""
Connect with us
"
"

Social

Muzeul din stomacul copiilor: Monede, baterii, nasturi, insigne cu Lenin sau agrafe extrase din corpul micuților

Publicat

pe

PE SCURT

Monede, baterii, semințe, nasturi, insigne cu Lenin sau agrafe. Sunt doar câteva dintre miile de obiecte extrase din corpul micuților de către medicii secției endoscopie de la Institutul Mamei și Copilului.

Anual, aproximativ 150 de copii ajung la spital din cauza obiectelor pe care le înghit. Majoritatea pacienţilor au între trei și cinci ani, vârste la care curiozitatea nu are limite. Șefa Departamentului Diagnostic a Institutului Mamei și Copilului Valentina Rașcov spune că o bună parte dintre cazuri ar putea fi prevenite dacă părinții ar fi mai responsabili.

PE LUNG

„Cel mai des extragem monede. Avem o colecție din 19 țări, unele dintre care nu mai există deja. Din tractul digestiv, cel mai frecvent, scoatem baterii, iar din cel respirator – resturi alimentare, semințe de floarea-soarelui, de porumb, de pepene roșu. Corpul uman este ca un termostat. Dacă boabele și semințele vegetale nu sunt scoase la timp, încep să crească și să încolțească, iar copii ajung să nu mai poată respira”, spune medicul.

Pe parcursul anilor, Valentina Rașcov a asistat la diverse cazuri, de la cele mai bizare până la cele mai șocante. Specialista povestește că un copil a rămas cu sechele pe viață după ce a înghițit o baterie, care i-a provocat arsuri grave pe esofag și trahee. Chiar dacă obiectul a fost scos după doar două ore de la incident, copilul este acum invalid.

Medicul își mai amintește cum a găsit broșe, magneți și ținte de 10 centimetri în corpurile copiilor. Acum câțiva ani a extras un inel din stomacul unei fetițe pe care părinții l-au căutat câteva luni și credeau că a fost furat. Bijuteria a fost găsită în urma investigațiilor medicale, după ce fetița a început să aibă dureri de burtă.

Majoritatea obiectelor scoase, în afară de cele vegetale și prețioase, sunt păstrate într-un un mic muzeu, amenajat în secția de endoscopie. Aici sunt expuse lucrurile extrase din tractul digestiv superior, căile respiratorii inferioare și tractul urogenital al minorilor. Astfel, fiecare pacient sau părinte poate vedea cele mai neobișnuite obiecte înghiţite de cei mici.

Sursa: Buletinul informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Un bebeluș născut prematur, cu o greutate de doar 2 kg, operat cu succes la Institutul Mamei și Copilului. Operația a durat 3 ore

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un bebeluș născut prematur cu o greutate de doar 2 kilograme a fost operat cu succes la Institutul Mamei și Copilului. Acesta a fost diagnosticat postnatal cu o anomalie de dezvoltare foarte gravă, cu letalitate până la la 80 %, mai ales în rândul copiilor născuți prematur.

Micuțul a fost diagnosticat cu Atrezie de esofag cu fistula traheo-esofagiană inferioară,  în urma căreia conținutul din stomac sucul gastric, dar și saliva din guriță, ajungea în plămâni. Ca rezultat se dezvolta o pneumonie de aspirație, cu component chimic, care crea probleme mari pentru copil, deseori aceasta și fiind cauza letalității, iar pentru prematuri, la care plămânii sunt încă insuficient dezvoltați, aceasta devinea și mai grav.

PE LUNG

Potrivit medicilor de la Institutul Mamei și Copilului, anomalia presupunea întreruperea continuității esofagului si limitarea pasajului bolului alimentar din cavitatea bucală în stomac. Capătul de sus, atreziat, se termina în forma de sac orb, iar capătul de jos comunică printr-un canal patologic (fistula esotraheala) cu plămânii.

Pacientul, care era în stare foarte gravă, a fost pregătit și supus unei intervenții chirurgicale, în cadrul căreia s-a reușit cu succes plastia de esofag și întreruperea comunicării esofagului cu plămânii.

Operația a durat 3 ore.

Post-operator, datorită muncii echipei specializate de medici și asistente medicale, s-a reușit obținerea unui rezultat frumos, cu însănătoșirea completă a copilului.

Pacientul a fost externat la domiciliu în stare satisfăcătoare, la vârsta de o lună și 4 zile cu adaos ponderal satisfăcător (masa – 2700 grame) și alimentare desinestătătoare cu tetina.

loading...

Citește mai departe

Social

35 de medici oncologi vor merge în mai multe localități pentru a consulta populația

Publicat

pe

De către

35 de medici oncologi se vor deplasa în raioanele țării, timp de o lună, pentru a acorda consultaţii pacientilor şi a oferi informaţii medicilor din localităţi.

Acțiunea face parte din campania națională de informare a populației privind bolile oncologice, combaterea și tratamentul acestora, dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului.

