O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional va efectua o vizită de lucru la Chișinău

PE SCURT

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de  Ruben Atoyan se va afla în vizită de lucru la Chișinău în perioada 26 iunie – 10 iulie 2019.

Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

PE LUNG

Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor, se arată într-un comunicat al eeprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova Volodymyr Tulin.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 179 milioane dolari S.U.A. și cu cca ¾ din cota deținută de Republica Moldova la FMI), din care 81,4 milioane DST (circa 112 milioane dolari S.U.A.) au fost deja debursate.

Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani.

Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 2,1 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.