Connect with us
"
"

Divertisment

NASA a cercetat: ce se schimbă în organismul uman după un an petrecut în spațiu

Publicat

pe

Pentru prima dată oamenii au ajuns în spațiu în anul 1961. De atunci, oamenii de știință s-au întrebat tot mai des în ce măsură este afectat organismul cosmonauților. În acest sens, NASA a lansat un experiment unic și cu ajutorul gemenilor Scott și Mark Kelly, a reușit să afle mai multe despre cum reacționează corpul uman după un an în spațiu, scrie playtech.ro.

Vreme de 340 de zile, din 27 martie 2015 până pe 1 martie 2016, astronautul NASA Scott Kelly a trăit și lucrat în interiorul Stației Spațiale Internaționale, în timp ce fratele lui geamăn, Mark, fost astronaut, a rămas pe Pământ. În decursul anului în care au fost separați, cei doi frați au oferit cercetătorilor mostre de sânge, salivă și urină.

Studiul a întrunit cercetători de la 12 universități diferite. Descoperirile lor demonstreză efectele pe care le are spațiul asupra corpului uman și dezvăluie schimbările complexe pe care microgravitația le aduce atunci când un om locuiește în spațiu. Rezultatele preliminare confirmă ideea că spațiul lungește telomerii (adică acele capete care protejează cromozomii și care se scurtează pe măsură ce îmbătrânim). Spațiul s-a dovedit a avea un efect protector asupra scurtării telomerilor, iar asta îi poate ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine riscurile și beneficiile călătoriilor de lungă durată în spațiu.
Cercetătorii au descoperit că genele lui Scott Kelly s-au schimbat în mod dramatic, mai ales în ultimele șase luni petrecute în spațiu. Odată ce a ajuns înapoi pe Pământ, genele lui s-au întors oarecum la normal. Cu toate astea, unele schimbări au rămas: ADN alterat, deficiențe cognitive și sistem imunitar afectat. Unul din cercetătorii șefi, Chris Mason, a spus că nu știe încă dacă acele schimbări sunt bune sau rele.
În spațiu, fluidele nu circulă în mod normal la nivelul corpului. Acestea ajung la nivelul capului, partea stângă a inimii crește și, în cazul în care nu fac exerciții în mod regulat, astronauții pierd masă musculară și osoasă. Astronauții se plâng și de congestie și presiune la nivelul urechilor. De asemenea, 40% dintre cei care au locuiesc la Stația Spațială Internațională ajung să sufere de defecte ale ochilor.

Rezultatele acestui studiu sunt foarte importante, pentru că NASA vrea să se întoarcă pe Lună în următorii cinci ani și să conducă o misiune pe Marte.

Știință

Prima fotografie cu gaura neagră a fost posibilă datorită unei studente

Publicat

pe

De către

Imaginați-vă că încercați să fotografiați cu telefonul o portocală care se află pe lună. Pare imposibil? Cam așa arătau încercările oamenilor de știință când voiau să surprindă imaginea unei găuri negre în spațiu. Însă, ieri, pe 10 aprilie, o echipă internațională de peste 200 de cercetători a reușit să facă prima imagine a unei găuri negre, informează kdvr.com.

Efortul nu ar fi fost posibil fără studenta Katie Bouman, care a dezvoltat un algoritm crucial, ce a ajutat la elaborarea metodelor imagistice. Cu trei ani în urmă, Bouman a lucrat la crearea unui algoritm care, în cele din urmă, a ajutat la capturarea acestei imagini de primă generație: o gaură neagră supermasivă și umbra ei în centrul unei galaxii cunoscute sub numele de M87. Ea a studiat informatica și inteligența artificială la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

Găurile negre sunt foarte departe de noi și compacte. Ceea ce făcea aproape imposibilă fotografierea lor. Mai mult, găurile negre, prin definiție, ar trebui să fie invizibile – deși pot da o umbră atunci când interacționează cu materiile din jurul lor.

O rețea globală de telescoape, cunoscută sub numele de Telescopul evenimentului Horizon Event, a colectat milioane de gigaocteți de date despre M87, utilizând o tehnică cunoscută sub denumirea de interferometrie. Cu toate acestea, au existat încă lacune mari în datele care trebuiau completate.

Aici au fost implicate mai multe algoritme, printre care și cel creat de Bouman. „Am dezvoltat metode de generare a datelor adunate, am folosit algoritmi și am testat orbește ceea ce aveam, iar în cele din urmă am reușit să obținem o imagine”, a declarat tânăra pentru CNN.

Rezultatul? O imagine inovatoare a unei structuri asemănătoare inelului pe care Albert Einstein a prezis-o cu mai mult de un secol în urmă în teoria relativității generale. De fapt, cercetătorii au generat mai multe fotografii și toate arătau la fel.

Citește mai departe

Divertisment

Cum suntem amăgiți de știrile false

Publicat

pe

De către

Arena politică nu este singurul loc pentru „fake news”. Și savanții vorbesc public despre informațiile false și „fapte alternative”, motivând că acestea afectează grav cercetarea științifică, scrie healthline.com.

De fapt, aceste „științe alternative” au fost întotdeauna, dar în zilele noastre popularitatea pe Social Media le face mai ușor de distribuit. Acest subiect a fost unul din punctele importante pe agenda Asociației Americane de Dezvoltare Științifică (AAAS), la întâlnirea anuală, care a avut loc la Boston, SUA, în februarie 2017.

