NM: Plecați după Orizont. Cine sunt cei șapte cetățeni turci expulzați de SIS

După expulzarea din Republica Moldova a celor șapte angajați ai Liceului moldo-turc Orizont a trecut aproape o săptămână. Cu toate acestea, până în prezent autoritățile moldovenești nu au informat în mod oficial unde au fost deportați și unde se află aceștia. Potrivit avocaților familiilor, se cunoaște doar că ei se află în închisorile din Turcia, unde au fost plasați imediat după sosire. Despre acuzațiile aduse nu se știe nimic.

Newsmaker a aflat cine sunt cei șapte angajați ai Liceului Orizont.

Sarkis Ayri

Profesor de limbă turcă de la filiala liceului Orizont din Bălți. Airi a venit să lucreze în Republica Moldova acum trei ani din Turcia. Airi este căsătorit, are o fiică. El nu a cerut azil politic în Moldova. A crezut că pe el, un simplu profesor, nu-l paște pericolul aici. În ziua reținerii, Ayri venea de la Bălți la Chișinău. El a fost ridicat pe drum de cei de la SIS,

Acum familia sa se află la Chișinău și decide ce să facă în continuare.

Hüseyin Bayraktar

Profesor de limba turcă la filiala liceului Orizont din sectorul Ciocana. A venit în Moldova acum trei ani. Înainte de aceasta a locuit în Antalya. Profesorul a venit la noul loc de muncă împreună cu soția. Aici s-au născut doi copii, care au cetățenia țării noastre. Bayraktar, la fel ca și colegul său de la Bălți, nu a solicitat azil politic în Moldova. Este cel mai tânăr dintre angajații de la Orizont care a fost expulzat de SIS.

Reținerea sa a fost fost filmată. După el au venit direct la școală.

Rıza Doğan

Directorul filialei liceului Orizont din Durlești.  Are 44 de ani, dintre care peste 20 de ani a locuit în Moldova. Dogan este căsătorit, are două fiice. Ambele s-au născut în Moldova si au primit cetățenia moldovenească. Soția lui a spus că, din cei șapte, el a fost reținut primul. El ieșea din casă, urmând să meargă la lucru, când a fost ridicat de persoane în civil.

Feridun Tüfekçi

Directorul filialei liceului Orizont din Ceadir-Lunga. A locuit în Moldova timp de 25 de ani. Singurul din cei șapte expulzați căsătorit cu o cetățeancă a R.Moldova. Are doi copii – un fiu și o fiică, care fiind născuți în Moldova au primit cetățenia moldovenească.

Timp de 25 de ani nu a reușit să obțină pașaport moldovenesc, din cauza testului de limba română. Soția sa a fost martoră a reținerii lui. Potrivit acesteia, angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au încercat să intre în curtea casei lor dimineața devreme. Un timp îndelungat ei nu doreau să se prezinte și să răspundă la întrebarea cine sunt, spunând doar: “Suntem oamenii președintelui”.

A fost printre cei care au cerut azil politic în Moldova.

Sedat Hasan Karacaoğlu

Director general adjunct al rețelei de licee Orizont. A venit în Moldova împreună cu familia sa cu mai mult de 20 de ani în urmă. În toată perioada a lucrat la liceu.

Are doi copii. Soția sa le-a declarat reporterilor că soțul ei a fost reținut la fel ca și ceilalți în drum spre muncă. Mașina a fost oprită de poliție, iar apoi s-au apropiat persoane în civil care într-o formă agresivă l-au reținut.

Karacaoğlu a depus recent o cerere de azil politic în Republica Moldova.

Yasin Özdil

Directorul PR al rețelei de licee Orizont. În Moldova locuiește ultimii patru – cinci ani. Este căsătorit, are doi copii. A fost singurul care a reușit să anunțe despre reținerea sa. El a scris pe pagina Facebook: “Au venit în casa mea ca să mă ia. Poliția, ajutor”.

A cerut azil în R.Moldova.

Müjdat Çelebi

Directorul financiar al rețelei de licee Orizont. A venit în Republica Moldova din Turcia acum cinci ani împreună cu familia sa. Celebi este căsătorit, are trei copii. A fost reținut la Chișinău. Celebi a cerut azil politic în Moldova.

Mai multe detalii pot fi citite AICI.

Reamintim că SIS a anunțat joi că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. SIS a precizat că cele 7 persoane nu au fost reţinute, ci doar expulzate din ţară.

Amnesty International Moldova a declarat că acțiunea serviciilor de securitate a fost făcută cu încălcare flagrantă, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a declarat consternat de decizia autorităților moldovenești de expulzare a grupului de persoane de origine turcă de la Liceul Orizont.

Asta deoarece prin acțiunea menționată, în opinia ombudsmanului, au fost sfidate în mod flagrant angajamentele internaționale privind respectarea drepturilor omului asumate de către Republica Moldova, în principal, prin aderarea la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale; Convenția ONU împotriva torturii și altor tratamente; Convenția privind statutul refugiaţilor, încheiată la Geneva la 28 iulie 1951.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a cerut Guvernului R. Moldova explicații pe marginea cazului până la data de 5 octombrie 2018. În document se precizează că Guvernul a fost somat să răspundă la câteva întrebări. Printre ele, Guvernul este întrebat dacă cetățenii turci au avut posibilitatea să schimbe decizia privind extrădarea sau dacă aceștia au solicitat azil politic în R. Moldova.

Foto: Radio Europa Liberă

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.