O asociație îndeamnă autoritățile să perfecționeze legea anti-fumat, după exemplul României

Asociația Patronală „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova” (MĂR) atrage atenția, prin intermediul unui comunicat de presă, autorităților Republicii Moldova asupra situației apărut în urma unor neclarități din noile prevederi ale legii ”Antitutun”, care urmează să intre în vigoare la 31 mai.

În acest sens, Asociația MĂR consideră relevant exemplul României, unde autoritățile au început deja amendarea legii ”Antifumat”.

Astfel, la nici două luni după intrarea în vigoare a legii antifumat în România, cea care interzicea fumatul în spații închise sau limitate de doi pereți, senatorii români au și votat câteva amendamente menite să schimbe substanțial lucrurile. Conform amendamentelor propuse de autoritățile române, în curând, în România s-ar putea fuma din nou în spațiile publice.

„Spațiu închis” va fi definit drept un spațiu cu pereți de jur împrejur și nu cu doi pereți laterali, cum e în prezent în lege. În plus, se va putea fuma în spațiile separate, complet izolate și inscripționate special, precum și pe terase exterioare amenajate în acest scop.

Cel de-al doilea amendament admis permite fumatul în spații separate, complet izolate și special inscripționate. Acest lucru înseamnă că, de exemplu, un restaurant poate avea o terasă exterioară, prevăzută cu trei pereți, în care să se fumeze.

MĂR a solicitat de la autoritățile RM să vină cu reglementări și indicații clare referitor la amenajarea și amplasarea locurilor speciale pentru fumat și clarificarea termenilor ”spații deschise și semideschise”, dar și altor aspecte care țin de consumul produselor de tutun.

În aceeași petiție, Asociația și-a exprimat îngrijorarea că “în scurt timp de la intrarea acestor prevederi în vigoare, organele abilitate vor demara o campanie de verificare și control a respectării normelor legate și, în condițiile Republicii Moldova, orice dubiu va fi interpretat în defavoarea contribuabilului persoană juridică”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.