O genistă, un manichiurist, un mamoș și o sudoare – despre profesiile fără gen

Tatiana dezamorsează bombe. Face parte din Armata Națională de 8 ani. Ce simți când ești femeie și activezi într-un domeniu, unde ești înconjurată doar de bărbați? Ce zic femeile când sunt asistate la naștere nu de moașe, dar de mamoși (recunoaștem, și noi am aflat recent acest cuvânt, este echivalentul masculin pentru „moașă”)?  

Dar ce este cel mai greu pentru un bărbat care a ales să fie manichiurist? Ce zic cunoscuții, când le spui că activezi într-un domeniu care de obicei este considerat pentru genul opus?  Dar dacă ar fi să iei calea de la început, ai alege aceeași meserie? 

Din fericire, bariera trasată odinioară între profesii este azi aproape invizibilă. Iar cazurile când moldovenii activează în roluri de gen „netradiționale” sunt tot mai frecvente și pun la îndoială percepțiile odinioară ale societății despre profesiile legate de gen. 

Oamenii cu care am stat de vorbă ne spun că dacă îți place ceea ce faci, nu contează domeniul în care activezi. 

Am stat de vorbă cu: 

Tatiana Chihaioglo,  

ofițeră în Batalionul Geniu al Armatei Naționale 

Victor Chișenco, 

mamoș la Institutul Mamei și Copilului 

Dmitri Ipatov, 

expert în manichiură 

Eugenia Bublicenco, 

electrogazosudoare, profesoară. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.