Muzeul din stomacul copiilor: Monede, baterii, nasturi, insigne cu Lenin sau agrafe extrase din corpul micuților

PE SCURT

Monede, baterii, semințe, nasturi, insigne cu Lenin sau agrafe. Sunt doar câteva dintre miile de obiecte extrase din corpul micuților de către medicii secției endoscopie de la Institutul Mamei și Copilului.

Anual, aproximativ 150 de copii ajung la spital din cauza obiectelor pe care le înghit. Majoritatea pacienţilor au între trei și cinci ani, vârste la care curiozitatea nu are limite. Șefa Departamentului Diagnostic a Institutului Mamei și Copilului Valentina Rașcov spune că o bună parte dintre cazuri ar putea fi prevenite dacă părinții ar fi mai responsabili.

PE LUNG

„Cel mai des extragem monede. Avem o colecție din 19 țări, unele dintre care nu mai există deja. Din tractul digestiv, cel mai frecvent, scoatem baterii, iar din cel respirator – resturi alimentare, semințe de floarea-soarelui, de porumb, de pepene roșu. Corpul uman este ca un termostat. Dacă boabele și semințele vegetale nu sunt scoase la timp, încep să crească și să încolțească, iar copii ajung să nu mai poată respira”, spune medicul.

Pe parcursul anilor, Valentina Rașcov a asistat la diverse cazuri, de la cele mai bizare până la cele mai șocante. Specialista povestește că un copil a rămas cu sechele pe viață după ce a înghițit o baterie, care i-a provocat arsuri grave pe esofag și trahee. Chiar dacă obiectul a fost scos după doar două ore de la incident, copilul este acum invalid.

Medicul își mai amintește cum a găsit broșe, magneți și ținte de 10 centimetri în corpurile copiilor. Acum câțiva ani a extras un inel din stomacul unei fetițe pe care părinții l-au căutat câteva luni și credeau că a fost furat. Bijuteria a fost găsită în urma investigațiilor medicale, după ce fetița a început să aibă dureri de burtă.

Majoritatea obiectelor scoase, în afară de cele vegetale și prețioase, sunt păstrate într-un un mic muzeu, amenajat în secția de endoscopie. Aici sunt expuse lucrurile extrase din tractul digestiv superior, căile respiratorii inferioare și tractul urogenital al minorilor. Astfel, fiecare pacient sau părinte poate vedea cele mai neobișnuite obiecte înghiţite de cei mici.

Sursa: Buletinul informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.