Neesențialii: Istoria unui restaurant cu ușile închise

Pentru stat au fost doar simpli plătitori de impozite. Pentru oameni –  cei care au amenajat un spațiu atmosferic, special, unde să-și poată petrece plăcut timpul la un pahar de vin și un steak. Însă, pandemia le-a zdruncinat micile afaceri, i-a forțat să-și închidă localurile, să suporte pierderi mari și lipsuri, să ia credite pentru a-și ajuta angajații să se mențină pe linia de plutire. Acum sunt nevoiți să învețe să descifreze corect puzzle-ul propus zilnic de autorități, în caz contrar – riscă amenzi dure.

În seria de interviuri „Neesențialii” vorbim despre cei care și-au construit afaceri cu propriile puteri. Despre cei care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună aici, acasă, în Moldova. Însă, acum, în timpul pandemiei, sunt lăsați singuri în fața greutăților, devenind neesențiali și aproape invizibili pentru autorități. 

În primul episod vorbim despre cei din domeniul HoReCa. Sunt inspirați, devotați, entuziasmați, dar lăsați într-o neștire adâncă, prin care este greu să treci. 

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/258772052075485/?__xts__[0]=68.ARAmJUC4Qt6Lx3LR30Rx8mA3n4ih6VUDvPS269_Rq7jfeoi72un5p1pWFq-6KmLtY8xNNSvjjIVL0ygq0hI7O3BWE21cpOhTkNZXJIInOdjJgimYoZLkDtBb5o4vHM9qzd5-fs2YvQIIjz9W0KfD6IsezORfW9e8kkcouUBX6cPc5f8zRMXSXIOz8m-NFx3kG7s7-EWXm17wV6UYGzEeNEAb9u1seWUcxOnngqiLnkETuvLCDUol33vqmIse9L48nNpeWQz_o7FkCmZ713X8o7kIMPF4R0XTXkjbRh_cbI4fVal4be7TtEd_07dCV3frQuvXza6ccRtPW5RbjgJHsxmTtNQTEgfA0XtDb_TDjWBbdri9RQ&__tn__=-y.g

„Ne-am oprit”

Anatolie Simonov este proprietarul restaurantului Wine Gogh. În urmă cu trei ani a reușit să-și pună pe roate o afacere de suflet, care să adune oameni buni într-un local cu atmosferă, cu muzică live, vin bun și un steak suculent. În scurt timp, Anatolie se lăuda deja cu un număr de clienți fideli, pe care-i întâmpina ca pe cei mai dragi prieteni. Astfel, el a ajuns să-și spună mulțumit că și în Moldova poți să faci ceva frumos, chiar dacă nu ai în spate tot cumătrismul și prieteniile cu care sunt atât de obișnuite autoritățile de la noi. 

Însă, în urmă cu trei luni, totul s-a schimbat. Pandemia de COVID-19 a adus după sine un șir de restricții care au lovit dureros în micile afaceri din domeniul HoReCa. „În primele trei săptămâni mai primeam comenzile la telefon și le livram. Dar zilnic numărul comenzilor scădea. Oamenii stăteau acasă și au început să economisească. Am rămas doar cu o comandă pe zi. Nu ne puteam permite să continuăm așa. Ne-am oprit”, povestește Anatolie, care în această primăvară a luat un credit pentru a plăti chiria localului și pentru a plăti o parte din salariu angajaților săi, ca ei să aibă cu ce trăi. 

Pregătirile

Astăzi, 15 iunie, se fac ultimele pregătiri pentru redeschiderea restaurantului. Atmosfera e încinsă. Toți stau ca pe ace. Dis-de-dimineață a avut loc o ședință. „Le-am explicat ce trebuie să facem și ce nu. Fiecare angajat a primit regulamentul Comisiei. Toate suprafețele vor fi dezinfectate la fiecare două ore, iar angajații vor nota zilnic într-un registru starea lor de sănătate și temperatura pe care vor trebui să o măsoare de cel puțin patru ori pe zi. Jumătate din mese au fost scoase, pentru a păstra distanța socială”, enumeră Anatolie, care se arată sceptic că lucrurile vor reveni la normal în acest an. 

După ședința cu angajații săi antreprenorul a cumpărat termometre, viziere, mănuși și dezinfectant. Toate acestea le-a făcut fiind ușor posomorât. Starea de nesiguranță și indecizia statului, atunci când anunță ceva, sunt ca sarea pe rană pentru cei care se descurcă pe cont propriu. „Ca să redeschizi localul, îți trebuie cel puțin 10 mii de lei din care să cumperi produsele pe care să le gătești și dacă autoritățile își schimbă peste noapte hotărârea, înseamnă că pierzi și acești bani. Așa a fost cu câteva săptămâni în urmă, când au spus că de luni se deschid localurile, iar duminică noaptea Comisia a făcut o ședință în care au prelungit această perioadă. De aceea, acum nu m-am grăbit să redeschid restaurantul chiar în prima zi. Nici acum parcă nu sunt sigur”, recunoaște Anatolie. 

Plătitori de impozite cu drepturi

Starea de urgență a însemnat pentru ei pierderi, lipsuri și plămădirea unui morman de temeri și întrebări la care micii antreprenori nu au reușit să găsească răspunsuri. Ei spun că statul nu le-a oferit niciun sprijin, nu le-a explicat clar ce au de făcut, însă autoritățile nu au uitat să-i grăbească să-și plătească impozitele sau să-i amendeze în cazul în care nu o făceau la timp. De aceea, mai mulți oameni de afaceri din domeniul HoReCa s-au gândit să-și creeze un ONG pentru apărarea drepturilor proprietarilor restaurantelor mici. „Vrem să creăm o asociație a noastră și vom încerca cu acest ONG să mergem mai departe, măcar să ne apărăm nu interesele, dar drepturile noastre de întreprinzători”, spune Anatolie. „Va fi greu. În orice caz, până la finele anului, cât a fost anunțat că mai mult de 50 de persoane nu pot fi în aceeași încăpere, timp în care eu nu pot plăti jumătate de salariu sau jumătate de chirie”, adaugă el. 

Potrivit Comisiei Situații Excepționale, de astăzi, 15 iunie, cafenelele și restaurantele își pot relua activitatea. Administratorii acestora vor trebuie să aplice ecrane de protecție din plexiglas/sticlă la case și în locurile de preluare a comenzilor. Se va admite servirea la mese a maximum patru persoane, cu excepția grupurilor constituite din membrii unei familii. Igienizarea și dezinfectarea meselor se va efectua după fiecare client.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.