Nova Bank din România controlată de investitori ruşi şi moldoveni ar putea fi falimentată

Unul dintre creditorii băncii române Nova Bank, instituţie ce are printre acţionarii săi şi trei persoane fizice din R.Moldova, a cerut falimentul băncii, a anunţat luni Alexandru Matei, directorul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar din România, citat de Mediafax.

"În prezent, decizia este în curs de pronunţare. Vom vedea peste câteva zile ce se va întâmpla. Creditorul are de recuperat 500.000 de lei (2,35 mln MDL)", a declarat Matei.

Banca Naţională a României a retras, în luna august, autorizaţia Nova Bank, Consiliul de Administraţie al băncii centrale având în vedere încălcarea de către instituţia de credit a unor prevederi ale legii bancare, precum şi a reglementărilor proprii ale băncii.

Printre motivele care au stat la baza deciziei se mai numără neaducerea la îndeplinire a ordinelor emise de conducerea BNR şi periclitarea credibilităţii Nova Bank, prin administrarea necorespunzătoare a fondurilor.

Nova Bank este fosta Bancă Unirea. Potrivit Mediafax printre acţionarii ei sunt şi trei cetăţeni ai R.Moldova, Cecan Iurie – cu o cotă de participare de 1,84%, Hanea Mihail – 1,84% şi Josan Anatolie – 0,78%.

Acţionar majoritar al Nova Bank era Banca Populară Română. Instituţia de credit a fost preluată în 2003 de firma elveţiană Alpur Invest, controlată de investitori ruşi. Ceilalţi acţionari ai băncii sunt CTS Consulting Trading Services AG Elveţia – 9,74%, MR Investering BV Olanda- 9,94%, Vavulin Dumitru, persoană fizică din Federaţia Rusă – 4,98%, SIF Moldova – 3,08%, Karachkov Serghei Federaţia Rusă – 2,11%, CNSLR Frăţia- 0,62%, persoane fizice (248)- 8,79%. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare