Connect with us
"
"

Divertisment

NASA a cercetat: ce se schimbă în organismul uman după un an petrecut în spațiu

Publicat

pe

Pentru prima dată oamenii au ajuns în spațiu în anul 1961. De atunci, oamenii de știință s-au întrebat tot mai des în ce măsură este afectat organismul cosmonauților. În acest sens, NASA a lansat un experiment unic și cu ajutorul gemenilor Scott și Mark Kelly, a reușit să afle mai multe despre cum reacționează corpul uman după un an în spațiu, scrie playtech.ro.

Vreme de 340 de zile, din 27 martie 2015 până pe 1 martie 2016, astronautul NASA Scott Kelly a trăit și lucrat în interiorul Stației Spațiale Internaționale, în timp ce fratele lui geamăn, Mark, fost astronaut, a rămas pe Pământ. În decursul anului în care au fost separați, cei doi frați au oferit cercetătorilor mostre de sânge, salivă și urină.

Studiul a întrunit cercetători de la 12 universități diferite. Descoperirile lor demonstreză efectele pe care le are spațiul asupra corpului uman și dezvăluie schimbările complexe pe care microgravitația le aduce atunci când un om locuiește în spațiu. Rezultatele preliminare confirmă ideea că spațiul lungește telomerii (adică acele capete care protejează cromozomii și care se scurtează pe măsură ce îmbătrânim). Spațiul s-a dovedit a avea un efect protector asupra scurtării telomerilor, iar asta îi poate ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine riscurile și beneficiile călătoriilor de lungă durată în spațiu.
Cercetătorii au descoperit că genele lui Scott Kelly s-au schimbat în mod dramatic, mai ales în ultimele șase luni petrecute în spațiu. Odată ce a ajuns înapoi pe Pământ, genele lui s-au întors oarecum la normal. Cu toate astea, unele schimbări au rămas: ADN alterat, deficiențe cognitive și sistem imunitar afectat. Unul din cercetătorii șefi, Chris Mason, a spus că nu știe încă dacă acele schimbări sunt bune sau rele.
În spațiu, fluidele nu circulă în mod normal la nivelul corpului. Acestea ajung la nivelul capului, partea stângă a inimii crește și, în cazul în care nu fac exerciții în mod regulat, astronauții pierd masă musculară și osoasă. Astronauții se plâng și de congestie și presiune la nivelul urechilor. De asemenea, 40% dintre cei care au locuiesc la Stația Spațială Internațională ajung să sufere de defecte ale ochilor.

Rezultatele acestui studiu sunt foarte importante, pentru că NASA vrea să se întoarcă pe Lună în următorii cinci ani și să conducă o misiune pe Marte.

Sănătate

Cercetătorii HIV sunt pe cale de a descoperi un noi vaccin

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Cercetătorii au descoperit noi modalități de înmulțire a anticorpilor capabili să neutralizeze virusul HIV.  Studiul poate înlătura un obstacol major în dezvoltarea unui vaccin contra HIV.

„Motivul pentru care încă nu avem un vaccin contra HIV este acela că sistemul imunitar nu dorește să producă anticorpi necesari pentru a neutraliza virusul”, spune cercetătorul principal Barton F. Haynes, director al Universității Duke Human Institutul de vaccinuri (DHVI). „Acest studiu este o confirmare a conceptului că putem proiecta sistemul imunitar pentru a crea un mediu în care se pot produce anticorpi potriviți”.

PE LUNG

Cercetătorii s-au bazat pe ani de cercetare care au determinat cum și când apar anticorpii de neutralizare (bnAbs) la persoanele cu infecție HIV și ce împiedică proliferarea anticorpilor pentru a neutraliza virusul.

O problemă rezidă în sistemul imunitar, care identifică bnAbs ca pericol și blochează activ producerea acestora. O altă problemă este că anticorpii de neutralizare necesită modificări rare în componența lor genetică. În cadrul acestui studiu, cercetătorii au conceput o proteină HIV care vizează o anumită zonă a virusului și care intră în reacție în mod preferențial cu anticorpii care au mutații improbabile, dar necesare.

Testele de laborator, realizate pe cobai, au demonstrat că imunogenul poate într-adevăr să convingă o linie de celule să sufere mutații incredibile și să ducă la producerea largă a anticorpilor. .Au fost furnizate noi de model, în care putem testa vaccinurile experimentale contra HIV”,  spune Alt, care conduce programul de medicină moleculară din Boston. O a doua linie de bnAbs a trecut și ea prin mutații incredibile. După ce cercetătorii au reconstruit istoria acestui anticorp, au dezvoltat un al doilea imunogen. Când cercetătorii l-au testat pe cobai aceasta acesta a produs mutații similare, ceea ce a dus la dezvoltarea de anticorpi potențiali de neutralizare.

