Moldovenii din Estonia vor salubriza satul estonian Moldova

Sâmbătă, 14 mai, un grup de cetățeni moldoveni aflați în Estonia vor participa la o acțiune de salubrizare a satului Moldova, situat în nord-estul Estoniei.

La acțiune vor participa aproximativ 20 de membri ai comunității cetățenilor moldoveni. Inițiativa aparține ex-Ambasadorului Republicii Moldova la Tallinn, Victor Guzun.

“Vom avea grijă ca satul Moldova din Estonia să fie unul dintre cele mai curate și îngrijite. Pentru că ne pasă!”, a menționat Victor Guzun pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook.

Participanții la acțiun vor curăța principalele străzi din sat, zonele de lac, dar și zona de plajă a localității.

Viorica Guzun a povestit antetior pentru portalul Știri Pozitive că în satul estonian Moldova au trăit, din toate timpurile, estonieni, iar denumirea localităţii ar putea proveni de la cuvântul „muldvall”, ceea ce ar însemna, în traducere, „movilă” sau „fortificaţii de pământ”, construite pe vremuri pentru apărarea de atacuri inamice. Mai răspândită însă ar fi ipoteza că denumirea satului estonian Moldova este datorată familiei Moldau, reprezentanţii căreia au trăit, în număr mare, în satul Moldova.

Apariţia respectivului nume de familie în zonă ar fi susţinută de o legendă care face legătură directă cu Principatul Moldovei din vremea lui Ştefan cel Mare. Potrivit acesteia, satul Moldova, situat pe coasta Mării Baltice, ia naştere în a doua jumătate a sec. al XV-lea. În acea perioadă, trimisul în Principatul Moldovei era moşierul din localitatea Aa, aflată în vecinătatea viitorului sat Moldova. În misiunea sa, acesta era însoţit de un slujitor care i-a salvat stăpânului său viaţa de trei ori, în luptele cu otomanii. Graţie acestui fapt, la întoarcerea acasă, în semn de recunoştinţă, moşierul l-a eliberat pe curajosul său slujitor, pe care avea să-l numească Moldau, şi i-a oferit în dar o localitate cu păşuni verzi şi păduri dese. Astfel, viteazul Moldau a început o nouă viaţă pe aceste meleaguri, care au căpătat numele de Moldova, astăzi satul Moldova, aflat pe teritoriul Republicii Estonia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.