„Media din zilele noastre a permis acestui tip de informație să fie distribuit” a declarat Dominique Brossard, Doctor în Științe la Universitatea din Wisconsin-Madison.

Tipurile de informație dăunătoare

Există câteva abordări ale informației false care este distribuită pe larg pe rețelele de socializare:
⦁ Unele sunt minciuni directe, promovate de oameni cu un anumit scop;
⦁ Altele sunt bucăți din studii, care au fost sponsorizate de companii pentru a influența rezultatele și opiniile;
⦁ Alt segment este reprezentat de studiile dubioase, care au ajuns în atenția publicului larg.

Cele mai multe însă, sunt o combinație dintre toate de mai sus. Unul din cele mai potrivite exemple din trecut este reprezentat de industria tutunului: acesta a promovat timp de câteva decenii faptul că fumatul activ și cel pasiv nu dăunează sănătății.

Alt studiu, lansat în 2017, a făcut o concluzie despre faptul că fumatul țigărilor electronice este mai puțin dăunător pentru plămâni decât țigările obișnuite. Studiul a fost sponsorizat de British American Tobacco. De ce această companie a sponsorizat un studiu care a demonstrate rezultate negative cu privire la fumatul obișnuit? Se pare că industria tutunului trece pe piața țigărilor electronice.

Cercetările false, de asemenea, ajung în atenția oamenilor. În 1998, un medic britanic pe nume Andrew Wakefield, a publicat o cercetare în revista „The Lancet” (o revistă care publică articole originale din cercetare științifică). În acest studiu, Wakefield a făcut o legătură între autism și vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Cercetarea cuprindea un studiu mic, în care au participat în calitate de co-autori 12 colegi ai săi și a provocat o serie de conflicte între autori și alți savanți. În 2010, cercetarea a fost retrasă de pe site, deoarece „nu a fost stabilită nicio legătură între vaccinul împotriva rubeolei și autismul iar datele cercetării sunt insuficiente”. Totuși, acest studiu continua să fie citat de unele organizații anti-vaccin.

În 2012, în aceeași revistă, The Lancet, a fost publicată o cercetare care lega porumbul modificat genetic și erbicidul Roundup cu dezvoltarea cancerului. În 2013, acest studiu a fost retras de pe site, deoarece nu avea dovezi suficiente, dar în 2014 a fost publicat în altă revistă de specialitate.

Aceste tipuri de cercetări au dus la crearea unei pagini web care poartă denumire de Retraction Watch, unde sunt publicate toate cercetările și descoperirile științifice dubioase. Conform acestui portal, anual se retrag în jur de 500 de studii.

Problema nu este doar în crearea acestor cercetări. În era rețelelor de socializare oricine se poate declara expert în vaccinare și autism, chiar și ex-modelul Playboy Jenny McCarthy.

Și Facebook reprezintă o problem, deoarece algoritmele prezintă persoanelor informațiile de care ei sunt interesați. În așa fel, dacă cineva crede că industria cărbunelui nu poluează aerul, el va primi informații numai despre ceea ce crede el că este corect.

Ceea ce pot fac savanții, este să promoveze cercetările științifice pe larg și să lanseze campanii de popularizare a științei. Deasemenea, poate fi promovată o politică de popularizare a științei în școli.
Pentru că informațiile false despre știința medicală pot duce la schimbări în guvernarea țărilor și cauza probleme de sănătate unei mase largi de populație.

Aici poți afla ce studii au fost retrase.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie4 ore în urmă

Cât costă să imporți o mașină în Republica Moldova

PE SCURT Guvernul Chicu a aprobat o hotărâre în luna noiembrie prin care anulează reducerea de 50% la importul mașinilor...

Social20 de ore în urmă

Ce trebuie să știi despre divorțurile în Moldova

PE SCURT Raionul Anenii Noi a înregistrat cele mai multe divorțuri în anul 2018: 446. În timp ce în același...

Sănătate20 de ore în urmă

Cum să-ți anunți apropiații că ești HIV pozitiv

PE SCURT Prejudecățile și dezinformarea cu privire la virusul imunodeficienței umane, precum și sindromul imunodeficienței dobândite, influențează  opinia multora chiar...

Economie22 de ore în urmă

Cum protestează transportatorii din alte țări și ce obțin

PE SCURT Transportatorii de pasageri la nivel național au organizat al treilea protest din acest an, în Piața Marii Adunări...

Social24 de ore în urmă

Cine sunt nomazi digitali și când au devenit visul unei întregi generații?

PE SCURT Nomadul digital este persoana care nu depinde de locul fizic de muncă și își combină activitățile cu deplasările...

Social2 zile în urmă

În scaun cu rotile, pentru dreputurile omului. Cum luptă Dmitri Kuzuk

PE SCURT Dmitri Kuzuk este un activist pentru drepturile omului și pentru persoanele cu dizabilități din Bender. De-a lungul timpului...

Istorie2 zile în urmă

Cei mai tineri premieri din lume. Republica Moldova în listă

PE SCURT Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, va deveni, săptămâna viitoare, cea mai tânără prim-ministră din istoria...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

La ce ne putem aștepta de la partidul lui Mark Tkaciuk și Iurie Muntean

PE SCURT Pe scena politică din Republica Moldova a avut loc lansarea unei noi formațiuni politice – „Partidul Acțiunii Comune...

JustițieO săptămână în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

PoliticăO săptămână în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

Cultură2 săptămâni în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

Politică2 săptămâni în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică3 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică3 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031