Connect with us

Diverse

NM: Plecați după Orizont. Cine sunt cei șapte cetățeni turci expulzați de SIS

Publicat

pe

După expulzarea din Republica Moldova a celor șapte angajați ai Liceului moldo-turc Orizont a trecut aproape o săptămână. Cu toate acestea, până în prezent autoritățile moldovenești nu au informat în mod oficial unde au fost deportați și unde se află aceștia. Potrivit avocaților familiilor, se cunoaște doar că ei se află în închisorile din Turcia, unde au fost plasați imediat după sosire. Despre acuzațiile aduse nu se știe nimic.

Newsmaker a aflat cine sunt cei șapte angajați ai Liceului Orizont.

Sarkis Ayri

Profesor de limbă turcă de la filiala liceului Orizont din Bălți. Airi a venit să lucreze în Republica Moldova acum trei ani din Turcia. Airi este căsătorit, are o fiică. El nu a cerut azil politic în Moldova. A crezut că pe el, un simplu profesor, nu-l paște pericolul aici. În ziua reținerii, Ayri venea de la Bălți la Chișinău. El a fost ridicat pe drum de cei de la SIS,

Acum familia sa se află la Chișinău și decide ce să facă în continuare.

Hüseyin Bayraktar

Profesor de limba turcă la filiala liceului Orizont din sectorul Ciocana. A venit în Moldova acum trei ani. Înainte de aceasta a locuit în Antalya. Profesorul a venit la noul loc de muncă împreună cu soția. Aici s-au născut doi copii, care au cetățenia țării noastre. Bayraktar, la fel ca și colegul său de la Bălți, nu a solicitat azil politic în Moldova. Este cel mai tânăr dintre angajații de la Orizont care a fost expulzat de SIS.

Reținerea sa a fost fost filmată. După el au venit direct la școală.

Rıza Doğan

Directorul filialei liceului Orizont din Durlești.  Are 44 de ani, dintre care peste 20 de ani a locuit în Moldova. Dogan este căsătorit, are două fiice. Ambele s-au născut în Moldova si au primit cetățenia moldovenească. Soția lui a spus că, din cei șapte, el a fost reținut primul. El ieșea din casă, urmând să meargă la lucru, când a fost ridicat de persoane în civil.

Feridun Tüfekçi

Directorul filialei liceului Orizont din Ceadir-Lunga. A locuit în Moldova timp de 25 de ani. Singurul din cei șapte expulzați căsătorit cu o cetățeancă a R.Moldova. Are doi copii – un fiu și o fiică, care fiind născuți în Moldova au primit cetățenia moldovenească.

Timp de 25 de ani nu a reușit să obțină pașaport moldovenesc, din cauza testului de limba română. Soția sa a fost martoră a reținerii lui. Potrivit acesteia, angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au încercat să intre în curtea casei lor dimineața devreme. Un timp îndelungat ei nu doreau să se prezinte și să răspundă la întrebarea cine sunt, spunând doar: “Suntem oamenii președintelui”.

A fost printre cei care au cerut azil politic în Moldova.

Sedat Hasan Karacaoğlu

Director general adjunct al rețelei de licee Orizont. A venit în Moldova împreună cu familia sa cu mai mult de 20 de ani în urmă. În toată perioada a lucrat la liceu.

Are doi copii. Soția sa le-a declarat reporterilor că soțul ei a fost reținut la fel ca și ceilalți în drum spre muncă. Mașina a fost oprită de poliție, iar apoi s-au apropiat persoane în civil care într-o formă agresivă l-au reținut.

Karacaoğlu a depus recent o cerere de azil politic în Republica Moldova.

Yasin Özdil

Directorul PR al rețelei de licee Orizont. În Moldova locuiește ultimii patru – cinci ani. Este căsătorit, are doi copii. A fost singurul care a reușit să anunțe despre reținerea sa. El a scris pe pagina Facebook: “Au venit în casa mea ca să mă ia. Poliția, ajutor”.

A cerut azil în R.Moldova.

Müjdat Çelebi

Directorul financiar al rețelei de licee Orizont. A venit în Republica Moldova din Turcia acum cinci ani împreună cu familia sa. Celebi este căsătorit, are trei copii. A fost reținut la Chișinău. Celebi a cerut azil politic în Moldova.

Mai multe detalii pot fi citite AICI.

Reamintim că SIS a anunțat joi că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. SIS a precizat că cele 7 persoane nu au fost reţinute, ci doar expulzate din ţară.

Amnesty International Moldova a declarat că acțiunea serviciilor de securitate a fost făcută cu încălcare flagrantă, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a declarat consternat de decizia autorităților moldovenești de expulzare a grupului de persoane de origine turcă de la Liceul Orizont.

Asta deoarece prin acțiunea menționată, în opinia ombudsmanului, au fost sfidate în mod flagrant angajamentele internaționale privind respectarea drepturilor omului asumate de către Republica Moldova, în principal, prin aderarea la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale; Convenția ONU împotriva torturii și altor tratamente; Convenția privind statutul refugiaţilor, încheiată la Geneva la 28 iulie 1951.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a cerut Guvernului R. Moldova explicații pe marginea cazului până la data de 5 octombrie 2018. În document se precizează că Guvernul a fost somat să răspundă la câteva întrebări. Printre ele, Guvernul este întrebat dacă cetățenii turci au avut posibilitatea să schimbe decizia privind extrădarea sau dacă aceștia au solicitat azil politic în R. Moldova.

