Connect with us
"
"

Opinii

Năstase vs İmamoğlu: ce putem învăța de la turci?

Publicat

pe

Politicienii nu trebuie să fie mereu administratori ori specialiști buni. Prinde bine, depinde și de funcție, dar nu e o condiție esențială. Politicienii trebuie însă neapărat să inspire oamenii, să mobilizeze masele, să cîștige dragostea și nu doar voturile poporului. Ei trebuie să fie populiști, altfel nu au ce căuta în politica electorală. Să se facă birocrați, tehnocrați ori, dacă-i duce capu, eminențe cenușii.

Politicienii nu trebuie să administreze tehnic țara sau orașul, ei trebuie să cîrmuiască, să dea direcție, nu doar subordonaților, ci imaginației, dorințelor și eforturilor poporului. Dacă se lasă ei cîrmuiți de dorințele poporului, sunt niște impostori care devin apoi ostateci ai propriei popularități. Un politician fără viziune e un trișor al cărui misiune e să nu fie prins.

Turcii au politicieni care au captat imaginația poporului, au strîns-o în pumn, au îndreptat-o încotro cred ei de cuviință și și-au impus viziunea. Noi nu avem și nu știu dacă am avut astfel de oameni. Nici măcar nu e vorba de corupție. Erdoğan și clica lui ar putea să le dea lecții lui Șor și Plahotniuc. Dar chiar și sultanul are o viziune, e mînat de și împinge o ideologie, cu care poți să fii de acord sau nu, dar ea este. Două treimi din cei care îl votează îl și iubesc. Ei cred în el, sunt gată să facă ce zice.

După ceva ani, sultanul are în sfîrșit un rival pe măsură. Cîștigătorul din opoziție al alegerilor în Istanbul e la fel de populist. Merge și se roagă în moschee însoțit de camere și susținători, s-a jurat în fața mulțimii că alegerile au fost curate ca laptele lui maică-sa. Le-a reproșat celor din CEC-ul turcesc, care i-au anulat victoria, că „vai, ce nedreptate haină chiar la începutul lunii sfinte a Ramazanului”.

Însă acest İmamoğlu nu doar bifează cutiuțe pentru popularitate. El inspiră oamenii cu o viziune nouă, opusă polarizării AKP-iste. Politic și economic, o descriere leneșă ar fi că-i un fel de social democrat. Mai important însă, omul le promite respect și demnitate femeilor, kurzilor, creștinilor (ba chiar i-a menționat direct pe armeni), credincioșilor și nereligioșilor deopotrivă. Mai promite transparență: bugetul municipal nu va mai fi risipit pe fundații dubioase, ci va fi pus în slujba tuturor istanbuliților și totul va fi public. Pentru prima dată, ședințele municipale au fost transmise în direct, asta înainte să i se retragă mandatul.

Mulți au dormit pentru el noaptea peste sacii cu buletinele de vot ca să nu fie furate. Cînd rezultatul alegerilor a fost anulat și turcii mai să-și piardă și ultima fărîmă de încredere în firava lor democrație, politicianul a ieșit în fața mulțimii și a ținut un discurs care o să ajungă în cărți. İmamoğlu a transformat deznădejdea, frustrarea și ura mulțimii în speranță, elan și determinare, din sete de răzbunare a făcut entuziasm pentru o nouă victorie. Cînd lumea a început să huiduie AKP, partidul de guvernămînt, İmamoğlu le-a zis „fără huiduieli!” și le-a promis că vor cîștiga cu dragoste și respect pentru toți.

Fraza sa care a devenit cel mai popular hăștăg pe Twitteru turcesc e „Her șey güzel olacak” – totul va fi bine. Nu „vot furat”, nu „jos cutare”, nu altă palavră posomorîtă cum avem pe la noi. Acum, susținătorii săi abia așteaptă alegerile repetate, iar figuri sus-puse din AKP se tînguie că „of, l-am făcut și mai popular”.

Ah, și el nici nu-i președintele partidului din care face parte. Președintele partidului are alte funcții.

