270 de mii de lei a reuşit să strângă Nicolae Botgros în urma concertului de binefacere „De neamul lăutarilor”, susţinut recent la Chişinău, în onoarea lăutarilor care s-au dus la cele veşnice, dar şi a celor rămaşi în uitare.
Măcar atât să facem pentru ei!
„Iubesc şi am un mare respect pentru tagma lăutarilor vechi, am crescut între ei, îi caut şi acum pe cei bătrâni şi mă întristez când îi găsesc bolnavi şi săraci, şi că nimeni nu-i mai onorează aşa cum ar fi trebuit. Mulţi dintre ei s-au stins în uitare şi sărăcie, iar crucile lor în cimitire sunt prăvălite şi acoperite de spini”, ne-a declarat maestrul Botgros, precizând că fondurile adunate în urma concertului, care a durat peste cinci ore, vor fi folosite pentru ridicarea de monumente la mormintele lăutarilor şi pentru ajutorarea celor rămaşi în viaţă, care o duc greu.
Spectacolul de binefacere dedicat memoriei marilor lăutari a fost unul amplu, cu numeroşi invitaţi din Ţară, un spectacol cum n-a mai văzut Palatul Naţional în ultimii ani, în care „jumătate de sală râdea şi o altă jumătate plângea” împreună cu cântecul lăutarilor, după spusele maestrului. „Atâtea emoţii n-am avut niciodată, poate doar în 1988, la concertul lui Gheorghe Zamfir. A fost un spectacol al anului, a venit lume dornică, interesată nu doar de spectacol, ci de scopul evenimentului în sine”, mai spune marele lăutar, întristat că nici Guvernul, Parlamentul sau Preşedinţia nu au dorit să pună umărul la realizarea proiectului. A ţinut, însă, neapărat să mulţumească celor care l-au sprijinit în proiectul său, dlui Tudor Colac, regizorul spectacolului, dlui Valentin Goga, directorul Palatului Naţional, Orchestrei „Lăutarii”, Claudiei Şerşun, şefa secţiei cultură a r. Ialoveni pentru receptivitate, tuturor spectatorilor care au fost prezenţi în sală şi care au făcut donaţii, precum şi firmelor care şi-au oferit sprijinul ş.a.
Cu suma adunată din vânzările de bilete, donaţiile nemijlocite din sală şi de pe contul bancar, în total 270 mii lei, Nicolae Botgros s-a apucat de treabă, trimiţând un meşter popular, sculptor, în Ucraina pentru a alege piatra care va fi prelucrată şi instalată pe mormintele artiştilor uitaţi de lume.
De asemenea, maestrul susţine că un alt meşter, om de afaceri, Victor Oriol, s-a arătat disponibil să se implice în proiectul cultural-artistic, realizând fotografiile şi inspcripţia de pe pietrele funerare.
„Ritualul” de trecere al lăutarilor prin ogradă
Maestrul îşi aminteşte că în copilărie, în curtea casei sale, se adunau toţi lăutarii care plecau la nunţi, iar mama sa le dădea câte o strachină cu zamă de găină şi mămăligă, apoi ei făceau câte o sârbă, o horă, o corăghească şi-un marş, drept mulţumire. „Îşi împachetau instrumentele, apoi se puneau în genunchi şi ziceau o rugăciune. Şi ieşeau pe poartă, aşa cu un aer de demnitate, de ziceai că se duc la întâlniri cu preşedinţi de mari state. După trei zile, când terminau nunţile, se opreau iarăşi la noi. Înainte de a ajunge în marginea satului, cântau marşul, ca să audă mama că ei vin, şi până intrau în ogradă, mămăliga era gata. După ce mâncau, puneau doba în mijloc şi toţi banii pe ea, îi împărţeau frăţeşte, mai beau un ulcior cu vin, cântau iarăşi o sârbă, o horă, o bătută şi-un marş, apoi plecau pe la casele lor, istoviţi, dar fericiţi”, precizează lăutarul, amintindu-şi că plăcerea sa era să bată doba cu ei şi să adune „copeicile” rămase de la ei.
Pentru copilul Botgros, tot acest „ritual” de trecere al lăutarilor prin ograda lor i se părea un spectacol fantastic. „Nu mă mai săturam privindu-i şi-mi dădeau lacrimile când vedeam cu cât patos şi dăruire cântă, de parcă-şi întindeau sufletul pe corzile viorii, pe vârful degetelor. Ce să vă spun?Frunzele pe copaci dansau, cântau, vorbeau, se scuturau, lumina parcă vibra şi ea. Fără staţie, fără microfon, doar cu un suflet extraordinar. Era o încărcătură şi o tensiune a momentului artistic cum rar mai vezi în ziua de azi”, mai spune marele artist care a învăţat de la tatăl său şi de la confraţii lui următorul lucru: ca să fii un mare muzicant, trebuie să fii şi iubit, nu numai admirat. „Dar eşti iubit când pui şi suflet în muzica ta. Trebuie să ştii a lua lumea în mâini, s-o faci să râdă şi să plângă, cu cântecul tău”.
Nicolae Botgros a planificat acest concert încă înainte de Paşti, anul trecut, doar că a fost nevoit să-l amâne din cauza participării la emisiunea „O dată-n viaţă” (TVR1) şi a numeroaselor concerte susţinute în România.
Elena Gheorghe şi Millenium, printre invitaţii maestrului Botgros
Astăzi, la Sala Palatului din Bucureşti, are loc un concert extraordinar „Nicolae Botgros şi invitaţii săi”, prezentat de Iuliana Tudor. Totul se întâmplă în cadrul unui mare eveniment, un concert gândit în jurul personalităţii maestrului Botgros. Pe scenă vor urca vechi colaboratori, vedete dintre cele mai mari pe care le are folclorul românesc, dar şi protagonişti ai show-ului “O dată-n viaţă”, difuzat de TVR 1. Printre numeroase vedete se vor regăsi trupa Millenium şi Elena Gheorghe, reprezentanta României la Eurovision.