Connect with us

Divertisment

NASA a cercetat: ce se schimbă în organismul uman după un an petrecut în spațiu

Publicat

pe

Pentru prima dată oamenii au ajuns în spațiu în anul 1961. De atunci, oamenii de știință s-au întrebat tot mai des în ce măsură este afectat organismul cosmonauților. În acest sens, NASA a lansat un experiment unic și cu ajutorul gemenilor Scott și Mark Kelly, a reușit să afle mai multe despre cum reacționează corpul uman după un an în spațiu, scrie playtech.ro.

Vreme de 340 de zile, din 27 martie 2015 până pe 1 martie 2016, astronautul NASA Scott Kelly a trăit și lucrat în interiorul Stației Spațiale Internaționale, în timp ce fratele lui geamăn, Mark, fost astronaut, a rămas pe Pământ. În decursul anului în care au fost separați, cei doi frați au oferit cercetătorilor mostre de sânge, salivă și urină.

Studiul a întrunit cercetători de la 12 universități diferite. Descoperirile lor demonstreză efectele pe care le are spațiul asupra corpului uman și dezvăluie schimbările complexe pe care microgravitația le aduce atunci când un om locuiește în spațiu. Rezultatele preliminare confirmă ideea că spațiul lungește telomerii (adică acele capete care protejează cromozomii și care se scurtează pe măsură ce îmbătrânim). Spațiul s-a dovedit a avea un efect protector asupra scurtării telomerilor, iar asta îi poate ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine riscurile și beneficiile călătoriilor de lungă durată în spațiu.
Cercetătorii au descoperit că genele lui Scott Kelly s-au schimbat în mod dramatic, mai ales în ultimele șase luni petrecute în spațiu. Odată ce a ajuns înapoi pe Pământ, genele lui s-au întors oarecum la normal. Cu toate astea, unele schimbări au rămas: ADN alterat, deficiențe cognitive și sistem imunitar afectat. Unul din cercetătorii șefi, Chris Mason, a spus că nu știe încă dacă acele schimbări sunt bune sau rele.
În spațiu, fluidele nu circulă în mod normal la nivelul corpului. Acestea ajung la nivelul capului, partea stângă a inimii crește și, în cazul în care nu fac exerciții în mod regulat, astronauții pierd masă musculară și osoasă. Astronauții se plâng și de congestie și presiune la nivelul urechilor. De asemenea, 40% dintre cei care au locuiesc la Stația Spațială Internațională ajung să sufere de defecte ale ochilor.

Rezultatele acestui studiu sunt foarte importante, pentru că NASA vrea să se întoarcă pe Lună în următorii cinci ani și să conducă o misiune pe Marte.

loading...

Știință

Prima fotografie cu gaura neagră a fost posibilă datorită unei studente

Publicat

pe

De către

Imaginați-vă că încercați să fotografiați cu telefonul o portocală care se află pe lună. Pare imposibil? Cam așa arătau încercările oamenilor de știință când voiau să surprindă imaginea unei găuri negre în spațiu. Însă, ieri, pe 10 aprilie, o echipă internațională de peste 200 de cercetători a reușit să facă prima imagine a unei găuri negre, informează kdvr.com.

Efortul nu ar fi fost posibil fără studenta Katie Bouman, care a dezvoltat un algoritm crucial, ce a ajutat la elaborarea metodelor imagistice. Cu trei ani în urmă, Bouman a lucrat la crearea unui algoritm care, în cele din urmă, a ajutat la capturarea acestei imagini de primă generație: o gaură neagră supermasivă și umbra ei în centrul unei galaxii cunoscute sub numele de M87. Ea a studiat informatica și inteligența artificială la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

Găurile negre sunt foarte departe de noi și compacte. Ceea ce făcea aproape imposibilă fotografierea lor. Mai mult, găurile negre, prin definiție, ar trebui să fie invizibile – deși pot da o umbră atunci când interacționează cu materiile din jurul lor.

O rețea globală de telescoape, cunoscută sub numele de Telescopul evenimentului Horizon Event, a colectat milioane de gigaocteți de date despre M87, utilizând o tehnică cunoscută sub denumirea de interferometrie. Cu toate acestea, au existat încă lacune mari în datele care trebuiau completate.

Aici au fost implicate mai multe algoritme, printre care și cel creat de Bouman. „Am dezvoltat metode de generare a datelor adunate, am folosit algoritmi și am testat orbește ceea ce aveam, iar în cele din urmă am reușit să obținem o imagine”, a declarat tânăra pentru CNN.

