Născut de Ziua României

 De Stela Roman 

Chişinău (Moldova.ORG) — 1 decembrie este Ziua Naţională a României. Cu ceastă ocazie, ne-am propus să realizăm o serie de interviuri cu tinerii activi din partea stângă a Prutului pentru a afla ce înseamnă, pentru ei, a fi român.

Nicu Guşan e născut pe 1 decembrie. Să fie influenţa spiritului acestei zile, sau sângele, dar se simte un român veritabil. Aflându-se acum la studii la Târgovişte are de gând să sărbătorească această zi, cu dublă importanta pentru el, împreună cu alţi studenţi basarabeni de acolo. 


Ce înseamnă să fii român?

A fi român înseamnă a spune tare şi sigur, fără ruşine "Da, sunt român!". A iubi tot ce este românesc de la est la vest, de la nord la sud şi a simţi rădăcinile româneşti ce îşi ascund bazele în adâncurile istoriei, o istorie vie ce încă trăieşte şi îmbătrâneşte odată cu fiecare român ce o întregeşte cu tradiţii, valori şi dragoste de român.

Este neapărat să te naşti în România ca să te poţi considera român?

Este român acel ce iubeşte româneşte, ce traieşte şi simte viaţa româneşte. Patria ta este acolo unde te simţi ca acasă, unde nu ştii ce este dorul de mamă, neam şi grai. Oricine, care simte aceste lucruri şi care, întorcându-se acasă, se întoarce în spaţiul României Mari, se poate considera român.

Este această zi doar ziua României de acum, sau include toate teritoriile care îi aparţinea în trecut?

Cu siguranţă este ziua României Mari, ziua tuturor spaţiilor româneşti. Pe 1 Decembrie e sărbătoare în fiecare casă a cărui stăpân este român, indiferent în ce colţ al lumii s-ar afla. Aşa cum la înfăptuirea Marii Uniri au participat toate teritoriile româneşti, la fel şi la sărbătorirea acestui eveniment trebuie să ia parte totalitatea locuitorilor spaţiilor ce au fost cuprinse cândva între graniţile României Mari.

De ce este importantă această zi pentru noi?

Unu decembrie pentru noi, ca basarabeni, este important deoarece în această zi, în anul 1918, s-a produs Marea Unire, acea faptă istorică de întregire a națiunii române, acea unire ce reprezintă pînă astăzi dovada unităţii naţionale.
Dar soarta românilor nu a fost întocmai aşa cum ne-am fi dorit, frontierile româneşti suferind schimbări pe tot parcursul istoriei. Pentru mine, ca cetăţean al Rep. Moldova această sărbătoare, a Marii Uniri, are o semnificaţie majoră. În această zi, eu, împreună cu românii de pretudindeni sărbătoresc unul dintre cele mai importante evenimente ce au avut loc în istoria României, pentru care s-au vărsat nu doar lacrimi, dar şi singe.

Ce vei face în această zi, o vei sărbători cumva?

În această zi voi merge, împreună cu alţi studenţi basarabeni, la depunerea de flori şi a coroanei, participând şi la manifestaţiile ce vor fi organizate aici în oraşul unde ma aflu la moment, Târgovişte. Şi, fiindcă azi este şi ziua mea de naştere, cred că voi avea un motiv în plus pentru a sărbători pe deplin această zi şi a mă bucura de gloria trecutului şi a spera pentru un viitor comun al tuturor românilor.

Deţii cetăţenia României? Dacă nu, ai de gând să o capeţi?

La moment nu deţin cetăţenia României, dar mi-am propus să o obţin în timpul anilor de universitate, adică în viitorul apropiat.
Dar planurile mele în ceea ce priveşte obţinerea cetăţeniei României nu sunt definitive, pentru că mă simt român şi fără acel document, care doar îmi va uşura procedura de trecere a frontierelor, dar nicidecum nu mă va face mai român decît sunt acum.

Alte interviuri din această serie:

"Am fost, sunt și voi rămâne român!" Interviu cu Dragoş Galbur

«Astăzi voi trăi româneşte, la fel cum fac în fiecare zi» Interviu cu Alexandru Cozer

"Această zi nu este a Romaniei, ci a românilor de pretutindeni"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.