Connect with us

Social

O fetiță de doi ani din Telenești, care a ieșit din ogradă și a dispărut, găsită dormind în apropiere de o livadă

Publicat

pe

PE SCURT

O fetiță de doi ani și jumătate din satul Chiștelnița, raionul Teleneșești, a fost dată dispărută ieri seara, după ce în jurul orei 20:00, a ieșit din ogradă și a plecat într-o direcție necunoscută. Din fericire, după mai multe ore de căutări, micuța a fost găsită vie și nevătămată, dormind lângă o livadă.

PE LUNG

Imediat după anunțul despre dispariția micuței Xenia, polițiștii din cadrul posturilor de poliție din Telenești, salvatori, oameni din sat, au început căutările pe câmpuri, în livezi.

Nu au dormit toată noaptea, iar astăzi, în jurul orei 6:00, micuța a fost găsită de un paznic la 5 km de casă, aproape de o livadă, dormind la sol, vie și nevătămată.

„Emoțiile au fost atât de mari…Îi mulțumim lui Dumnezeu că s-a întâmplat așa și că e bine!”, sunt vorbele polițiștilor, salvatorilor și oamenilor din Telenești care au găsit-o pe micuța Xenia.

Foto: Poză simbol

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Consiliul Concurenței a sancționat „Apă-Canal Chișinău” cu o amendă de 7,2 milioane lei. De ce?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Consiliul Concurenței a sancționat „Apă-Canal Chișinău” cu o amendă în valoare de 7 190 453, 43 lei. Aceasta pentru aplicarea diferențiată, arbitrară a coeficienților la stabilirea tarifelor diferențiate sau plăților suplimentare pentru depășirea concentrației maxim admisibilă în apele uzate evacuate.

Amenda a fost stabilită inclusiv pentru neperceperea plăților suplimentare de la o parte din întreprinderile active din mun. Chișinău și or. Ialoveni.

PE LUNG

În urma unei investigații, care a durat 1 an și 10 luni, Consiliul Concurenței a calificat acțiunea întreprinderii municipale drept abuz de poziție dominantă și a constatat că „Apă-Canal Chișinău” a acționat ilegal.

Aceasta pentru că, „Apă-Canal Chișinău” a aplicat diferențiat și arbitrar coeficienții la stabilirea tarifelor diferențiate sau plăților suplimentare.

În același timp, de la o mare parte din agenții economici din mun. Chișinău – 95,47% din cca 23 000 de întreprinderi din mun. Chișinău – „Apă – Canal Chișinău” SA nu a perceput tarife diferentiate sau plăți suplimentare pentru deversarea apelor uzate supraîncărcate.

O altă problemă identificată de Consiliul Concurenței este faptul că în prezent singurul laborator capabil să aprecieze nivelul de poluare a apelor uzate se află în subordinea „Apă – Canal Chișinău” SA, ceea ce trezește îngrijorări privind imparțialitatea acestui laborator și veridicitatea analizelor, „Apă – Canal Chișinău” SA fiind interesată direct în încasări cât mai mari.

Principiul „poluatorul plătește” este un concept conform căruia poluatorul trebuie să plătească pentru poluarea mediului. Acesta trebuie respectat de toate persoanele, atât juridice, cât și fizice, care desfășoară activitate de întreprinzător, a căror activitate economică este generatoare de poluanți și aplicat în mod echitabil de către operator.

„Conform legislației naționale în vigoare, principiul „poluatorul plătește” impune obligația ca respectivul agent economic să suporte cheltuielile pentru realizarea măsurilor de prevenire a poluării sau să plătească pentru pagubele provocate”, a precizat Consiliul..

Citește mai departe

Social

În căutarea vocațiilor în Sărata Veche. Copiii din sat descoperă robotica, fotografia, culinăritul și lemnăritul

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Copiii din satul Sărata veche vor avea șansa să participe la ateliere de robotică, fotografie, prelucrarea lemnului și artă culinară la centrul de pregătire vocațională care a fost inaugurat recent.

Fiind dezvoltat cu suportul financiar al Uniunii Europene, Centrul va oferi pentru aproximativ 120 de copii supraveghere, instruire și un program de dezvoltare personală în afara orelor de studii, promovând incluziunea socială a copiilor din familii social-vulnerabile. Centrul se află chiar în incinta Gimnaziului „Grigore Vieru” din satul Sărata Veche.

PE LUNG

Copiii se declară entuziasmați de noile oportunități și spun că frecventează tot felul de activități de două ori pe săptămână. Aceștia lucrează cu lemnul, învață să gătească, învață bazele roboticii, iar în ziua deschiderii centrului, pe 18 septembrie, aceștia au participat și la un atelier de fotografie susținut de Natalia Gârbu.

