Numărul deținuților din penitenciare – în scădere. Iată motivul

După 6 luni de la intrarea în vigoare a „legii privind umanizarea politicii penale”, se atestă o scădere a numărului deținuților plasați în penitenciare, a anunțat Ministerul Justiției.

Conform raportului Administrației Naționale a Penitenciarelor, la 1 iulie 2018 în penitenciarele țării se aflau în detenție 7 319 persoane, cu 549 persoane mai puțin (7868) decât în aceeași perioadă a anului 2017. În același timp, în primul semestru al anului 2018, și-au început termenul de detenție 1 804 persoane, în timp ce 1 920 persoane și-au executat pedeapsa și au fost eliberate.

Este important de menționat că, în prima jumătate a anului 2018 au fost eliberate din detenție, fiindu-le înlocuită partea neexecutată din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă, 97 persoane față de 7 persoane în anul 2017. În aceeași perioadă de timp au fost eliberate condiționat înainte de termen 260 persoane comparativ cu 115 în anul 2017.

Ministerul Justiției precizează că aceste constatări se datorează implementării Legii nr.163 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, numită și „legea privind umanizarea politicii penale”, care a intrat în vigoare la 20 decembrie 2017, și prin care a fost racordată legislația penală la standardele Consiliului Europei și, prin aceasta, urmărește scopul reducerii numărului deținuților din penitenciare.

Astfel, prin modificările aduse codului penal, codului de procedură penală, codului de executare și codului contravențional, au fost implementate o serie de mecanisme funcționale de executare a pedepsei și eliminate mai multe blocaje.

Principalele modificări țin de fortificarea rolului instanței de judecată în individualizarea pedepsei, liberarea condiționată înainte de termen, înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă, condamnarea cu suspendarea parțială a executării pedepsei cu închisoarea, etc.

La elaborarea și promovarea legii privind umanizarea politicii penale au contribuit experțiii norvegieni ai misiunii NORLAM, care au activat în perioada 2007-2017 în Republica Moldova, mediul judecătoresc și cel al procurorilor, Administrația Națională a Penitenciarelor și alți practicieni din sectorul justiției.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.