Connect with us
"
"

Divertisment

Noua realitate a celor trecuți de vârsta de 65 de ani

Publicat

pe

PE SCURT

Tot mai multe femei trecute de vârsta de 65 de ani preferă să trăiască singure, fără a fi implicate în relații serioase sau în noi căsnicii. Psihologii susțin că la această vârstă femeile ajung să-și înțeleagă perfect nevoile și dorința de a fi libere. Ele vor să trăiască pentru propria plăcere, dar nu să îngrijească de bărbați, așa cum o făceau în tinerețe.

În același timp, bărbații în vârstă nu sunt de aceeași dorință. Trecuți de 65 de ani, bărbații vor să fie într-o relație stabilă și de durată.

PE LUNG

Antonio D’Alfonso, în vârstă de 66 de ani, vrea să se căsătorească pentru a patra oară. De mai bine de un deceniu, D’Alfonso, un scriitor din Montreal, se întâlnește cu o văduvă din Toronto. Cei doi se văd la fiecare două luni. D’Alfonso a vrut mai mult: a cerut-o în căsătorie de cinci ori, dar de fiecare dată era mustrat, fiind numit copil. Femeia în vârstă a refuzat să locuiască cu el, pentru că voia să călătorească și să fie liberă. „Iar eu o întreb și o tot întreb: atunci ce vrei de la mine?”, povestește scriitorul. 

Perechea și-a luat o pauză în relație de doi ani, timp în care D’Alfonso a încercat să se întâlnească cu alte femei în vârstă, doar pentru a afla că, de asemenea, nu vor să se mute împreună, chiar și când D’Alfonso le-a spus că gătește și păstrează curățenia în casă, scrie theglobeandmail.com

„Cred că femeile nu mai au nevoie de bărbați”, a spus Alfonso.

Enlarge

eebea2b3a6eeea152d3839131c02d8d7575eabff242d0
Antonio D’Alfonso, scriitor din Montreal

Relația scriitorului și partenera lui care nu vrea să se mute cu el și nici să se căsătorească reflectă realitățile de acum, când femeile trecute de 65 de ani preferă să aibă relații la distanță, pentru că astfel se simt libere. 

Cercetătorii care studiază această tendință spun că femeile în vârstă nu mai sunt de acord cu dezavantajele unei relații sau căsnicii, când trebuie să depindă de cineva, să fie atente la emoțiile partenerului, să facă anumite sacrificii pentru a păstra relația etc. 

Femeile sunt mai fericite atunci când nu sunt implicate în relaţii, decât bărbaţii. Noi studii scot la iveală că viaţa de cuplu a început să reprezinte o sarcină dificilă pentru femei.

Conform analiştilor Mintel, femeile consumă timp şi bani pentru întreţinerea aspectului fizic, se ocupă de sarcinile casnice şi depun eforturi pentru rezolvarea problemelor cuplului sau clarificarea conflictelor, arată rezultatele studiului. „Femeile tind să se descurce mai bine atunci când vine vorba de stabilirea reţiilor sociale, în timp ce bărbaţii se bazesză destul de mult pe soţiile lor şi stabilesc mai greu prietenii“, explică Emily Grundy, profesoară la Universitatea de cercetare din Essex. 

Femeile în vârstă forjează tipul de parteneriate pe care și le doresc, deoarece societatea permite acum diferite tipuri de relații, spune Helen Fisher, o cercetătoare la Indiana’s Kinsey Institute. Fisher, 74 de ani, trăiește separat de partenerul ei deja de cinci ani, numindu-l „o binecuvântare”.

Enlarge

HelenFisher_2016T-embed
Helen Fisher, cercetătoare în comportament uman

„Am o întreagă rețea socială. Îmi place să merg la teatru, la simfonie și la diverse prelegeri cu prietenii și el poate veni cu mine la aceste evenimente dacă vrea”, spune Fisher. Femeia își petrece trei zile în apartamentul ei din New York, iar celelalte patru la casa partenerului. În această etapă a vieții lor, amândoi au acumulat prea multe lucruri pentru a se înghesui într-o reședință, constată ea. „Micile lucruri nu vă deranjează. Dacă ceva nu vă place plecați acasă și atât. Nu vreau să am grijă de nimeni. Vreau să am grijă de mine”, spune femeia.

Multe femei rezistă să se mute cu bărbații, pentru că își amintesc căsătoriile anterioare și diviziunea inegală a muncii la domiciliu, a spus Bella DePaulo, autoarea revistei How We Live Now: Redefining Home and Family in the 21st Century (Cum noi trăi acum: redefinirea casei și a familiei în secolul 21-lea).

D’Alfonso, scriitorul de la Montreal, în cele din urmă, a decis să se conformeze dorinței partenerii lui și să accepte ideea că nu are să trăiască împreună sub același acoperiș. „A trebuit să-mi reevaluez propriile prejudecăți, temeri, complexul meu de inferioritate”, recunoaște el.

Divertisment

Misofonia – cea care face sunetele din jur să ne înnebunească

Publicat

pe

De către

Fiecare zi este acompaniată de o groază de sunete mai mult sau mai puțin perceptibile. Însă, sunt oameni care sunt sensibili la orice fel de sunet, indiferent de intensitatea acestora. Fiecare zgomot îi înnebunește și le zgârâie timpanele. Specialiștii susțin că aceste reacții au o denumire – Misofonia.