Toată lumea a tras paralele între anularea rezultatului alegerilor din Chișinău și din Istanbul. Nimeni nu l-a comparat însă pe Năstase cu İmamoğlu. E clar că din Nătase, al cărui discurs e bazat pe văicăreli și acuzații, n-ai de unde scoate un İmamoğlu. Dar e un prilej bun să ne gîndim ce ne lipsește cu adevărat în politica moldovenească. Iar uitîndu-mă la turci, răspunsul îmi pare clar: politicieni.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

Publicat

pe

PE SCURT

În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv la COVID-19 și feribotul care leagă malul drept de malul stâng al Nistrului va circula mai des.

Așa-zisele autorități transnistrene au anunțat că în jur de 450 de întreprinzători individuali urmează să primească compensații financiare pentru că nu au funcționat în luna martie și aprilie. Acești agenți economici vor primi, în medie, o sumă de până la 25 de euro.

De asemenea, săptămâna nu a trecut fără ca autoritățile de la Chișinău să primească încă o porție mare de acuzații. În șapte puncte, citește ce s-a întâmplat săptămâna trecută în regiunea din stânga Nistrului.

PE LUNG

 1. Starea de urgență din regiunea transnistreană a fost prelungită până pe 15 iunie. Perioada stării de urgență în regiune a început pe 17 martie și este a doua oară când este prelungită.
 2. Săptămâna trecută au fost identificate 23 de cazuri noi de infecție din internatul psihoneurologic de la Bender: 21 dunt beneficiari, iar 2 angajați. În internat au fost înregistrate peste 160 de persoane infectate cu COVID-19.
 3. O fetiță de numai 11 luni a fost ieri testată pozitiv la COVID-19 în regiunea transnistreană. În total, în regiune sunt 989 de cazuri de infecție cu COVID-19, dintre care 566 persoane au fost tratate, iar 38 au decedat.
 4. Săptămâna trecută am scris despre faptul că se formau cozi pentru feribotul ce leagă partea moldovenească de satele din stânga Nistrului. Din cauza restricțiilor de circulație impuse de așa zisele structuri de la Tiraspol, satele situate în stânga Nistrului sunt practic inaccesibile pe cale terestră, astfel locuitorii și agenții economici din zonă fiind nevoiți să traverseze pe malul drept al Nistrului cu feribotul.

  Prin urmare, Î.S. Bacul Molovata va efectua curse zilnice suplimentare pentru a satisface necesitățile populației și agenților economici din platoul Cocieri. Din 29 mai, prima cursă a feribotului este efectuată la ora 6.00 din satul Molovata Nouă spre Molovata și la 6.45 retur. Ultima cursă, spre Molovata Nouă, este efectuată la ora 20.00.
 5. În jur de 450 de întreprinzători individuali din Dubăsari urmează să primească compensații financiare din partea așa-ziselor autorități transnistrene, anunță așa-zisele autorități transnistrene ale orașului Dubăsari (după războiul de pe Nistru, administrația orașului Dubăsari este deținută de separatiști, iar administrația raională de autoritățile moldovenești). Suma totală destinată compensațiilor este de 182 500 ruble transnistrene (aprox. 10 140 euro). Dacă împărțim suma totală destinată pentru cele 450 de întreprinderi, reiese că fiecare întreprindere va primi aproximativ 23 de euro pentru două luni în care și-au sistat activitatea.

  Pe 29 mai a avut loc o ședință a subgrupului de lucru pe probleme bancare. Experții de la Chișinău au dat asigurări că în privința agenților economici și a clienților bancari din regiunea transnistreană nu se aplică abordări discriminatorii sau exagerate și orice agent economic din regiunea transnistreană își poate face cont într-o bancă din Republica Moldova. Tot aici partea moldovenească a specificat că multiple probleme existente în regiune (de exemplu, imposibilitatea de a scoate bani de pe cardurile internaționale din băncile și bancomatele transnistrene) pot fi soluționate rapid, prin reluarea circulației leului moldovenesc în calitate de mijloc de plată în numerar, așa cum s-a convenit prin Protocolul din 05 iulie 1995, semnat în procesul de negocieri. Așa-zisul minister al afacerilor externe a declarat că abordarea Moldovei față de locuitorii din regiunea transnistreană dobândește un context inuman. 

