Ce cred despre Moldova candidații Nicușor Dan și George Simion. Explicăm

Pe 18 mai România își va alege președintele: George Simion sau Nicușor Dan.  

În primul tur de scrutin George Simion a obținut 40.96% din voturi, iar Nicușor Dan – 20.99%. În Republica Moldova au votat un număr record de alegători cu cetățenie română – aproximativ 90 de mii.  

Rezultatele alegerilor prezidențiale din România vor afecta direct și țara noastră, de aceea am încercat să aflăm ce au declarat și ce atitudine au cei doi candidați în raport cu Republica Moldova.  

George Simion – persona non grata în Moldova și Ucraina 

Istoria lui Simion cu Moldova e veche, deși acum are interdicție aici și este considerat persona non grata. Din cauza viziunilor revanșiste și acuzațiilor că ar avea legături cu Rusia, acesta nu poate intra nici pe teritoriul Ucrainei.  

Popularitatea lui Simion la Chișinău a crescut după anul 2004, odată cu inițiativele pe care le promova și care pledau pentru unirea Republicii Moldova cu România.  

Începând cu anii 2010-2011 Simion a devenit una dintre figurile centrale ale unionismului pe ambele maluri de Prut. Printre organizațiile și campaniile pe care le-a coordonat se numără: „Blocul meu cunoaște Adevărul”, „Aducem Basarabia acasă”, „10 motive pentru Unire”. A fost președintele mișcării Acțiunea 2012.  

În mai 2015, în ajunul unui protest, George Simion a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova, pe un termen de cinci ani, din motive de securitate națională. Peste câteva luni, în septembrie, decizia de expulzare a fost suspendată în instanță, iar în februarie 2016, anulată.  

În 2018, George Simion a primit din nou interdicție de a intra în Republica Moldova pentru cinci ani. Ulterior fostul prim-ministru Vlad Filat declara că au existat informații din partea Serviciului de Informații și Securitate din Moldova precum că Simion ar avea legături cu serviciile speciale rusești. 

Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării, care a vorbit public despre legăturile lui Simion cu Rusia, a fost acționat în instanță de acesta. În aprilie 2025 Șalaru anunța că a câștigat procesul intentat de Simion.  

În 2022 la Alba-Iulia Simion declara că România nu mai trebuie să susțină „cu niciun leu” guvernul de la Chișinău, dar nici refugiații din Ucraina.  

Chiar și așa, în această cursă electorală candidatul pare să aibă simpatia și câtorva politicieni moldoveni, printre care ex-deputatul moldovean Vasile Munteanu și liderul partidului unionist „Partidul Democrația Acasă”, Vasile Costiuc.  

Conform news.ro, în februarie 2024, liderul AUR a afirmat la Prima TV, că urăşte „acest stat artificial numit Republica Moldova”. Acesta a mai spus că Moldova nu va intra niciodată în Uniunea Europeană și că acest lucru nu înseamnă unificare, ci că am fi precum Germania și Austria.  

Tot din declarațiile lui Simion aflăm că nu susține sprijinul acordat Ucrainei, iar la nivel de politică externă se percepe ca suveranist pro-Trump și susținător al colaborării cu UE la nivel declarativ.  

La întrebarea cum ar proceda România în eventualitatea unui atac la scară largă al Federației Ruse asupra Republicii Moldova, George Simion a răspuns:  

„România nu are voie să se angajeze în alte conflicte. România face parte dintr-o alianță defensivă numită NATO și atâta timp cât voi fi împreună cu echipa mișcării suveraniste pe care o reprezint la conducerea țării, România nu se va implica în niciun conflict armat.” 

În noiembrie 2024, în timpul emisiunii „Sport și Politică”, George Simion a mai declarat că nu o simpatizează pe Maia Sandu pentru că „este un produs al Uniunii Sovietice, școlită în Uniunea Sovietică și crescută mai departe de Banca Mondială. Este un produs din zona aceasta globalistă progresistă, însă oricând e de preferat față de opțiunea Igor Dodon, Stoianoglo și așa mai departe.” 

În viziuna sa electorală, George Simion menționează Republica Moldova o singură dată, și anume în obiectivul partidului de a înfăptui reunirea cu România.

Enlarge

Screenshot-from-2025-05-07-12-04-59
Viziune electorală George Simion

În principal, acuzațiile care i se aduc lui Simion sunt concentrate în zona de oportunism politic și posibile influențe din partea Federației Ruse.  

Nicușor Dan 

Fost activist civic și matematician, despre Nicușor Dan și-a făcut drum în politică datorită acțiunilor de activism civic încă din perioada studenției.  

În Republica Moldova, Dan Nicușor s-a situat pe primul loc cu 52.63% din voturi. Candidatul independent a revenit ulterior cu un discurs în care a mulțumit moldovenilor. „Vreau să mulțumesc în mod special românilor din Republica Moldova, unde am câștigat cu peste 50%,” a spus Dan.

Video Live după alegeri aici

Față de Republica Moldova, Nicușor Dan păstrează o atitudine moderată, fără discursuri unioniste sau naționaliste și lipsite de încărcătură ideologică. Cu toate astea, nu respinge total ideea de unire cu România. Într-un interviu pentru Moldova 1, acesta a declarat că „și-ar dori azi unirea cu Republica Moldova”, și că „decizia de unire trebuie juridic să fie luată de majoritatea din cele două state”.  

Din spusele candidatului, oferta sa electorală ar cuprinde și promisiuni care se referă la cetățenii români din Republica Moldova.  

Enlarge

image-4
Viziuni electorale Nicușor Dan

Într-un interviu recent la TV8, Nicușor Dan a vorbit despre necesitatea extinderii gazoductului și accentul pe zona de energie electrică. De asemenea, a evidențiat necesitatea stimulării schimburilor comerciale între aceste două țări și crearea unui fond de garantare al statului român pentru firmele românești care investesc în Republica Moldova. 

Pe partea academică, acesta a menționat despre continuarea oferirii burselor copiilor moldoveni și eventuale schimburi aprofundate între profesori de liceu și, în general, evenimente școlare în cumul.  

În privința politicii externe și a războiului din Ucraina, Nicușor Dan își susține poziția de pro-european, pro-NATO și sprijină ajutorul acordat Ucrainei.  

La întrebarea „Ce credeți despre această opțiune ca România să poată oferi scut aerian R.M în caz de pericol rusesc?”, Nicușor Dan a răspuns: 

„România e țară NATO și orice decizie de tipul ăsta trebuie luată cu partenerii SUA și NATO, nu pot să dau un răspuns în acest moment. Ce e foarte important e ca România să-și păstreze direcția occidentală. Și atunci și pentru Moldova situația va fi mai simplă.” 

În turul II Nicușor Dan are susținerea declarată a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).  

Am luat licența în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, promoția 2023. Totuși, am descoperit domeniul mult mai înainte. Timp de șase ani am moderat emisiuni radio pentru copii și tineri la o instituție publică locală. Mă pasionează în principal subiectele sociale și cele ancorate în știință. Deși evit explicațiile ezoterice și prefer o atitudine sceptică, mă fascinează subiectele complexe în deslușire.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.