Foto: Radio Europa Liberă

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Diverse

Biserica Catolică propune o alternativă jocului Pokemon Go

Publicat

pe

De către

Cea mai nouă platformă bazată pe ideea din spatele Pokemon Go este realizată de Biserica Catolică şi are rolul de a îi impulsiona pe copii spre cunoașterea religioasă. Follow JC Go este o clonă a jocului virtual Pokemon Go, unde sfinții și personajele biblice au luat locul pokemonilor.

Elementele principale sunt aceleași ca la aplicația „Pokemon Go”, oferind posibilitatea de a călători în jurul lumii prin locuri reale și de a folosi camera telefonului pentru a prinde caractere virtuale. Doar că, spre deosebire de caracterele Pokemon, cum este Pikachu, jucătorii vor căuta sfinți și alte personaje religioase.

„Follow JC Go” nu are săli de sport deci jucătorul nu va putea crește personajul credincios, iar elementele de luptă din „Pokemon Go” sunt înlocuite cu întrebări filozofice, la care jucătorii trebuie să răspundă de fiecare dată când vor descoperi sfinți noi.

Enlarge

104008404_followjcgo
Follow JC Go are ca scop informarea a tinerilor despre credința catolică

Odată colecționate toate personajele, în joc își va face apariția Iisus Hristos, care le va conduce și va avea grijă de ele. Va trebui să te plimbi în împrejurimile bisericilor pentru a găsi obiecte „consumabile” pe care să le aplice pe echipa personală.

Deasemenea, jocul încurajează rugăciunea zilnică. De fiecare dată când jucătorii trec pe lângă o biserică sau un spital, ei primesc o notificare de la aplicație. Astfel, ei pot să se roage pentru bolnavii care se află în acel spital. Jucătorii sunt încurajați să facă donații în scopuri caritabile prin intermediul „Follow JC Go”, primind în schimb monede virtuale.

Aplicația a fost dezvoltată de gruparea religioasă catolică spaniolă Fundacion Ramon Pane, fondurile investite ridicându-se la suma de 500.000 de dolari. Jocul este activ doar în Spania şi Italia.

Conform declarației directorului executiv al fundației pentru portalul catolic Crux Now, Ricardo Grzona,  chiar dacă jocul nu a fost creat sau produs de Vatican, Papa este un mare fan al jocului.

Citește mai departe

Cultură

Reportaj // „Neputința” de a fi pasiv și indiferent

Publicat

pe

De către

Tinerețea este un cocktail de ambiții, curaj, curiozitate și dorința de a face lumea mai bună, sau cel puțin, de a readuce la viață satul unde te-ai născut și unde ai crescut. Elvira Drangoi este o tânără activă, care animează zilele monotone din satul Zârnești, r. Cahul.

La ai săi 18 ani, a reușit să demonstreze că atunci când vrei ceva, reușești. O fată cu trăsăturile fine și pielea de culoarea măslinului, cu mișcări timide și zâmbet cald, salută localnicii în timp ce se îndreaptă spre casa de cultură din centrul satului.

„Neputința” de a fi pasiv și indiferent

Tinerețea este un cocktail de ambiții, curaj, curiozitate și dorința de a face lumea mai bună, sau cel puțin, de a readuce la viață satul unde te-ai născut și unde ai crescut. Elvira Drangoi este o tânără activă, care animează zilele monotone din satul Zârnești, r. Cahul.Citiți reportajul integral aici: https://www.moldova.org/reportaj-neputinta-de-fi-pasiv-si-indiferent/

Geplaatst door Moldova.org op Maandag 12 november 2018

Urcă la etajul doi, unde după o ușă de lemn cu un strat gros de vopsea albă, găsim o bibliotecă spațioasă, cu rafturi pline cu cărți și câteva calculatoare. Acesta este locul unde Elvira se simte cel mai bine și unde se întâlnește cu membrii Asociației Naționale de Scouți din Moldova. A devenit scout la vârsta de 12 ani. „Principiul scouților este: cel mare ajută pe cel mic, cel puternic ajută pe cel slab”, spune cu mândrie tânăra.

Citește mai departe

Diverse

Parlamentul European a premiat pentru libertatea de gândire un regizor ucrainean, încarcerat în Rusia

Publicat

pe

De către

Oleg Sențov, regizor ucrainean, este laureatul din acest an al Premiului „Saharov”, pentru libertatea de gândire. Regizorul, închis într-un penitenciar din Rusia, este unul dintre cei trei finaliști aleși de liderii grupurilor politice de la Parlamentul European.

„Prin curajul și hotărârea sa, punându-și viața în pericol, regizorul Oleg Sențov a devenit un simbol al luptei pentru eliberarea deținuților politici din Rusia și din întreaga lume. Acordându-i Premiul Saharov, Parlamentul European și-a exprimat solidaritatea cu Sențov și cu cauza lui. Cerem să fie eliberat imediat”, susține Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.

Opozantul anexării Crimeei de către Rusia în 2014 Oleg Senţov, în vârstă de 42 de ani, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în 2015, după ce a fost găsit vinovat de „terorism” şi „trafic de armament”, în urma unui proces catalogat drept „stalinist” de către organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International (AI).

El a devenit simbol pentru aproximativ 70 de cetățeni ucraineni arestați ilegal și condamnați la pedepse lungi cu închisoarea de către forțele de ocupație ruse din peninsula Crimeea. Oleg Sențov a fost în greva foamei din 14 mai până pe 6 octombrie 2018. A întrerupt greva foamei deoarece a fost amenințat că va fi alimentat cu forța.

Premiul, care constă într-un certificat și 50.000 de euro, va fi înmânat în cadrul unei ceremonii, la Parlamentul European, în Strasbourg, pe 12 decembrie.

Premiul „Saharov” pentru libertate de gândire, numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de către Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. În 2018 se împlinesc 30 de ani de la acordarea pentru prima dată a Premiului „Saharov”.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com