„Am identificat mutațiile de care avem nevoie, pe care sistemul imunitar nu le va face cu ușurință, și le putem selecta pentru un vaccin”, spune autorul cercetătorul, Kevin Saunders, al DHVI. „Am arătat că putem depăși acest blocaj major și putem selecta schimbările mutaționale ca să îmbunătățim activitatea de neutralizare”.

Să fie o cale către vaccinul contra HIV?

Cercetătorii remarcă faptul că studiile în curs sunt necesare pentru a identifica anticorpi suplimentari pentru a identifica și construi imunogeni care ar constitui un vaccin.

„Fără o selecție adecvată a antigenului, va fi nevoie de mai multe decenii de cercetare pentru a provoca anticorpi eficienți”, spune autorul co-autorul studiului Kevin Wiehe, al DHVI. „Putem accelera această cronologie proiectând imunogene secvențiale care selectează combinația necesară de mutații funcționale de anticorpi”.

Haynes spune ca cercetarea demonstrează complexitatea apariției anticorpilor neutralizanti pentru HIV. Și în timp ce un vaccin contra HIV necesită încă mai multă muncă, concluziile au deja aplicații mai largi.

Aceasta strategie de selectare a nucleotidelor specifice de anticorpi prin proiectarea imunogenului poate fi aplicata si altor infectii pentru care dezvoltarea vaccinului a fost dificila, spune Haynes. În plus, spune el, ideile obținute în urma cercetărilor cu HIV au implicații directe asupra imunoterapiei pentru cancer și a tratamentelor pentru afecțiunile autoimune. Ambele necesită strategii care să activeze sau să oprească sistemul imunitar fără a declanșa o cascadă dăunătoare de consecințe nedorite.

Sursa: Futurity.org

Citește mai departe

Știință

Prima fotografie cu gaura neagră a fost posibilă datorită unei studente

Publicat

pe

De către

Imaginați-vă că încercați să fotografiați cu telefonul o portocală care se află pe lună. Pare imposibil? Cam așa arătau încercările oamenilor de știință când voiau să surprindă imaginea unei găuri negre în spațiu. Însă, ieri, pe 10 aprilie, o echipă internațională de peste 200 de cercetători a reușit să facă prima imagine a unei găuri negre, informează kdvr.com.

Efortul nu ar fi fost posibil fără studenta Katie Bouman, care a dezvoltat un algoritm crucial, ce a ajutat la elaborarea metodelor imagistice. Cu trei ani în urmă, Bouman a lucrat la crearea unui algoritm care, în cele din urmă, a ajutat la capturarea acestei imagini de primă generație: o gaură neagră supermasivă și umbra ei în centrul unei galaxii cunoscute sub numele de M87. Ea a studiat informatica și inteligența artificială la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

Găurile negre sunt foarte departe de noi și compacte. Ceea ce făcea aproape imposibilă fotografierea lor. Mai mult, găurile negre, prin definiție, ar trebui să fie invizibile – deși pot da o umbră atunci când interacționează cu materiile din jurul lor.

O rețea globală de telescoape, cunoscută sub numele de Telescopul evenimentului Horizon Event, a colectat milioane de gigaocteți de date despre M87, utilizând o tehnică cunoscută sub denumirea de interferometrie. Cu toate acestea, au existat încă lacune mari în datele care trebuiau completate.

Aici au fost implicate mai multe algoritme, printre care și cel creat de Bouman. „Am dezvoltat metode de generare a datelor adunate, am folosit algoritmi și am testat orbește ceea ce aveam, iar în cele din urmă am reușit să obținem o imagine”, a declarat tânăra pentru CNN.

Rezultatul? O imagine inovatoare a unei structuri asemănătoare inelului pe care Albert Einstein a prezis-o cu mai mult de un secol în urmă în teoria relativității generale. De fapt, cercetătorii au generat mai multe fotografii și toate arătau la fel.

Citește mai departe

Divertisment

Cum suntem amăgiți de știrile false

Publicat

pe

De către

Arena politică nu este singurul loc pentru „fake news”. Și savanții vorbesc public despre informațiile false și „fapte alternative”, motivând că acestea afectează grav cercetarea științifică, scrie healthline.com.

