Connect with us
"
"

Social

Moldtelecom atenţionează despre o escrocherie în mediul online: Nu oferiţi nimănui datele cardului bancar

Publicat

pe

Moldtelecom atenţionează despre o escrocherie ce se desfăşoară în mediul online. Consumatorii sunt îndemnați să nu accepte să participe în sondaje false organizate din numele companiei, deoarece riscă să fie furate datele cardului bancar ale acestora.

Potrivit companiei, escrocii informează printr-un mesaj că sunt unul dintre cei 100 de utilizatori aleşi să participe la un sondaj, iar în schimbul participării aceștia obţin cadou.

Pentru participare li se solicită să răspundă la câteva întrebări printre care ar putea fi întrebări care solicită completarea câmpurilor cu datele cardului bancar.

Ca rezultat, escrocii intră în posesia datelor cu scopul de a extrage sume mai mari de bani sau de a face alte achitări online.

Toate concursurile, tombolele organizate de Moldtelecom, sunt publicate pe paginile oficiale pe reţelele de socializare şi pe website-ul companiei.

„Pentru participarea în cadrul acestora sau în cadrul unor sondaje, Moldtelecom niciodată nu solicită informaţii cu privire la cadrul dvs. bancar”, se arată în mesajul companiei.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

Înstrăinarea ilegală a terenurilor publice din Chișinău: Nistor Grozavu, reținut pentru 72 de ore, apoi eliberat // VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Mai multe persoane bănuite de escrocherie, falsificarea probelor, precum și exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu au fost documentate astăzi în baza probelor acumulate de către angajații procuraturii mun.Chişinău. Este vorba despre persoane angajate în întreprinderi municipale, în Primăria municipiului Chișinău, printre care și fostul viceprimar Nistor Grozavu.

În cadrul cauzelor penale, pe lângă cei trei angajați din cadrul Primăriei mun. Chișinău din această cauză penală, sunt vizate și alte persoane fizice și juridice.

PE LUNG

Procuratura Generală precizează că, în urma măsurilor desfășurate, au fost reținute două persoane pentru un termen de 72 ore – un fost viceprimar și un angajat al Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei mun. Chișinău.

În urma audierii, ambele persoane au colaborat cu organul de urmărire penală, fără ca să fie identificate temeiuri că aceștia vor împiedica efectuarea urmăririi penale, motiv pentru care a fost luată decizia de eliberare a acestora, cu aplicarea măsurii de nepărăsire și obligarea lor de a se prezenta la solicitarea organului de urmărire penală.

Totodată, a fost audiat în calitate de bănuit și un angajat din cadrul Primăriei mun. Chișinău, care la momentul comiterii infracțiunii deținea funcția de șef interimar de secție.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele vizate în cauzele penale riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani şi amenzi de sute de mii de lei.

În continuare, sunt efectuate acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor și implicării altor persoane cu tangenţă la caz. Probele pe această cauză au fost acumulate de către procurorii din cadrul Procuraturii mun.Chişinău, Oficiul Principal, în colaborare cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

La 9 septembrie, în cadrul acestor cauze penale au fost efectuate 21 de percheziții în sediul Primăriei mun. Chișinău, în oficiile, automobilele și la domiciliile persoanelor vizate în cauzele penale.

Astfel, în cadrul administrării probelor acumulate, a fost identificată o schemă infracțională de înstrăinare a unor terenuri publice, care aparţin Primăriei mun. Chișinău.

Citește mai departe

Social

Un moldovean și-a înscenat propria moarte ca să obțină o asigurare de 2 milioane dolari în SUA

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un moldovean, care și-a înscenat propria moarte ca să obțină o asigurare de 2 milioane dolari în SUA, a pledat vinovat vineri în curtea federală din Minneapolis, anunță twincities.com. Sentința urmează a fi anunțată pe 29 iulie.

Igor Vorotinov, în vârstă de 54 de ani, a contractat în 2010 o asigurare pe viață la firma Mutual of Omaha, numindu-o beneficiar principal pe fosta sa soție. În SUA, moldoveanul activa ca mecanic auto, ulterior el a părăsit Minnesota și a revenit în Moldova.

PE LUNG

Șapte luni mai târziu, Irina Vorotinov a fost anunțată că în apropierea satului Cojusna a fost depistat corpul descompus al unui bărbat, iar mai multe acte de identificare, inclusiv un pașaport, arătau că persoana e Igor Vorotinov.

Venită în Moldova, femeia a declarat că cel decedat este fostul său soț. Trupul acestuia a fost cremat în Moldova, iar urna a fost transportată în Minnesota și înhumată la cimitirul Lakewood din Minneapolis. Ulterior, femeia a transmis certificatul de deces companiei de asigurări, care i-a achitat un cec de 2 milioane dolari în anul 2012.

Între timp, Igor Vorotinov și-a schimbat numele în Nikolai Patoka și s-a mutat în Transnistria, iar Irina Vorotinov a recrutat o terță persoană pentru a deschide un cont la o sucursală locală a băncii din SUA, unde a depus cecul.

Astfel, de pe acest cont, între martie 2012 și ianuarie 2015, mai mult de 1,5 milioane dolari din banii asigurărilor de viață au fost transferați în conturi din Elveția și Moldova.

În 2013, despre escrocherie a fost informat FBI-ul. Astfel, când Alkon Vorotinov, fiul moldoveanului, s-a întors în SUA dintr-o călătorie în Moldova, agenții vamali și polițiștii de frontieră din Detroit l-au oprit și i-au confiscat laptopul. Laptopul conținea fotografii recente ale lui Igor Vorotinov, dovedind că era în viață. El a fost extrădat în SUA. în 2018.

În 2016, Irina Vorotinov, moldoveanca de 49 de ani, și-a recunoscut vina în cazul de fraudă în asigurări. Ea a fost condamnată la 37  luni în închisoarea federală, în noiembrie 2016.

Citește mai departe

Social

O tânără a aflat că „a procurat în credit un telefon mobil”, după ce și-a pierdut buletinul de identitate

Publicat

pe

De către

O tânără în vârstă de 26 ani, originară din raionul Anenii Noi, a depus o plângere la Inspectoratul Buiucani al Direcției de Poliție mun. Chișinău, după ce a aflat că persoane necunoscute au procurat în credit un telefon mobil, cu ajutorul buletinului de identitate pe care l-a pierdut.

Tânăra a pierdut buletinul de identitate în luna decembrie 2018, în sectorul Botanica, mun. Chișinău. Ulterior, însă, ea a aflat că la 10 februarie persoane necunoscute, folosindu-se de actul de identitate pierdut, au procurat în credit un telefon mobil de model „Samsung Galaxy A6”.

Poliția capitalei precizează că ofiţerii de investigaţii au identificat şi reţinut o tânără în vârstă de 28 ani, care s-a dovedit a fi locuitoare a raionului Dubăsari.

Forţele de ordine au constatat că tânăra a găsit buletinul de identitate și, aflându-se în incinta unui magazin de telefonie mobilă, din sectorul Buiucani, a procurat în credit telefonul mobil.

Astfel. prin acțiunile sale a cauzat un prejudiciu în sumă de 5 379 lei. În cadrul audierilor suspecta și-a recunoscut vinovăția. E a a declarat că ulterior telefonul procurat l-a vândut la un preț de 2 000 lei.

Pe marginea acestui caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie.

Tânăra riscă să fie sancționată cu amendă în mărime de la 27 500 lei la 42 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social4 ore în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment5 ore în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social9 ore în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EducațieO zi în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

SocialO zi în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

SocialO zi în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

SocialO zi în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031