NASA a cercetat: ce se schimbă în organismul uman după un an petrecut în spațiu

Pentru prima dată oamenii au ajuns în spațiu în anul 1961. De atunci, oamenii de știință s-au întrebat tot mai des în ce măsură este afectat organismul cosmonauților. În acest sens, NASA a lansat un experiment unic și cu ajutorul gemenilor Scott și Mark Kelly, a reușit să afle mai multe despre cum reacționează corpul uman după un an în spațiu, scrie playtech.ro.

Vreme de 340 de zile, din 27 martie 2015 până pe 1 martie 2016, astronautul NASA Scott Kelly a trăit și lucrat în interiorul Stației Spațiale Internaționale, în timp ce fratele lui geamăn, Mark, fost astronaut, a rămas pe Pământ. În decursul anului în care au fost separați, cei doi frați au oferit cercetătorilor mostre de sânge, salivă și urină.

Studiul a întrunit cercetători de la 12 universități diferite. Descoperirile lor demonstreză efectele pe care le are spațiul asupra corpului uman și dezvăluie schimbările complexe pe care microgravitația le aduce atunci când un om locuiește în spațiu. Rezultatele preliminare confirmă ideea că spațiul lungește telomerii (adică acele capete care protejează cromozomii și care se scurtează pe măsură ce îmbătrânim). Spațiul s-a dovedit a avea un efect protector asupra scurtării telomerilor, iar asta îi poate ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine riscurile și beneficiile călătoriilor de lungă durată în spațiu.
Cercetătorii au descoperit că genele lui Scott Kelly s-au schimbat în mod dramatic, mai ales în ultimele șase luni petrecute în spațiu. Odată ce a ajuns înapoi pe Pământ, genele lui s-au întors oarecum la normal. Cu toate astea, unele schimbări au rămas: ADN alterat, deficiențe cognitive și sistem imunitar afectat. Unul din cercetătorii șefi, Chris Mason, a spus că nu știe încă dacă acele schimbări sunt bune sau rele.
În spațiu, fluidele nu circulă în mod normal la nivelul corpului. Acestea ajung la nivelul capului, partea stângă a inimii crește și, în cazul în care nu fac exerciții în mod regulat, astronauții pierd masă musculară și osoasă. Astronauții se plâng și de congestie și presiune la nivelul urechilor. De asemenea, 40% dintre cei care au locuiesc la Stația Spațială Internațională ajung să sufere de defecte ale ochilor.

Rezultatele acestui studiu sunt foarte importante, pentru că NASA vrea să se întoarcă pe Lună în următorii cinci ani și să conducă o misiune pe Marte.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.