Astfel, în perioada 04 februarie-01 martie, medicii oncologi (mamologi, pulmonologi, ginecologi, urologi, proctologi) se vor deplasa cu echipa multidisciplinară în raioanele republicii conform orarului:

04-08 februarie la Edineț, Briceni, Dondușeni, Ocnița, Florești, Drochia;

11-15 februarie la Călărași, Nisporeni, Rezina, Telenești, Șoldănești, Glodeni, Sîngerei, Fălești, Rîșcani;

18-22 februarie la Cimișlia, Leova, Basarabeasca, Anenii-Noi, Ștefan Vodă, Strășeni, Criuleni, Dubăsari;

25 februarie-01 martie la Cantemir, Vulcănești, Taraclia.

„Cancerul este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă sistemul medical și întreaga societate. Prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul la timp, sunt măsurile esențiale pentru a reduce îmbolnăvirea cu cancer și mortalitatea din cauza acestei maladii”, a declarat secretarul general de stat, Boris Gîlca.

De asemenea, în cadrul campaniei de prevenire a cancerului, desfășurată pe parcursul lunii februarie, va fi acordată asistență metodică medicilor din raioane, se vor desfășura mese rotunde, discuții interactive cu cetățenii și sesiuni de informare a populației privind riscurile de îmbolnăvire de cancer, prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului.

În Republica Moldova, conform datelor Global Cancer Observatory în anul 2018 au fost înregistrate 254,3 cazuri noi la 100 mii populație, la evidență fiind total înregistrate 545,5 cazuri la 100 mii populație.

loading...

Citește mai departe

Social

Peste 48 mii de angajați medicali, salarizați din bugetul CNAM, vor avea salarii mai mari

Publicat

pe

De către

Medicii și personalul medical din țară, salarizați din bugetul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) vor primi salarii mai mari, începând cu luna decembrie. Salariul medicilor va crește cu 20%, iar al personalului medical – cu 10%.

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre care prevede majorarea remunerării, inclusiv pentru personalul administrativ-gospodăresc din instituții medicale.

Astfel, dacă în prezent medicii de familie cu o vechime în muncă de până la 10 ani au un salariu de funcție de 5210 lei, potrivit noilor prevederi acesta va crește până la 6510 lei.

Pentru medicii din asistenţa medicală urgentă prespitalicească, cu un stagiu similar, salariul de funcție va spori de la 4160 de lei la 5200 de lei.

De aceleași majorări vor beneficia și alte categorii de medici, între care: farmaciștii din raioanele țării, laboranții și psihologii.

Proiectul mai prevede majorări cu 10-50%, pentru angajații serviciului AVIASAN.

Totodată, în scopul motivării medicilor rezidenți de a activa în domeniu, salariul acestora a fost majorat de 2,5 ori: de la 2080 lei la 5200 lei, pe durata desfășurării programului de rezidențiat.

Mijloacele financiare necesare pentru implementarea proiectului sunt prevăzute în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2019.

Anterior, în urma lansării reformei sistemului de salarizare în sectorul bugetar, au fost majorate și salariile angajaților medicali finanțați din bugetul de stat.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică12 ore în urmă

Echipa lui Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei. Un activist a devenit viceprimar de Chișinău

PE SCURT Echipa primarului ales Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei Chișinău. Activistul Victor Chironda, cel care...

Publicitate15 ore în urmă

Farmacia Familiei te răsplătește pentru fidelitate cu cadouri garantate

Adevărata valoare stă în lucruri simple, iar micile plăceri ne fac viața mai frumoasă. Pe lângă faptul că dorim să...

Politică17 ore în urmă

Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține...

Cultură17 ore în urmă

Netflix are un nou rival. Ce va oferi Disney Plus și cât costă

PE SCURT Lansată în 1923, compania Walt Disney încearcă să se adapteze la realitățile de pe piața media și cea...

SocialO zi în urmă

Cum arătau jucăriile anilor ’80

PE SCURT Cei care au copilărit în anii ’70-’80 și chiar ’90 ai secolului trecut au crescut jucându-se cu o...

Divertisment2 zile în urmă

Cine este Ion Chicu, ce Guvern propune și de ce socialiștii îl susțin

PE SCURT Președintele Igor Dodon l-a înaintat, ieri, pe consilierul său Ion Chicu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Pavel...

Economie2 zile în urmă

„Moldova Business Week”: Investitorii își doresc mai multă stabilitate politică

PE SCURT „Moldova Business Week”, considerat cel mai important eveniment economic din Republica Moldova, consacrat mediului de afaceri, promovării exporturilor...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. ...

Opinii4 zile în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică4 zile în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică4 zile în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

Politică5 zile în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Partidul Acțiune și SolidaritateO săptămână în urmă

Câte guverne din R.Moldova au căzut în urma moțiunii de cenzură. Va urma Guvernul Maia Sandu?

PE SCURT Deputații socialiști au înaintat astăzi moțiune de cenzură Guvernului condus de Maia Sandu. Aceasta după ce Executivul și-a...

PoliticăO săptămână în urmă

10 lucruri pe care le spun protestatarii din fața Parlamentului

PE SCURT Un grup de persoane s-au adunat astăzi în afara clădirii Parlamentului pentru a sprijini Guvernul Maia Sandu, care...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930