POLITICĂ

6. Săptămâna aceasta, partea transnistreană a fost generoasă față de autoritățile de la Chișinău la capitolul acuzații. Agenția de presă PMR Novosti scrie că autoritățile de la Chișinău a blocat semnarea a 11 rapoarte despre situația din Zona de Securitate. Partea moldovenească nu a publicat niciun comunicat care să facă referire exact la acestă acuzație, însă a declarat încă o dată că solicită eliminarea posturilor și barierelor instalate ilegal în Zona de Securitate, dar și deblocarea activității observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare.

7. O altă acuzație la adresa Chișinăului se referă la faptul că vicepremiera pe Reintegrare, Cristina Lescnic, nu ar dori să ajute repatrierea locuitorilor regiunii separatiste și ar pune piedici regiunii transnistrene. Biroul Politici de Reintegrare a avut o replică clară și destinată cetățenilor Republicii Moldova cu domiciliul în stânga Nistrului că autoritățile publice legale ale Republicii Moldova sunt singurele în drept să negocieze cu autoritățile statelor străine organizarea transportului internațional de pasageri.

De asemenea, Biroul Politici de Reintegrare atenționează cetățenii să nu se lase induși în eroare și să se informeze doar din surse oficiale ale Republicii Moldova (misiunile diplomatice acreditate ale Republicii Moldova peste hotare, precum și alte instituții de stat), atunci când apare necesitatea de repatriere în regiune.

Citește mai departe

Politică

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

Publicat

pe

PE SCURT

 • Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile.
 • 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic din Bender se tratează de COVID-19, iar un beneficiar se află în stare gravă.
 • Feribotul rămâne singura cale de acces pentru locuitorii satelor Cocieri, Molovata Noua, Corjova.
 • Așa-zisul minister al afacerilor externe al regiunii transnistrene vine cu atacuri la vicepremiera Cristina Lesnic și autoritățile de la Chișinău.

PE LUNG

SOCIAL

1. Angajații întreprinderilor comerciale și cei din sfera serviciilor vor fi testați selectiv pentru coronavirus. În caz de refuz, unitatea comercială va fi închisă. În așa mod așa-zisele autorități din regiunea transnistreană vor să pună în aplicare măsuri sporite de control a respectării carantinei de către agenții economici. De astăzi, au fost deschise birourile notariale și agențiile imobiliare. De mâine se vor deschide secția de pașapoarte și secția de calificare a conducătorilor auto. De pe 28 mai se vor redeschide saloanele de frumusețe. Acestea vor funcționa conform următoarelor reguli: într-o încăpere să nu se afle mai mult de 20 de persoane (10 clienți) și fiecare angajat – client să lucreze într-un perimetru de 12 metri pătrați.

2. Beneficiarii și angajații internatului psihoneurologic din Bender sunt tratați în spitalele din Bender, din Tiraspol și din Slobozia. Au fost înregistrate 143 de cazuri de infecție cu COVID-19, dintre care 14 sunt angajați ai instituției.

Unul dintre beneficiari în vârstă de 68 de ani se află în stare gravă, fiind internat de vineri în secția de terapie intensivă. Restul persoanelor au starea de sănătate medie și satisfăcătoare. Pe lângă tratamentul specific, toată lumea este supusă terapiei antivirale și antibacteriene. Focarul din internatul psihoneurologic a fost depistat pe 11 mai. De la începutul epidemiei, au fost înregistrate 878 de cazuri de infecție cu COVID-19 în regiunea transnistreană. 484 de pacienți au fost tratați, iar 35 au murit.

3. După ce a fost blocată „frontiera administrativă” de pe Nistru și au fost instalate blocaje ilegale în Zona de Securitate, feribotul rămâne singura cale de acces pentru locuitorii satelor Cocieri, Molovata Noua, Corjova.

