Moldovenii consumă de două ori mai multă sare decât cantitatea maximă recomandată de OMS

Moldovenii consumă de două ori mai multă sare decât cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Astfel, un adult consumă 10,8 grame de sare pe zi, pe când cantitatea recomandată este nu mai mult de 5 grame de sare pe zi.

Datele sunt incluse într-un studiu lansat astăzi de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Moldova.

Potrivit cercetării, nivelul de consum este mai mare în rândul bărbaților (11,5 grame pe zi) decât în rândul femeilor (10,3 grame pe zi), iar locuitorii de la sate consumă mai multă sare (11,3 grame sare pe zi), decât cei din orașe (10 grame sare pe zi).

Studiul a mai arătat că pâinea este cel mai mare contribuitor de sare în alimentație. O persoană consumă în medie 333 grame pe pâine pe zi, ceea ce este echivalent cu 5,5 grame de sare.În plus, o cincime din populație consumat crenvurști, salamuri și lebărvurști, iar aproape o pătrime au consumat cașcaval timp de 2–4 zile pe săptămână, adăugând 1,88 g de sare cu fiecare 100 g de produs consumat.

„O obișnuință adesea întâlnită în Republica Moldova este cea de a adăuga sare în mâncare în timpul mesei și pe parcursul preparării bucatelor, precum și consumul de alimente procesate cu un conținut mare de sare”, au atenționat autorii studiului.

Planul curent global de acțiuni a stabilit o prioritate în domeniul sănătății de a reduce consumul de sare în rândul populației cu cel puțin 30% până în 2025.

Silvia Radu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a declarat că autoritățile își propun elaborarea unei strategii naționale ce ar contribui la reducerea consumului de sare cu 30% până în anul 2025.

Studiul a fost realizat în perioada 21 iulie-5 septembrie 2016 pe un eșantion de 1307 de respondenți.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.