Membrii Asociației părinților din Sărata Veche susțin că sunt liniștiți știind că elevii își vor petrece timpul în mod util și că vor fi supravegheați. „Le mulțumim finanțatorilor pentru aceste condiții bune și pentru instruirea copiilor noștri”, a menționat Ina Maciura, președinta Asociației părinților.

Primara comunei Sărata Veche, Maria Galiț, a dezvăluit că deschiderea centrului a fost un vis al întregii localități. „Este o sărbătoare mare. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat pentru un viitor mai bun al copiilor noștri. Mă bucur că visul nostru s-a realizat. Ani la rând am observat cum elevii nu au unde și cum să-și ocupe timpul liber. Ne-am gândit că avem spațiu, avem profesori bine pregătiți, am găsit și surse de finanțare și ne-am propus să îi ajutăm pe elevi să capete niște abilități cu care să pășească mai sigur în viață”, a menționat primara. „Nu trebuie să fie toți cu studii superioare, dar să fie oameni fericiți care să-și poată câștiga traiul decent la ei acasă”, a adăugat Maria Galiț.

Ce povestesc copiii

Stanislav Pușcă este elev în clasa a 5-a și spune că este pasionat de Lego și îi place să creeze obiecte noi. „Eu acum inventez un cățeluș care poate să se ridice, să se miște, să latre. Cred că o să ne prindă bine în viață ce facem noi aici. Când voi crește mare, vreau să fiu director de ceva sau inventator. Încă nu m-am decis”, mărturisește băiatul. Stanislav merge la centrul de vocație de două ori pe săptămână și petrece acolo aproximativ două ore.

Anastasia Galiț are 11 ani și participă la atelierul de culinărie. „Data trecută am făcut tăiței de casă cu sos. Aici ni se explică totul în detalii. Mai facem și gafe. Ba e prea puțină sare, ba e prea multă. Noi după ce gătim, mâncăm. Suntem vreo 40 de fete și vreo 20 de băieți. Ne place mult”, spune eleva.
O altă elevă, Elena Moiseeva, frecventează atelierul de robotică de două pe săptămână. „De obicei, construim mașini, albinuțe. Această mașinuță, de exemplu, merge, se oprește, scoate sunete”, ne explică Elena care învață în clasa a 3-a.

Centrul este deschis grație unui grant oferit în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

„Importanța centrului nu trebuie subestimată”

Parascovia Munteanu, directarea programului de dezinstituționalizare și dezvoltare comunitară din cadrul Asociației Keystone Moldova, a menționat faptul că, în viitor, numărul atelierelor pentru participanți va crește, în funcție de interesul copiilor. „Nu am avut dificultăți în lucru. Am venit doar cu niște sfaturi și îndrumări în legătură cu documentele care să reglementeze activitatea acestui centru vocațional. Dragi copii, vă doresc să aveți cât mai mult timp pe care să-l petreceți la centru”, a mai spus aceasta.

Inaugurarea centrului vocațional în Sărata Veche reprezintă un motiv de mare bucurie, a subliniat Petru Culeac, directorul executiv al fundației Soros în R. Moldova. „Trebuie să ne bucurăm de orice realizare frumoasă, chiar dacă vedem în jur multe probleme. Să știți că sunt onorat să fiu astăzi, la această lansare. Importanța acestui centru nu trebuie subestimată. Va oferi servicii educaționale de calitate tuturor beneficiarilor, iar numărul acestora este destul de mare. Astfel, se creează oportunități pentru dezvoltarea armonioasă a tinerilor”, a declarat Petru Culeac.

Înainte de deschiderea centrului de vocație, elevii Gimnaziului „Grigore Vieru” au fost întrebați ce tip de activități și-ar dori. „Eu văd că elevii vin cu mare plăcere la aceste ateliere și cel mai frecventat este cel de artă culinară. Îmi pare bine că vom avea fotografi, lemnari, bucătari buni și pasionați de ce fac”, a spus Aliona Răilean, directoarea gimnaziului.

Citește mai departe

Social

FMI promite sprijin pentru CNA în investigarea fraudei bancare şi recuperarea banilor delapidaţi

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fondul Monetar Internaţional va sprijini Centrul Naţional Anticorupţie în investigarea fraudei bancare, precum şi în procesul de recuperare a banilor sustraşi în urma devalizării sistemului financiar-bancar.

