scala merge de la albastru la roșu, cu albastru care prezintă o durabilitate ridicată; gri înseamnă că nu există date suficiente). Harta include date despre 164 de state, însă date complete privind sustenabilitatea alimentară vizează deocamdată doar 16 state.

Acest lucru se referă la cel de-al doilea aspect esențial: faptul că nu va exista o soluție „unică” pentru crearea sistemelor alimentare durabile, din cauza varietății existe în prezent. Chiar și în rândul țărilor care au fost comparate pentru economiile lor în creștere, cum ar fi Brazilia, Rusia și India, nivelurile de durabilitate variază, astfel încât o soluție pentru o țară poate să nu fie cea mai indicată pentru o altă țară.

Nu există prea multă uniformitate în cercetarea sistemului alimentar și asta face parte din ceea ce speră să obțină CIAT cu această hartă.

„Unul dintre lucrurile de care ne-am dat seama este că atunci când„ sistemele alimentare” au început să devină o parte a limbajului obișnuit din comunitatea științifică, comunitatea politică și comunitatea activistă, nu au existat prea multe înțelegeri în ceea ce privește ce sunt sistemele alimentare, cum să le evaluezi și cum să înțelegi dacă sunt durabile sau nu ”, spune Prager. „Deci, ceea ce am făcut a fost proiectat un efort destul de structurat și deliberat pentru a caracteriza ceea ce este un sistem alimentar durabil și apoi am trecut la analizarea indicatorilor pentru durabilitatea sistemelor alimentare”.

Astfel, cercetătorii au ales 20 de indicatori care se încadrează în patru teme: mediu, economic, social și securitate alimentară și nutriție. Asta înseamnă totul, de la emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul agricol până la până la calitatea alimentației și ratele de obezitate. Harta include date despre 164 de state, însă date complete privind sustenabilitatea alimentară vizează deocamdată doar 16 state. Harta urmează a fi completată în timp.

„Dacă ar trebui să analizăm sistemele alimentare din punct de vedere tradițional, acestea de cele mai multe ori sunt centrate în jurul productivității: Producem destul de mult alimente? Oamenii obțin suficiente calorii? ”, spune Prager. „Dar problema cea mai gravă este că această abordare nu răspunde la unele dintre mai semnificative și endemice probleme, cum ar fi: acele calorii duc la obezitate? sau ce se întâmplă odată cu creșterea urbanizării?”.

„Analizând toate zonele  – avem atât zone tematice, cât și cele geografice – putem începe să înțelegem cum sistemele alimentare funcționează în interesul mediului, în crearea de oportunități economice, în creșterea sănătății oamenilor  și  atenuarea schimbărilor climatice ”, adaugă el. Această viziune largă este necesară pentru a înțelege cu adevărat sistemele noastre alimentare și modul în care acestea pot fi afectate de diferite decizii politice.

Această hartă va fi, de asemenea, un document viu, în sensul că indicatorii evaluați pot fi folosiți pentru a urmări schimbările privind sustenabilitatea sistemului alimentar de-a lungul timpului. Toate aceste informații nu numai că pot ajuta la informarea politicilor viitoare cu privire la sustenabilitatea alimentelor, dar și să urmărești aceste politici pentru a vedea dacă au un impact pozitiv sau negativ.

Apoi, deoarece această hartă poate compara sistemele alimentare din diferite țări, am putea lua ceea ce învățăm într-un loc și să-l aplicăm în altul. „Dacă nu avem o idee despre modul în care sistemul alimentar al unei țări este similar sau diferit de cel al unei alte țări, atunci nu știm despre portabilitatea diferitelor abordări”, spune Prager.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un primar și-a trimis subalternii să ia prânzul timp de o lună în cantinele școlare

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Primarul orașului Kazan (al optulea oraș ca mărime din Rusia) a emis un ordin, prin care funcționarii primăriei, dar și consilierii locali vor fi obligați, timp de o lună, să ia prânzul în cantinele școlare din oraș. În acest mod edilul vrea să verifice calitatea alimentelor din instituțiile de învățământ.

„Trebuie să aflăm unde există probleme, unde nu există suficiente încăperi, locuri, unde există încălcări”, a spus Ilsur Metșin. Astfel, angajații executivului local, dar și aleșii locali vor trebui să mănânce la prânz, achitând 69 de ruble (1,05 dolari) – atât costă prânzul în școlile din Kazan pentru elevii din clasele 5-11.

PE LUNG

Primarul, citat de presa rusă, a menționat că funcționarii „vor repartiza” între ei toate 162 de școli. „ Astfel, toată luna mai, de luni până sâmbătă, vom lua prânzul în cantinele școlărești. Funcționarii vor merge cu câte 69 de ruble în buzunar, fără a anunța în prealabil,  în cantinele școlare și vor mânca acolo”, a spus primarul.

În multe regiuni din Rusia, elevii din familiile cu venituri mici primesc mese gratuite în școli. La începutul lunii mai, o locuitoare din orașul Volgograd, Lilit Petrosean, a plasat un mesaj pe site-ul Change.org, în care care a menționat că alimentația gratuită în școli este foarte diferită față de cea plătită și a făcut un apel de a stabili o rație unică pentru toți elevii. Ministerul Educației din Rusia, potrivit lui Kommersant, a promis că va efectua o inspecție a alimentației  școlare în toată Rusia.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social12 ore în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

PoliticăO zi în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

SocialO zi în urmă

Deșeurile generate de pandemie – o nouă problemă ecologică la care Moldova nu are soluții

PE SCURT  Imaginea în care un activist ține pe un suport mai multe măști colectate din apele ce înconjoară insulele...

SocialO zi în urmă

1 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 109 cazuri noi și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Cultură2 zile în urmă

Festivalul Mai Dulce anulat, dar alături de fanii deserturilor. 5 rețete pe care ai vrea să le încerci

PE SCURT Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor, festivalul Mai Dulce a fost anulat. Însă organizatorii nu s-au...

Lifestyle2 zile în urmă

6 cartiere post-comuniste superbe, unde ai vrea să locuiești

PE SCURT În vremea comunismului, blocurile erau simboluri ale politicii locative egalitare. Iar mai târziu au devenit un simbol al...

Cultură2 zile în urmă

Câte o librărie în fiecare sat: apariția și dispariția librăriilor Luminița în Moldova

În ambele sate ale bunicilor mei se găsesc două clădiri similare, cu ferestre mari, care în anii 70 au fost...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930