După ce a fost blocată frontiera administrativă de pe Nistru și au fost instalate blocaje ilegale în Zona de Securitate, feribotul rămâne singura cale de acces pentru locuitorii satelor Cocieri, Molovata Noua, Corjova.****Iată cât de solicitat este feribotul în ultimele 2 luni. Video Alexei Guritenco

Geplaatst door Pavel Cazacu op Vrijdag 22 mei 2020

POLITICĂ

1. Pe 21 mai la Bender a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control. Subiectele principale au fost: impedimentele de circulație create de Tiraspol în Zona de Securitate prin instalarea ilegală a posturilor grănicerești și barierelor în jurul localităților aflate sub jurisdicția autorităților constituționale și blocarea activității observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare.

Apoi, pe 22 mai a avut loc o întâlnire a grupului de lucru pe probleme vamale. Subiectele puse în discuție vizează importul și vămuirea bunurilor și serviciilor, bunurile interzise în Republica Moldova, condițiile de aplicare a regulilor TIR în privința tranzitului prin regiunea transnistreană. Pe ordinea de zi a ședinței au mai figurat anularea taxelor de vinietă pentru posesorii mijloacelor de transport și cetățenilor Republicii Moldova, care traversează regiunea transnistreană și altele.

2. Agenția de presă din regiunea transnistreană PMR Novosti a publicat două articole săptămâna trecută în care atacă Chișinăul. „Deficit de conștiință și rațiune. De ce reprezentantul Republicii Moldova umflă conflictul” – așa sună titlul unui articol în care este atacată vicepremiera Cristina Lesnic. „Toată deșertăciunea și absurditatea poziției oficialului moldovean Cristina Lesnic, construită pe duble standarde, este evidentă. Astfel de acțiuni imitative primitive pentru a inventa probleme din nimic creează tensiune suplimentară în procesul de soluționare și discreditează Chișinăul ca participant stabil și responsabil la procesul de negociere”, a declarat așa-zisul minister al afacerilor externe al regiunii transnistrene.

Mai mult, așa-zisele autorități din regiune califică solicitările autorităților de la Chișinău de a scoate posturile ilegale în Zona de Securitate drept „isterie”.

Cel de-al doilea text publicat de PMR Novosti spune că reprezentanții regiunii transnistrene a făcut o evaluare juridică dură a „acțiunilor anti-umane ale Moldovei” și că „poziția autorităților moldovenești în perioada pandemiei a dus la încălcarea în masă a drepturilor locuitorilor regiunii transnistrene”.

Citește mai departe

Lifestyle

Recomandare Moldova.org / Sorina Ștefârță povestește cum se informează ca să nu înnebunească

Publicat

pe

De către

Sfaturi practice și subiective, despre cum să rămânem teferi la cap 

Carantina aceasta pe care, dacă e să-l parafrazăm pe Eminescu, „nu credeam să învăț a o trăi vreodată” (ei, dar nici alte vreo șapte miliarde de pământeni nu credeau), nu mi-a schimbat prea mult modul de viață. Oricum intram într-o perioadă extrem de intensă – lucrez într-un proiect de comunicare al UE, iar luna mai, de care iată-iată ne vom despărți, este apriori una „europeană”. 

Astfel, pe de o parte, lucrurile se întâmplau cu încetinitorul parcă (ralanti, pentru cei născuți în era tehnologiei), pe de altă parte, cu cât se apropia luna mai, cu atât mai indefinită ca timp devenea ziua de muncă. „Ziua Europei” a trecut în totalitate pe online, la Radio și TV în acest an; (și) noi a trebuit să ne adaptăm din mers la noile realități; iar 14 ore la computer nu mai păreau un lucru ieșit din comun. Dar nici aici nu am fost singură – fenomenul „de acasă lucrez mai mult” l-au trăit mulți, pe propria piele, în aceste deja 2,5 luni…

În același timp, trebuia să rămân (cu picioarele) pe Pământ și, frontierele fiind închise, chiar în Republica Moldova, iar una dintre ocupațiile mele zilnice aici – ca stil de viață, dar și ca fișă de post – e să fiu la curent cu ce se întâmplă în jur. Cel puțin, pentru a mă asigura că nu ne-am mutat cumva, brusc, pe o altă planetă… Așadar, cum mă informez că să nu înnebunesc?

