O carte despre germanii basarabeni

Istoria germanilor basarabeni cunoaşte mai multe „pete albe”, neelucidate, şi este prea puţin cunoscută în Republica Moldova, dar şi în Germania. Declaraţia preşedintelui Germaniei, Horst Köhler, despre faptul că se consideră german basarabean, a făcut senzaţie şi a fost transmisă masiv de mass-media. Părinţii săi, Eduard şi Elisabeth Köhler, au fost germani basarabeni. Ei trăiau într-un sat din apropierea oraşului Bălţi, de unde au fost strămutaţi în 1940 pe teritoriul actual al Poloniei, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, din 1939. Horst Köhler a devenit preşedinte al Germaniei în anul 2004.

„Basarabia. Coloniştii germani la Marea Neagră”

Acesta a fost doar unul din subiectele discutate în cadrul lansării cărţii „Basarabia. Coloniştii germani la Marea Neagră”, publicată în germană în 2008, la editura Forumului Cultural German pentru Europa de Est. Autoarea cărţii, Ute Schmidt, este profesoară la Institutul de Ştiinţe Politice şi Sociale al Universităţii Libere din Berlin. Din păcate, cartea nu poate fi găsită în română, chiar şi exemplarele în germană disponibile în Chişinău fiind doar câteva. După cum a menţionat directorul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei (care a găzduit evenimentul), Eugen Sava, este o carte utilă nu doar pentru specialişti, dar şi pentru publicul larg, interesat de acest aspect al istoriei Basarabiei. Autoarea cărţii a afirmat că studiul prezintă istoria germanilor basarabeni, din anul de emigrare, 1812, până în anul în care au fost trimişi forţat înapoi, în 1940. Ea a încercat să elucideze unele aspecte mai puţin cunoscute din istoria aşezărilor, culturii şi mentalităţii germanilor din Basarabia. „Germanii basarabeni reprezintă ultimul grup de colonişti germani care, în urma politicii de colonizare a Rusiei, au populat, începând cu 1812, ţărmul Mării Negre. Majoritatea proveneau din sud-vestul Germaniei şi din Prusia. S-au stabilit, în special, în sudul Basarabiei, între 1814 şi 1842, chemaţi de ţarul rus Alexandru I. Cei mai mulţi şi-au părăsit patria din cauza sărăciei, dar şi din motive politice şi religioase. În 1940, ca urmare a pactului Ribbentrop-Molotov, circa 93 mii de germani din Basarabia au fost strămutaţi”, a spus Ute Schmidt. Germanii basarabeni erau o comunitate etnică care locuia preponderent în sudul Basarabiei (Bugeac), unde s-au stabilit în anii 1814-1842. Din cele două mii de familii stabilite iniţial (aproximativ 10 mii de persoane – germani, elveţieni şi austrieci), din cauza drumului greu şi a condiţiilor mizere de trai a murit o treime, imediat sau chiar în prima iarnă. Situaţia s-a îmbunătăţit abia în 1818, după înfiinţarea unui comitet de susţinere socială. Conform datelor recensământului populaţiei din România din anul 1930, germanii reprezentau 3 la sută din populaţia Basarabiei (care avea la acea vreme 2,8 milioane de locuitori).

Filmul exodului forţat din 1940

La lansarea cărţii au asistat Ambasadorul Germaniei la Chişinău, Nikolaus Graf Lambsdorff, precum şi Ariane Afsari, reprezentant al Forumului Cultural German pentru Europa de Est, Christian Weitzel, reprezentant al Asociaţiei Germane de Politică Externă, alţi diplomaţi, membri ai comunităţii germane din Republica Moldova, istorici, profesori etc. Filmul despre exodul forţat din 1940, prezentat publicului, a fost structurat în două părţi. În 1939, corabia „Regina Elizabeta”, aflată sub drapelul Ungariei, transporta refugiaţi evrei din Bratislava, pe Dunăre şi Marea Neagră, în Palestina. În 1940, „Regina Elizabeta” aduce pe Dunăre germanii din Basarabia „acasă în Reich”. Filmările istorice, făcute de către amatori, păstrate până în zilele noastre, au fost adunate într-un film, realizat în 1998 de către regizorul ungur Peter Forgacz. „Istoria acestor regiuni, ca fiind o moştenire comună, îi apropie pe germani de vecinii lor din Răsărit. Mii de germani, urmaşi ai foştilor colonişti, au vizitat în mod repetat ţările unde au locuit părinţii sau buneii lor… Se creează astfel o reţea de comunicare, prietenii şi un dialog intercultural, la care sper să contribuie şi această carte”, a spus Ute Schmidt. În Germania există o Societate a germanilor basarabeni cu centrul la Stuttgart. Site-ul oficial al societăţii germanilor basarabeni este www.bessarabien.de / Ecaterina DELEU

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.