De fapt, aceste „științe alternative” au fost întotdeauna, dar în zilele noastre popularitatea pe Social Media le face mai ușor de distribuit. Acest subiect a fost unul din punctele importante pe agenda Asociației Americane de Dezvoltare Științifică (AAAS), la întâlnirea anuală, care a avut loc la Boston, SUA, în februarie 2017.

„Media din zilele noastre a permis acestui tip de informație să fie distribuit” a declarat Dominique Brossard, Doctor în Științe la Universitatea din Wisconsin-Madison.

Tipurile de informație dăunătoare

Există câteva abordări ale informației false care este distribuită pe larg pe rețelele de socializare:
⦁ Unele sunt minciuni directe, promovate de oameni cu un anumit scop;
⦁ Altele sunt bucăți din studii, care au fost sponsorizate de companii pentru a influența rezultatele și opiniile;
⦁ Alt segment este reprezentat de studiile dubioase, care au ajuns în atenția publicului larg.

Cele mai multe însă, sunt o combinație dintre toate de mai sus. Unul din cele mai potrivite exemple din trecut este reprezentat de industria tutunului: acesta a promovat timp de câteva decenii faptul că fumatul activ și cel pasiv nu dăunează sănătății.

Alt studiu, lansat în 2017, a făcut o concluzie despre faptul că fumatul țigărilor electronice este mai puțin dăunător pentru plămâni decât țigările obișnuite. Studiul a fost sponsorizat de British American Tobacco. De ce această companie a sponsorizat un studiu care a demonstrate rezultate negative cu privire la fumatul obișnuit? Se pare că industria tutunului trece pe piața țigărilor electronice.

Cercetările false, de asemenea, ajung în atenția oamenilor. În 1998, un medic britanic pe nume Andrew Wakefield, a publicat o cercetare în revista „The Lancet” (o revistă care publică articole originale din cercetare științifică). În acest studiu, Wakefield a făcut o legătură între autism și vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Cercetarea cuprindea un studiu mic, în care au participat în calitate de co-autori 12 colegi ai săi și a provocat o serie de conflicte între autori și alți savanți. În 2010, cercetarea a fost retrasă de pe site, deoarece „nu a fost stabilită nicio legătură între vaccinul împotriva rubeolei și autismul iar datele cercetării sunt insuficiente”. Totuși, acest studiu continua să fie citat de unele organizații anti-vaccin.

În 2012, în aceeași revistă, The Lancet, a fost publicată o cercetare care lega porumbul modificat genetic și erbicidul Roundup cu dezvoltarea cancerului. În 2013, acest studiu a fost retras de pe site, deoarece nu avea dovezi suficiente, dar în 2014 a fost publicat în altă revistă de specialitate.

Aceste tipuri de cercetări au dus la crearea unei pagini web care poartă denumire de Retraction Watch, unde sunt publicate toate cercetările și descoperirile științifice dubioase. Conform acestui portal, anual se retrag în jur de 500 de studii.

Problema nu este doar în crearea acestor cercetări. În era rețelelor de socializare oricine se poate declara expert în vaccinare și autism, chiar și ex-modelul Playboy Jenny McCarthy.

Și Facebook reprezintă o problem, deoarece algoritmele prezintă persoanelor informațiile de care ei sunt interesați. În așa fel, dacă cineva crede că industria cărbunelui nu poluează aerul, el va primi informații numai despre ceea ce crede el că este corect.

Ceea ce pot fac savanții, este să promoveze cercetările științifice pe larg și să lanseze campanii de popularizare a științei. Deasemenea, poate fi promovată o politică de popularizare a științei în școli.
Pentru că informațiile false despre știința medicală pot duce la schimbări în guvernarea țărilor și cauza probleme de sănătate unei mase largi de populație.

Aici poți afla ce studii au fost retrase.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

SocialO oră în urmă

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi...

Lifestyle7 ore în urmă

Cum alegi o fereastră termopan?

Cu toate că există o varietate mare de profile, cum ar fi VEKA, Salamander,Trocal, KBE, Aluplast, etc. să alegi un...

Social8 ore în urmă

Despre oameni, destine și deportări, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

La 6 iulie Republica Moldova își va aminti, din nou, de calvarul deportărilor. În această zi, în anul 1949, peste...

Social8 ore în urmă

2 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 252 cazuri noi de infectare și 11 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EconomieO zi în urmă

Cât costă să mergi la psiholog

Ideea că doar oamenii cu probleme psihologice grave trebuie să meargă la psiholog este demult depășită. Astăzi oamenii înțeleg importanța...

SocialO zi în urmă

1 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 285 cazuri noi de infectare și patru decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

30 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 256 cazuri noi de infectare și nouă decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie3 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031