Încălecând și blamând internetul…

Înainte de toate, trebuie să spun că nu fac parte din tagma celor care, încălecând la greu internetul, îl blamează pentru că le-a dat acces tuturor „nebunilor” – și vorbesc despre aceasta tot pe internet… Da, mă îngrozesc și eu de numărul celor care cred că un virus poate veni printr-o antenă (dacă nu știm fizică și biologie – că nici eu nu știu -, măcar puțină logică…); mi-ar plăcea și mie să existe o triere, un „certificat” care să ateste că ești apt să îți dai cu părerea în public, dar atunci ar dispărea libertatea pe care tocmai internetul ne-a adus-o. Și dacă ar fi de ales, o aleg pe prima… Sigur, ar trebui să existe niște reglementări, care să penalizeze site-urile anonime sau cele care publică falsuri, dar aceasta e temă pentru un alt articol sau chiar o teză de doctor. Ca persoane, tot ce putem face, e să ne creăm niște reguli ale noastre, mai mult sau mai puțin individuale, care să ne ajute să rămânem „teferi la cap”, dar și – acolo unde putem – să-i mai luminăm și pe alții. Instrumentele sunt la îndemână și ale mele se numesc surse, oameni, verificare.

Sursa-„kilometrul zero”…

Pentru oricine a trecut printr-o școală de jurnalism – și a făcut-o la responsabil – noțiunea de sursă este sfântă. Știrea fără sursă, adică fără de persoana care ți-a oferit informația, a declarat un anumit lucru, nu e știre. Sursa e acel „kilometru zero” de la care pornești și în realizarea unui produs media, și în informarea propriu-zisă. Din ce surse ne informăm și, mai ales, în ce surse credem? 

Eu recunosc că mă informez preponderent din Facebook sau, mai exact, prin intermediul acestei rețele sociale. Circuitul meu informațional este setat astfel, încât să-mi apară cele mai importante știri de la cele mai importante media. Nu zic, mă ajută și alertele Google pe care le-am creat, folosind anumite cuvinte-cheie (strict pentru monitorizările pe care le fac), dar știu sigur că pe Facebook-ul „meu” știrea necesară sau o eventuală „bombă” media o să apară imediat.

Să nu credeți că mi-am creat o bulă informațională – am lăsat eu câte unul „de sămânță”. Pur și simplu, am exclus balastul care nu-mi aduce plusvaloare. 

…și Oamenii-indicator

Și aici ajungem la cel de-al doilea instrument – oamenii în care avem încredere, care pentru mine înseamnă o rețea construită cu anii, alcătuită din profesioniști din presă, înainte de toate. Totuși, așa cum nu am dat nume de media (îmi pare corect, ținând cont de munca pe care o fac), nu voi da nici nume de oameni. Voi apela doar la unul și sper să nu se supere niciun prieten de încredere pentru asta – Cristina Lupu, directoarea Centrului Independent de Jurnalism din București. 

Cristina e atât de obsedată – în sensul bun al cuvântului – de educația media și de tot ce înseamnă verificarea faptelor și gândirea critică -, încât nu am motive să mă îndoiesc de cele publicate de ea. Ultimul exemplu a fost azi dimineață, când am văzut la ea prima pagină din „New York Times”, cu istoriile personale ale unor cifre seci – 1000 de victime ale COVID-19 din SUA. Cine era, ce iubea…

Acum, să nu înțelegeți cumva că tot ce apare pe Facebook trebuie luat ca atare. Uneori verifici de câteva orei chiar și atunci când ai încredere… În după-amiaza de 22 mai, bunăoară, replica premierului Ion Chicu la adresa euro-deputatului român Siegfried Mureșan părea atât de fantasmagorică, încât chiar am intrat pe pagina autorului să mă asigur că nu este o glumă proastă a cuiva. Nu era…

