Nemultumiri privind combaterea coruptiei

Participind la sedinta comuna a colegiilor Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) si Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) Vladimir Voronin si-a exprimat profunda ingrijorare vizavi de nivelul de coordonare a activitatii SIS si CCCEC in combaterea coruptiei, si fata de realizarile obtinute in combaterea flagelului. Seful statului a cerut realizarea unui set de propuneri menite sa asigure o conlucrare strinsa si eficienta intre CCCEC si SIS in activitatile de prevenire, descoperire si contracarare a coruptiei. in special, Presedintele tarii a accentuat necesitatea concentrarii si a coordonarii eforturilor SIS si CCCEC in contracararea asa-numitei coruptii mari: printre inaltii demnitari de stat, in organele de drept si de control, in institutiile judecatoresti (nu se precizeaza insa daca sint avute in vedere si organele de drept, politia, insasi serviciile de securitate si combatere a coruptiei). CCCEC si SIS trebuie sa-si conjuge eforturile ! pina la etapa finalizarii legitime a cazurilor de coruptie descoperite, adica pina la adoptarea si executarea sentintelor finale legitime.

Conform comunicatului de presa, Vladimir Voronin a declarat ca "conducerea suprema a statului nu va tolera coruptia, indiferent de functii si persoane" si a solicitat, in regim de urgenta, examinarea oportunitatii perfectionarii cadrului legislativ pentru asigurarea controlului demnitarilor care urmeaza a fi promovati in functii (perfectionarea legislatiei in domeniul serviciului public, obligativitatea declararii veniturilor si cheltuielilor pentru demnitari si membrii familiilor lor, inclusiv in cazul avansarilor in post sau al transferarii la alte functii etc). Pentru a analiza factorii si a conditiile care genereaza coruptia, Vladimir Voronin a insistat asupra crearii in cadrul CCCEC a unei structuri abilitate cu expertiza anticoruptie a proiectelor de lege inaintate in Parlament, cu atragerea specialistilor din diverse structuri de stat, a expertilor, reprezentantilor societatii civile etc. Pentru a spori eficienta masurilor de combatere a coruptiei, s-a propus analizar! ea, generalizarea si reglementarea adecvata a practicii punitive, urgentarea modificarii Constitutiei si a cadrului legislativ in vederea aplicarii masurii de confiscare a averii in cazurile de coruptie, terorism, spalare de bani etc. in calitate de masura eficienta a fost indicata renuntarea la practica secretizarii abuzive a informatiilor publice. // Adept

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.