O fetiță de 9 ani din raionul Hâncești a murit, iar alta de 10 ani, transportată la Chișinău, după ce au folosit un insecticid

PE SCURT

O fetiță de nouă ani din raionul Hâncești a murit la spital, iar o prietenă de-a fetei, în vârstă de 10 ani, a ajuns în secția de reanimare a Spitalului Raional Hâncești după ce s-ar fi intoxicat cu un insecticid folosit în medicina veterinară.

Fata de 10 ani a fost transportată la Centrul Mamei și Copilului din capitală, fiind internată în secția de toxicologie, scrie Jurnal.md .

PE LUNG

Sursa citată menționează că totul s-ar întâmplat ieri, în jurul orei 1:35, într-o localitate din raionul Hâncești. În jurul orei 22:00, pe data de 26 august, cele două copile și-ar fi aplicat pe păr o soluție utilizată împotriva pediculozei.

La scurt timp, acestea au început să se simtă rău și au fost preluate în stare extrem de gravă de către ambulanță. Fetele au fost internate în secția de reanimare. Peste câteva minute de la internare, copila de 9 ani a murit.

Minora de 10 ani a fost transportată la Chișinău. Fata a urmat un tratament, iar starea ei s-a îmbunătățit.

Mamele celor două fetițe sunt la muncă peste hotare, iar minorele se aflau în grija unei bunici.

Forțele de ordine investighează acest caz.

Reamintim că acum două luni, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că toate instituțiile sanitare de medicină primară vor fi asigurate în mod urgent cu medicamente anti-scabie și anti-pediculoză, iar populația va fi înștiințată că la sediul centrului sau oficiului de sănătate, la medic sau asistentă medicală pot primi aceste medicamente gratuit oricând.

La 18 iunie o fetiță de 11 ani din Teleșeu, Orhei a murit, iar verișoara acesteia a ajuns în stare gravă la spital după ce mătușa le-a aplicat ambelor o soluție de pesticid cu scop de tratament al pediculozei.

Iar în luna aprilie, un băiat de 16 ani a decedat, după ce bunica l-ar fi uns cu o substanţă de stropit copaci ce conținea sulf, pentru a-l trata de scabie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.