Verificarea, mama curățeniei informaționale

Pandemia a complicat și mai mult lucrurile, pomenindu-ne și cu o infodemie globală, iar asta înseamnă că și unii prieteni mai mult sau mai puțin virtuali cad în capcana falsurilor informaționale. Chiar ieri am polemizat cu un doctor în științe care îmi aducea ca argument științific un articol nebulos de pe un blog. Text care circulă de vreo lună în diverse forme, ducând la teorii conspiraționiste de multe ori, și pe care seara l-am descoperit și pe pagina unei colege din media. Tot ieri am văzut o minciună despre Angela Merkel pe pagina unui scriitor local – text sută la sută mincinos, preluat de pe un „blog ortodox” din România. I-am avertizat (nu doar eu) de riscul falsurilor. Colega din media și scriitorul au șters articolele. Doctorul în științe – nu. Este decizia fiecăruia în ce dorește să creadă. Dar eu personal nu cred în „bloguri ortodoxe” care prezintă cercetări medicale fără să citeze vreo sursă științifică sau de specialitate. Mai bine mai aștept. 

Un alt caz nostim din ultimele săptămâni. O rudă a distribuit un articol aproape anonim despre un profesor japonez care ar fi spus că noul coronavirus e fabricat în laborator. „Am înțeles de la început acest lucru!”, a comentat alta. „Neavând studii în virusologie, n-aș fi atât de categorică”, le-am răspuns eu. Și pentru că spiritele se încingeau, am purces la un exercițiu de verificare a faptelor, găsind cel puțin trei articole de pe site-uri credibile care combat articolul „cu bucluc”.

Un site australian, care la rubrica de fact checking combate veridicitatea știrii – de facto, spune că nu a fost găsită nicio sursă primară a acestei afirmații. Un site englez care se ocupă exclusiv de verificarea informației și care la fel nu găsise nicio dovadă că această declarație ar fi existat cu adevărat, precum nu existau dovezi că savantul ar fi lucrat patru ani într-un laborator din China. În definitiv, declarația Profesorului Tasuku Honjo publicată pe pagina Universității din Kyoto, care spune că „regretă că numele său și al Universității este folosit pentru a răspândi informații false și dezinformare”. Am făcut acest exercițiu de verificare nu pentru a arăta că am eu dreptate, ci ca un exemplu că adevărul, astăzi, nu este neapărat acolo unde pare a fi. Spiritele (parcă) s-au potolit.

Așadar, asigurați-vă cu surse și oameni de încredere, nu încetați să verificați și să puneți la îndoială. Dacă apa caldă și săpunul ne pot salva de virus, mie aceste trucuri îmi salvează creierul. Plus, ca bonus, să nu uităm: suntem responsabili nu doar pentru ceea ce consumăm, ci și pentru ceea ce dăm mai departe… 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică4 ore în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Social6 ore în urmă

Deșeurile generate de pandemie – o nouă problemă ecologică la care Moldova nu are soluții

PE SCURT  Imaginea în care un activist ține pe un suport mai multe măști colectate din apele ce înconjoară insulele...

Social9 ore în urmă

1 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 109 cazuri noi și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

CulturăO zi în urmă

Festivalul Mai Dulce anulat, dar alături de fanii deserturilor. 5 rețete pe care ai vrea să le încerci

PE SCURT Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor, festivalul Mai Dulce a fost anulat. Însă organizatorii nu s-au...

LifestyleO zi în urmă

6 cartiere post-comuniste superbe, unde ai vrea să locuiești

PE SCURT În vremea comunismului, blocurile erau simboluri ale politicii locative egalitare. Iar mai târziu au devenit un simbol al...

CulturăO zi în urmă

Câte o librărie în fiecare sat: apariția și dispariția librăriilor Luminița în Moldova

În ambele sate ale bunicilor mei se găsesc două clădiri similare, cu ferestre mari, care în anii 70 au fost...

CulturăO zi în urmă

Recomandare Moldova.org / Dumitru Marian: Boala filmului și filmul de leac

Nu cred că e cineva cu acces la internet și cu respect față de sănătatea publică, care să nu poată...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930