Rezultatul? O imagine inovatoare a unei structuri asemănătoare inelului pe care Albert Einstein a prezis-o cu mai mult de un secol în urmă în teoria relativității generale. De fapt, cercetătorii au generat mai multe fotografii și toate arătau la fel.

loading...

Citește mai departe

Divertisment

Cum suntem amăgiți de știrile false

Publicat

pe

De către

Arena politică nu este singurul loc pentru „fake news”. Și savanții vorbesc public despre informațiile false și „fapte alternative”, motivând că acestea afectează grav cercetarea științifică, scrie healthline.com.

De fapt, aceste „științe alternative” au fost întotdeauna, dar în zilele noastre popularitatea pe Social Media le face mai ușor de distribuit. Acest subiect a fost unul din punctele importante pe agenda Asociației Americane de Dezvoltare Științifică (AAAS), la întâlnirea anuală, care a avut loc la Boston, SUA, în februarie 2017.

„Media din zilele noastre a permis acestui tip de informație să fie distribuit” a declarat Dominique Brossard, Doctor în Științe la Universitatea din Wisconsin-Madison.

Tipurile de informație dăunătoare

Există câteva abordări ale informației false care este distribuită pe larg pe rețelele de socializare:
⦁ Unele sunt minciuni directe, promovate de oameni cu un anumit scop;
⦁ Altele sunt bucăți din studii, care au fost sponsorizate de companii pentru a influența rezultatele și opiniile;
⦁ Alt segment este reprezentat de studiile dubioase, care au ajuns în atenția publicului larg.

Cele mai multe însă, sunt o combinație dintre toate de mai sus. Unul din cele mai potrivite exemple din trecut este reprezentat de industria tutunului: acesta a promovat timp de câteva decenii faptul că fumatul activ și cel pasiv nu dăunează sănătății.

Alt studiu, lansat în 2017, a făcut o concluzie despre faptul că fumatul țigărilor electronice este mai puțin dăunător pentru plămâni decât țigările obișnuite. Studiul a fost sponsorizat de British American Tobacco. De ce această companie a sponsorizat un studiu care a demonstrate rezultate negative cu privire la fumatul obișnuit? Se pare că industria tutunului trece pe piața țigărilor electronice.

Cercetările false, de asemenea, ajung în atenția oamenilor. În 1998, un medic britanic pe nume Andrew Wakefield, a publicat o cercetare în revista „The Lancet” (o revistă care publică articole originale din cercetare științifică). În acest studiu, Wakefield a făcut o legătură între autism și vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Cercetarea cuprindea un studiu mic, în care au participat în calitate de co-autori 12 colegi ai săi și a provocat o serie de conflicte între autori și alți savanți. În 2010, cercetarea a fost retrasă de pe site, deoarece „nu a fost stabilită nicio legătură între vaccinul împotriva rubeolei și autismul iar datele cercetării sunt insuficiente”. Totuși, acest studiu continua să fie citat de unele organizații anti-vaccin.

În 2012, în aceeași revistă, The Lancet, a fost publicată o cercetare care lega porumbul modificat genetic și erbicidul Roundup cu dezvoltarea cancerului. În 2013, acest studiu a fost retras de pe site, deoarece nu avea dovezi suficiente, dar în 2014 a fost publicat în altă revistă de specialitate.

Aceste tipuri de cercetări au dus la crearea unei pagini web care poartă denumire de Retraction Watch, unde sunt publicate toate cercetările și descoperirile științifice dubioase. Conform acestui portal, anual se retrag în jur de 500 de studii.

Problema nu este doar în crearea acestor cercetări. În era rețelelor de socializare oricine se poate declara expert în vaccinare și autism, chiar și ex-modelul Playboy Jenny McCarthy.

Și Facebook reprezintă o problem, deoarece algoritmele prezintă persoanelor informațiile de care ei sunt interesați. În așa fel, dacă cineva crede că industria cărbunelui nu poluează aerul, el va primi informații numai despre ceea ce crede el că este corect.

Ceea ce pot fac savanții, este să promoveze cercetările științifice pe larg și să lanseze campanii de popularizare a științei. Deasemenea, poate fi promovată o politică de popularizare a științei în școli.
Pentru că informațiile false despre știința medicală pot duce la schimbări în guvernarea țărilor și cauza probleme de sănătate unei mase largi de populație.

Aici poți afla ce studii au fost retrase.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe11 ore în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

Economie12 ore în urmă

Care sunt cei mai mari importatori din lume

PE SCURT Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe...

Istorie13 ore în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

Cultură14 ore în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

CulturăO zi în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică2 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Advertisement

Politică

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Cultură2 zile în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031