Potrivit Centrului Medical Academic (AMC) din Amsterdam, cei care suferă de misofonie simt dezgust, furie sau frustrare la auzul anumitor sunete. Circa 20% din oamenii de pe întregul glob suferă de aceasta. Extrem de sensibil la sunete este și producătorul muzical francez Chris Joss. El spunea într-un interviu că a început să scrie muzică pentru a evita cât mai mult posibil sunetele din jur care îl deranjau. „Zgomotele din jur mi se păreau mereu deranjante și ascuțite și de aceea purtam căștile în urechi și muzica era dată la maxim, asta pentru a mă proteja. Am fost consultat de tot felul de medici, însă nimeni nu-mi dădea o diagnoză clară. În anul 2010 am aflat că nu sunt singurul care suferă din cauza sunetelor din jur”, recunoștea Joss.

Npr.org a publicat recent un articol despre misafonie, în care povestește istoria unei tinere de 18 ani care nu suportă unele sunete. „Unele sunete mă fac să plâng, iar altele mă enervează. Ele îmi sună în cap atât de intens, încât am impresia că nu mai rezist”, povestește tânăra. Potrivit ei, prima dată sunetele au început să o deranjeze când era în clasele primare și s-a întors de la școală, iar mama a conectat radioul și a început să schimbe frecvențele. „Acele sunete îmi răsunau în cap. Deveneau dureroase. Am început să strig și să plâng isteric. Toți erau uimiți și nu înțelegeau ce am pățit”, își amintește tânăra.

Sunetele care declanșează misofonie pot varia de la o persoană la alta, doar că, de cele mai mute ori, ele sunt legate de gură, alimente, respirație, mâini. Psihoterapeuta Jaelline Jaffe susține că cele mai deranjate sunete pentru misofoni sunt: mestecarea gumei, suflarea nasului, curățarea gâtului etc.

Unii spun că aproape fiecare dintre noi este deranjat de astfel de sunete, însă, experții susțin că cei care suferă de misofonie pot reacționa la sunete care nu sunt considerate în general neplăcute, iar sunetele silențioase pot produce o reacție la fel de intensă ca sunetele puternice.

Sursa imaginii: teen.co.id

Citește mai departe

Divertisment

Cum ne jucăm cu timpul. De ce nu e bine să ne facem planuri pe termen lung

Publicat

pe

De către

E o săptămână încărcată când ai impresia că nu mai reușești să le faci pe toate și de aceea, de cele mai multe ori, preferi să-ți schițezi planuri pentru următoarea lună, fiind convins că atunci vei avea suficient timp să le duci la îndeplinire. Însă, aceasta este o simplă deziluzie, susțin experții. Profesoara Ashley Whillans de la Harvard Business School susține într-un articol că această deziluzie poartă numele de „nepăsarea timpului viitor”. Termenul a fost inventat de cercetătorii Gal Zauberman și John G. Lynch într-un studiu din 2005 publicat în Journal of Experimental Psychology, relatează playtech.ro.

„Această nepăsare a timpului viitor reprezintă credința că vei avea mai mult timp în viitor decât ai în prezent. Tocmai din acest motiv, avem mereu tendința de a amâna angajamentele vreme de săptămâni sau luni bune, crezând că atunci vom avea programul eliberat. Spre exemplu, preferi să stai peste program la muncă și să ratezi petrecerea unui prieten, spunându-ți că vei petrece timp cu acel prieten peste o săptămână. Doar că peste o săptămână iar simți presiunea de a rămâne peste program și iar ratezi ocazia de a petrece timp de acel prieten”, remarcă experta.

Zauberman și Lynch au condus, la vremea lor, o serie de experimente prin care au demonstrat că oamenii cred că vor avea mai mult timp în viitorul relativ apropiat și aceleași sume de bani. Doar că această gândire vine cu o doză considerabilă de stres, după cum a zis Whillans:

„Hotărâm să facem câteva sacrificii acum cu promisiunea de a ne bucura de mai mult timp mai târziu. Desigur, când ne trezim în viitor, nu avem mai mult timp. Doar repetăm aceeași greșeală”.

Însă, specialiștii nu vin cu o soluție imediată. Potrivit lor, dacă și tu ești o victimă a deziluziei că ai mai mult timp, e bine să nu îți mai faci planuri pe viitor în ideea că sigur vei avea programul mai liber – pentru că, de cele mai multe ori, nu este așa.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle11 ore în urmă

Ai bebeluș? Comandă online tot de ce ai nevoie și fii parte dintr-un program de loialitate avantajos!

Bebelușii sunt o constantă sursă de energie și de fericire, care solicită grijă și atenție continuă. În aceste condiții, grija...

Externe13 ore în urmă

Caz de succes / Cum controlează Singapore pandemia de coronavirus

PE SCURT Singapore este considerat un caz de succes în oprirea răspândirii de coronavirus. Aici, autoritățile luptă cu virusul fără...

Social14 ore în urmă

LIVE TEXT/ 86 cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:17 În ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 noi cazuri de...

PoliticăO zi în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Cultură2 zile în urmă

Ce spun politicienii și celebritățile care s-au infectat cu COVID-19

PE SCURT Peste 938 000 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate până astăzi în 199 de țări...

Sănătate2 zile în urmă

LIVE TEXT / 82 de cazuri noi de infectare și un deces. Centrul de triere de la Moldexpo este gata. Poate primi 75 de pacienți infectați cu COVID-19

PE SCURT UPDATE ora 17:30 Astăzi au fost realizate 323 de teste pentru depistarea virusului. În urma acestora, au fost...

Social2 zile în urmă

Mecanism de repatriere cu întârziere. Și mecanismul, și repatrierea. Ce fac alte state

PE SCURT Au trecut 15 zile de la instituirea stării de urgență în Republica Moldova (17 martie) și 25 –...

Advertisement

Politică

Politică2 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică2 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică4 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930