Connect with us
"
"

Social

O familie de moldoveni plecată peste hotare a donat satului de baștină o ambulanță: E făcuta cu drag pentru mult timp

Publicat

pe

PE SCURT

Liviu și Aliona Cojan sunt plecați de mulți ani peste hotare. Locuiesc în Anglia, dezvoltă acolo o afacere în domeniul transportului, dar nu uită de satul natal – Colibași, raionul Cahul. Cei doi au donat o ambulanță satul natal.

Mașina a fost transmisă centrului de asistenta medicala urgență Colibași, care deservește 3 localități mari: Vadul lui Isac, Colibași și Brânza, scrie Ziuadeazi.md.

PE LUNG

„Noi am făcut-o din suflet pentru suflet, pentru satul natal. Viața e cât o secundă, de multe ori o secundă poate să te ajute să rămâi în viață. Pentru aceasta am spus să luăm o ambulanță, cea mai dotată, ca să fie la moment pentru oamenii care au nevoie să fie ajutați. Ambulanța e făcuta cu drag pentru mult timp”, a declarat Liviu Cojan.

Având o afacere în Anglia în domeniul transportului, Liviu, împreună cu alți colibășeni a restaurat mașina, i-a schimbat motorul și toată caroseria, dar și volanul pe partea stângă. El a spus că astfel de mașini nu există încă în Moldova.

„Sperăm să le fie de ajutor, să o folosească mai puțin, să fie cât mai puțini bolnavi, dar să fie la timpul potrivit la îndemână”, a declarat Aliona Cojan.

Pentru darul adus satului, Liviu, capul familiei Cojan, a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al satului Colibași, mai scrie sursa citată.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

OAMENI de afaceri pe timp de criză. Lecții online, donații spitalelor și o tonă de hipoclorit pentru dezinfectare

Publicat

pe

PE SCURT

Moldovenii continuă să-i ajute pe cei care luptă acum cu coronavirusul. De data aceasta, vorbim despre oamenii de afaceri, care au donat bani pentru spitalele din țară, au susținut un proiect educațional sau oferă consultații psihologice gratuite pentru medici.

PE LUNG

În pofida pierderilor pe care le suferă în această perioadă, mai multe restaurante și fast-food-uri oferă mâncare gratuită medicilor. Profesorii oferă cursuri gratuite pentru elevii care ar trebui acum să se pregătească de bacalaureat, iar alții – cursuri gratuite de sport. Taximetriștii se oferă să aducă la lucru gratuit medicii. Iar muzicieni tineri organizează concerte live online pentru cei izolați acasă. Grupuri de voluntari se arată dispuși să îngrijească de vecinii în vârstă mergând în locul lor la magazin sau farmacie. Iar pentru suplimentarea necesităților de bază ale doctorilor care îngrijesc de cei infectați și suspectați de COVID-19 au fost donați peste 9000 de Euro. Despre toate acestea poți citi: OAMENI pe timp de criză. Moldovenii sar în ajutorul medicilor și bătrânilor, oferă cursuri gratuite, fac donații și concerte online.

Perete despărțitor în taxi

Compania itaxi a conceput și începe de astăzi, 18 martie, să instaleze, treptat, un perete despărțitor, etanș, care să limiteze la maxim contactul dintre șofer și pasager. Compania menționează că în cazul în care nu vrei să achiți cu cardul așa cum este recomandat, poți să plătești cash, folosind un sertar special conceput, amplasat în partea de jos a peretelui.

De asemenea, compania anunță că mașinile sunt dezinfectate zilnic și au dezinfectante pentru pasageri.

#siguranța pasagerilor și a șoferilor noștri

Ne gândim în permanent la #siguranța pasagerilor și a șoferilor noștri și luăm măsuri pentru călătorii liniștite, mai ales în această perioadă.În acest sens, am conceput și începem de azi să instalăm, treptat, un perete despărțitor, etanș, care să limiteze la maxim contactul dintre șofer și pasager. Ce trebuie să știți:✅ Puteți comunica, în continuare, cu șoferul. Peretele oprește orice potențiale bacterii, dar nu izolează fonic cabina✅ Puteți achita cursa prin card, cum este și recomandat, pentru un plus de #igienă, dar și cu numerar, folosind un sertar special conceput, amplasat în partea de jos a peretelui.✅ Pentru a beneficia de siguranța noului perete despărțitor, vă recomandăm să călătoriți doar pe locurile din spate, în grupuri de cel mult trei persoane✅ În continuare, mașinile sunt igienizate zilnic și includ și #dezinfectant pentru pasageriPentru drumuri liniștite și pentru un plus de sănătate!

Geplaatst door itaxi.md op Dinsdag 17 maart 2020

100 mii lei pentru Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

Compania de microfinanțare Iute Credit donează 100 de mii de lei pentru Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. „Republica Moldova, ca și alte țări ale lumii, trece printr-o perioadă dificilă, și anume lupta contra virusul COVID-19. Este poate testul solidarității, a responsabilității și a consolidării pentru fiecare din noi. Totodată, în numele echipei Iute Credit ne exprimăm în mod special recunoștința față de cadrele medicale, care acum sunt cei care țin piept, zi și noapte, pandemiei care a afectat și țara noastră”, a declarat Lilian Guzun, CEO Iute Credit Moldova.

Imagini pentru iute credit

Ședințe psihologice pentru medici

Psihoterapeuta Irina Novac vine în întâmpinarea cadrelor medicale care lucrează în condiții de stres în aceste clipe și le oferă suport psihologic. Specialista este dispusă să facă ședințe individuale online gratuite. O puteți contacta la nr. de viber: +373 68433875 / Skype: psiholog_novac.

Ajutor pentru dezvoltarea proiectului Studii.md

Platforma 999.md își exprimă susținerea pentru studii.md, proiect în cadrul căruia profesorii și elevii au posibilitatea de a continua lecțiile în format digital.

Săptămâna viitoare platforma va fi actualizată cu funcțiile pentru elevi de adăugare a comentariilor pentru lecție și încărcarea temelor pentru acasă realizate, iar profesorii vor putea adăuga lecții video și verifica temele pentru acasă.

Acest lucru va permite ca modalitatea de învățământ să devină una mai „vie”, comentează dezvoltatorii proiectului.

După vizionarea lecției video și citirea materialelor suplimentare, elevii vor putea pune întrebări la temă în comentariile de mai jos. Modulul cu comentarii este foarte simplu și intuitiv. Prin urmare, nu va crea dificultăți pentru elevii moderni, care obișnuiesc să posteze propriile comentarii pe YouTube și pe alte site-uri web similare.

În viitorul apropiat, elevii vor putea adăuga temele îndeplinite în comentarii, prin atașarea documentelor în diferite formaturi (PDF, PNG, JPEG, DOC, EXCEL, PPT). După verificarea temelor de acasă, profesorul va putea nota elevii în registrul electronic al clasei, disponibil pe platforma Studii.md.

Starea de urgență în țară nu ar trebui să împiedice elevii să obțină cunoștințele necesare. Iar învățământul la distanță, cu posibilitatea de a desfășura lecții video, este unul dintre instrumentele care ne vor permite să facem față acestei sarcini, comentează dezvoltatorii proiectului.

Proiectul Studii.md este o platformă exclusivă online pentru școli, dezvoltată de către Compania Simpals cu suportul și contribuția PNUD și ATIC, având drept scop digitalizarea și îmbunătățirea calității educației în R.Moldova.

Cum să adăugați teme pentru acasă și materiale de studiu pe platforma studii.md

În condițiile de carantină tot mai multe școli decid să continue predarea lecțiilor și însușirea materialelor la distanță. Elevii sunt gata pentru lucrul de sinestătător, iar profesorii sunt încântați de entuziasmul acestora.Astfel, vă prezentăm cum puteți utiliza platforma Studii.md pentru comunicarea eficientă dintre profesori și elevi la distanță. Iar săptămâna viitoare platforma va fi actualizată cu funcțiile pentru elevi de adăugare a comentariilor pentru lecție și încărcarea temelor pentru acasă realizate, iar profesorii vor putea adăuga lecții video și verifica temele realizate de către elevi. Fiți cu noi și urmăriți-ne pe rețelele de socializare, pentru a afla și alte posibilități a platformei care vor fi disponibile în scurt timp.

Geplaatst door Studii.md op Donderdag 12 maart 2020

Exemplul Școlii Internaționale Heritage, preluat și de alte instituții de învățământ din țară

Procesul educațional la Heritage continuă și în carantină, fără a pune în pericol siguranța și sănătatea elevilor.  

La fel ca în timpul programului obișnuit de școală, la ora 8:30 elevii Școlii Internaționale Heritage, aflați la distanță, accesează platforma de educație online. În funcție de vârsta și materia care urmează să fie predată, discipolii „intră” în clasa virtuală, unde au acces la toate materialele text, audio și video pregătite. La rândul lor, profesorii le dau diferite sarcini și teme pentru acasă, le urmăresc progresele și pot să le dea feedback.

