NASA: Planeta Venus ar putea fi locuită de miliarde de ani

PE SCURT

Planeta Venus ar putea fi locuită de miliarde de ani, au calculat oamenii de știință din NASA, scrie telegraph.co.uk.

PE LUNG

Noile modele computerizate ale istoriei climatice arată că aproximativ 700 de milioane de ani, pe Venus, temperaturile variau între 68F (20C) și 122F (50C), suficient de răcoroase pentru apa lichidă.

În anii 1980, misiunea Pioneer Venus din NASA a identificat niște semnale precum că planeta a avut cândva un ocean superficial, însă s-a evaporat rapid înainte ca viața să poată fi începută, întrucât planeta primește mai multă lumină solară decât Pământul. Fără apă rămasă la suprafață, dioxidul de carbon s-a ridicat în atmosferă, declanșând un efect de seră care a creat condițiile actuale.

Astăzi, Venus are o atmosferă de dioxid de carbon de 90 de ori mai groasă decât Pământul, iar temperaturile la suprafață ating 864 grade Fahrenheit (462C), ceea ce face viața imposibilă.

Dar noua modelare computerizată de NASA Goddard Institute for Space Science sugerează că oceanul ar fi putut dura două-trei miliarde de ani.

Nu numai că sugerează că viața ar fi putut evolua cândva pe Venus, dar deschide noi posibilități cu privire la locurile în care pot exista extratereștrii în afara sistemului nostru solar.

„Ipoteza noastră este că Venus a avut un climat stabil timp de miliarde de ani”, a spus cercetătorul principal dr. Michael Way.

„Modelele noastre arată că există o posibilitate reală ca Venus ar fi putut fi locuibilă și radical diferită de cea pe care o vedem astăzi”.

Cu aproximativ 4,2 miliarde de ani în urmă, la scurt timp după formarea sa, Venus ar fi finalizat o perioadă de răcire rapidă, iar atmosfera sa ar fi fost dominată de dioxid de carbon.

Dacă planeta ar fi evoluat într-un mod asemănător Pământului în următorii 3 miliarde de ani, dioxidul de carbon ar fi fost atras de roci și blocat în suprafață.

În urmă cu aproximativ 715 milioane de ani, atmosfera ar fi fost dominată de azot cu urme de dioxid de carbon și metan – similare cu cele de pe Pământ – și aceste condiții ar fi putut rămâne stabile până în zilele noastre.

Cu toate acestea, Dr Way consideră că o activitate vulcanică intensă în urmă cu aproximativ 700 de milioane de ani a transformat Venus. Există posibilitatea ca magma, în cantități mari, să se agite, eliberând dioxidul de carbon din rocile topite în atmosferă.

Magma s-a solidificat înainte de a ajunge la suprafață și acest lucru a creat o barieră care a însemnat că gazul nu poate fi reabsorbit, provocând încălzirea globală.

Majoritatea cercetătorilor consideră că Venus nu este o zonă locuibilă a Sistemului nostru Solar și este prea aproape de Soare pentru a susține apa lichidă. Dar noul studiu sugerează că acest lucru ar putea fi un neadevăr.

„În prezent, Venus are aproape de două ori radiația solară pe care o avem pe Pământ. Cu toate acestea, în toate scenariile pe care le-am modelat, am constatat că Venus ar putea totuși să suporte temperaturi de suprafață pentru apa lichidă ”, a spus Dr Way.

Cercetarea a fost prezentată la Congresul European pentru Științe Planetare.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.