Declaraţia îi aparţine reprezentantului Fondului în Republica Moldova, Volodymyr Tulin şi a fost făcută în cadrul unei vizite de lucru la CNA, unde s-a întâlnit cu şeful Centrului şi cu conducătorul Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI).

PE LUNG

Potrivit unui comunicat al CNA, oficialul a menționat că CNA înregistrează progrese evidente în ceea ce priveşte investigarea furtului miliardului, iar ultimele acţiuni ale ARBI demonstrează că lucrurile merg într-o direcţie corectă.

În acest context, reprezentantul FMI a declarant că instituţia sa va sprijini CNA, în limitele competenţelor sale, în procesul de identificare şi repatriere a banilor fraudaţi. Totodată, el a solicitat CNA să fie cu ochii pe sistemul financiar-bancar ca să nu se mai admită pe viitor o infracţiune de asemenea proporţii în Republica Moldova.

Potrivit lui Tulin, CNA trebuie să se concentreze pe colaborarea cu instituţiile responsabile de domeniul fiscal, financiar şi bancar pentru a asigura o maximă transparenţă în activitatea acestora.

Directorul CNA, Ruslan Flocea, a recunoscut că ţara noastră a parcurs, în ultima perioadă, timpuri extrem de dificile, iar suportul Fondului Monetar Internaţional este binevenit acum când este nevoie ca procesele să se deruleze într-un tempou alert.

„Pproba de foc a CNA pe care trebuie s-o susţină cu succes e finalizarea anchetei furtului miliardului, trimiterea în judecată a tuturor celor care se fac vinovaţi şi neadmiterea unor asemenea crime faţă de cetăţeni pe viitor”

CNA preciezază că Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale şi procurorii anticorupţie au aplicat sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarele fraudei bancare, iar printre bunurile indisponibilizate sunt active, mijloace financiare, capitaluri sociale, maşini de lux etc.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social13 ore în urmă

Consiliul Concurenței a sancționat „Apă-Canal Chișinău” cu o amendă de 7,2 milioane lei. De ce?

PE SCURT Consiliul Concurenței a sancționat „Apă-Canal Chișinău” cu o amendă în valoare de 7 190 453, 43 lei. Aceasta...

Economie13 ore în urmă

Cum a ajuns Flatfy una dintre cele mai bune platforme din domeniul imobiliarelor

Flatfy.ro a atins un succes mondial în domeniul imobiliarelor. Dacă intri aici la orice oră din zi și din noapte,...

Politică14 ore în urmă

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump. A fost reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova

PE SCURT Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump, consiliera președintelui SUA. În cadrul acesteia, oficiala de la...

Politică14 ore în urmă

De ce a fost solicitată ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari. Procuratura Generală vine cu precizări

PE SCURT Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir...

Social14 ore în urmă

În căutarea vocațiilor în Sărata Veche. Copiii din sat descoperă robotica, fotografia, culinăritul și lemnăritul

PE SCURT Copiii din satul Sărata veche vor avea șansa să participe la ateliere de robotică, fotografie, prelucrarea lemnului și...

Divertisment14 ore în urmă

Peste 200 de vinuri, 8 concerte și un covor moldovenesc tradițional de dimensiuni record la Festivalul Vinului Moldovei din România

,,Creat pentru a fi savurat” este mesajul cu care vinificatorii moldoveni reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară ,,Wine of...

Social15 ore în urmă

FMI promite sprijin pentru CNA în investigarea fraudei bancare şi recuperarea banilor delapidaţi

PE SCURT Fondul Monetar Internaţional va sprijini Centrul Naţional Anticorupţie în investigarea fraudei bancare, precum şi în procesul de recuperare...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 zile în urmă

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

PE SCURT Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a...

Alegeri7 zile în urmă

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

PE SCURT Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care...

AlegeriO săptămână în urmă

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

PE SCURT Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului...

Alegeri2 săptămâni în urmă

„Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru funcția de primar de Chișinău

PE SCURT Candidatul PSRM Ion Ceban s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile locale 2019 în municipiul Chișinău.El a...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victor Chironda: Anunț public intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău

PE SCURT Activistul civic Victor Chironda, care e și consilier în CMC, va candida pentru fucția de primar general al...

Alegeri3 săptămâni în urmă

FOTO/ Cum funcționează Parlamentul? Greceanâi și Alaiba le spun copiilor din Diasporă

PE SCURT Astăzi, 27 august, Republica Moldova împlinește 28 de ani de când este un stat independent. Cu această ocazie,...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Președintele PLDM Tudor Deliu, candidat în circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi

PE SCURT Consiliul Politic Național (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi participarea formațiunii cu candidați proprii...

Advertisement

Opinii

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« aug.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com