Lecțiile se desfășoară la distanță, prin intermediul programelor adaptate învățământului online, precum este Google Classroom, care permite accesarea tuturor informațiilor pregătite de profesori. Totodată, în funcție de specificul obiectului de studiu, profesorii utilizează Class Dojo, Raz Kids, dar și alte aplicații digitale destinate educației. Și în timpul lecțiilor la distanță elevii pot comunica între ei, iar Google Hangouts este folosit cu precădere atunci când copii doresc să-și împărtășească gândurile. 

100 mii lei la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și 50 mii la Institutul de Medicină Urgentă

Linella se alătură efortului de a susține eroii acestor timpuri, care gestionează la moment criza, astfel contribuind cu o donație de 100 000 lei către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și 50 mii la Institutul de Medicină Urgentă.

Banii vor ajuta la consolidarea capacității sistemului medical moldovenesc de prevenire și tratare a pacienților.

Cu această ocazie Linella invită comunitatea de afaceri să dea mai multe șanse de supraviețuire bolnavilor de virusul COVID-19 prin donații de acest fel.

Imagini pentru linella

Donație de hipoclorit pentru dezinfectare

Compania producătoare de clor SRL ADEN – TransExim a donat o tonă de hipoclorit pentru dezinfectare Institutului de Medicină Urgentă.

Citește mai departe

Social

Ambasada SUA a donat Procuraturii Generale programe soft şi echipament IT în valoare de un milion lei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ambasada Statelor Unite ale Americii a donat, astăzi, Procuraturii Republicii Moldova un set de programe soft specializate pentru investigaţii şi echipament IT, de ultimă generaţie, estimat la aproximativ un milion de lei.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a menționat că noile instrumente și tehnologii, care sunt cu succes utilizate în peste 150 de state, vor spori considerabil capacităţile investigative şi analitice ale procurorilor moldoveni.

PE LUNG

„Donaţia, oferită cu multă generozitate de colegii americani, este una extrem de binevenită şi aşteptată nu doar de Corpul de procurori, ci de întreaga societate, care aşteaptă răspuns la multe întrebări”, a menţionat procurorul general interimar.

El a menționat că programe soft și echipamentul IT vor fi utilizate la prevenirea, detectarea şi instrumentarea unor dosare de rezonanţă, cum ar fi fraudele financiar – bancare, atacuri cibernetice, trafic de persoane, trafic de droguri, dar şi alte categorii de infracţiuni transfrontaliere.

Ambasadorul Dereck J. Hogan a reiterat angajamentul Guvernului SUA pentru susţinerea continuă a eforturilor Republicii Moldova de a combate crima organizată şi şi-a exprimat satisfacţia privind cooperarea dintre Ambasadă şi Procuratura Republicii Moldova.

Procuratura Generală a precizat că donaţia este parte componentă a susţinerii continue, oferite de Guvernul SUA Republicii Moldova în domeniul reformării justiţiei şi organelor de drept.

Citește mai departe

Social

Apelul Maiei Sandu către Diasporă

Publicat

pe

De către

Pe SCURT

Maia Sandu, prim-ministra Republicii Moldova, a ieșit în fața presei după prima ședință a Guvernului în clădirea Executivului. Ea a vorbit despre planurile pentru viitor, a comentat decizia de ieri a Guvernului Filip de a-și da demisia, precum și despre situația actuală din țară.

De asemenea, ea a venit cu un apel către Diaspora moldovenească.

PE LUNG

„Fac apel către Diasporă: le-am promis că vom face tot posibilul să scoatem de la putere acest regim, să creem condiții și să redăm încrederea oamenilor într-un viitor bun acasă. Și acum le spunem că este timpul să revină, să ne ajute să construim o economie puternică, să-și facă o afacere aici, să deschidă locuri de muncă, să revină în sistemul educațional, să revină în sistemul medical. Îi așteptăm cu mare drag”, a declarat prim-ministra. 

Amintim că, în această săptămână, după ce în Parlament a fost votat noul Guvern, condus de Maia Sandu, mai mulți moldoveni, care se află în străinătate, au ieșit în stradă și-au prezentat susținerea și recunoașterea noului cabinet de miniștri.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social13 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură15 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social15 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment16 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social21 de ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură21 de ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

Externe2 zile în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică4 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930