Connect with us
"
"

Divertisment

Moldova.org recomandă: Recorder, DOR și ICIJ

Publicat

pe

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

Recorder: Taxi-driver de București

Jurnaliștii de la Recorder au discutat cu șoferi de autobuze, șoferi de taxi, pentru a înțelege care este, de fapt, povestea oamenilor care pun orașul în mișcare. Acest reportaj îți aduce în prim-plan pe Cătălin Stavarache, taximetrist din 2003. „Ascultam toată noaptea orașul. Radio, stația, clienții, sunetele, claxoanele. Și mă duceam, înainte să merg acasă, să-mi limpezesc mintea acolo, pe malul lacului. Singur, în liniște. Dar nu am nevoie de un loc anume ca să mă relaxez. Pot să trag oricând mașina pe dreapta, să vorbesc cu mine și să-mi pun în ordine totul. Liniștea e în mine, nu în locul în care mă duc”. Potrivit lui Cătălin, fiecare locuitor al orașului este o rotiță dintr-un sistem care își are rolul său, iar Bucureștiul e ca angrenajul unui ceas.

Decât o Revistă: Boala fără tratament și fără singurătate

Se dezechilibra tot mai des, scăpa lucruri din mână și nu-și putea controla picioarele, dar nu voia să accepte că are o problemă. Până când a căzut subit cu bebelușul de șase luni în brațe. Faptul că nu își va mai putea ține copilul la piept sau că l-ar putea răni a fost un șoc, dar l-a ajutat să-nțeleagă ce i se întâmplă. După șase zile de analize în spital, medicii din Constanța i-au zis că are Coreea Huntington. La spitalul privat, unde s-au dus pentru o a doua părere, doctorul i-a confirmat diagnosticul de la prima privire, încă de pe hol.

Huntington este o boală cronică rară, care atacă și cognitiv, și emotional, și psihic, și motric: gândirea încetinește, flexibilitatea mentală și memoria se pierd, problemele motorii debutează ca mici spasme musculare involuntare (coree), iar comportamentul este tulburat de psihoze afective, cărora li se adaugă pierderi în greutate, insomnii și, uneori, crize epileptice. Deși boala își face apariția în perioada adultă (între 35 și 50 de ani) și are și o formă juvenilă, mult mai agresivă, care se manifestă înainte de 25, cu simptome vizibile încă de la 10 ani, afecțiunea se poate declanșa la orice vârstă. Pentru că este ereditară, adică fiecare om cu un părinte bolnav de Huntington se naște cu 50% șanse de a moșteni gena, e cunoscută și ca boală de familie. Huntington e o boală de familie – în care lupta se duce împreună –, dar e și o boală care dezbină. Pentru că e greu de înțeles și, indiferent de ce parte a baricadei ești, „te simți foarte singuratic”, spune Astri, reprezentanta organizației europene pentru Huntington, din Norvegia.

ICIJ: Investigație despre implanturi medicale 

Peste 250 de jurnaliști de la 58 de instituții media din 36 de țări au lucrat la o investigație amplă privind implanturile medicale, care nu au fost testate și care au ucis zeci de mii de pacienți. „Pacienții din întreaga lume au devenit subiecți de testare a noilor tehnologii medicale. Adesea, deși au primit asigurări de la medici de calitatea implanturilor, pacienții au fost fie răniți, mutilați sau chiar uciși de implanturile medicale care nu au trecut testările necesare. „Sunt foarte multe dispozitive medicale care au ajutat oamenii, dar de multe ori am întâlnit și cazuri când acestea afectează sănătatea oamenilor. De fapt, corupția, conflictele de interese și lăcomia unora au lovit cel mai dureros în sănătatea oamenilor”, susține o jurnalistă care a lucrat la această investigație.

Mai mult de 80.000 de oameni au murit, în ultimii 10 ani, din cauza implanturilor medicale periculoase. Producătorii de dispozitive medicale obțin profituri imense din stimulatoare cardiace sau tije de corectare a coloanei vertebrale care nu au fost testate. Profită, în primul rând, de lipsa unor legi care să impună reguli stricte în acest domeniu.Acestea sunt doar câteva concluzii făcute în urma investigației privind dispozitivele medicale care nu au fost suficient testate.

Divertisment

Ce mesaj mi-aș transmite mie din trecut, dacă aș putea călători în timp? (II)

Publicat

pe

De către

Continuăm să călătorim cu mașina timpului! Împreună cu Prietenii Moldova.org facem un exercițiu de imaginație: călătorim în timp și vorbim cu noi înșine, cei de dinainte de pandemie.

Aici sunt mesajele simpatice pe care le-am adunat în urma acestui exercițiu de imaginație.

Ce mesaj mi-aș spune mie din trecut, dacă aș putea călători în timp? (II)

Continuăm să facem, împreună cu Prietenii Moldova.org, exercițiul de imaginație prin care călătorim în timp și vorbim cu noi înșine, cei de dinainte de pandemie. Aici sunt mesajele simpatice pe care le-am adunat în urma acestui exercițiu de imaginație.Tu ce sfaturi ți-ai da? Ce cumpărături ai face? Ce lucruri ți-ai spune?Trimite-ne un video cu un mesaj pentru tine din trecut la info@moldova.org

Geplaatst door Moldova.org op Vrijdag 22 mei 2020

Primul episod îl puteți vedea aici.

Citește mai departe

Divertisment

#primadată / Ce-au învățat cititorii Moldova.org să facă în carantină

Publicat

pe

De către

Autoizolarea în care ne-am regăsit cu toții în ultimele luni a adus cu sine și multă creativitate. Dacă te-ai gândit că acum e momentul perfect pentru a face (în sfârșit!) un curs online, pentru a coace pâine cu maia sau a încerca un nou tip de sport care nu presupune ieșitul afară să știi că nu ești singur/ă.

Moldova.org și-a întrebat cititorii care sunt lucrurile pe care le-au făcut pentru prima dată în carantină și răspunsurile au fost surprinzătoare! Le poți vedea mai jos.

Dacă ai și tu lucruri pe care le-ai făcut #primadată și ești de acord să le publicăm, te rugăm să ni le trimiți pe poșta redacției [email protected] sau în comentarii.

1. Ecaterina Luțișina a făcut pentru prima dată aluat.

2. Veronica Cioaric a terminat doar în 13 zile o broderie la care a lucrat timp de un an.

3. Diana Mihuță a făcut pizza pentru #primadată.

84. Sergiu Bejenari a devenit “agronom de apartament”. A crescut un copăcel de grapefruit și a încolțit semințe de floarea-soarelui.

5. Dumitru Marian a făcut o supă-cremă pentru #primadată.

6. Olga Bîtcă ne povestește că a participat pentru #primadată la un hackaton IT, unde a discutat cu ingineri și savanți. Tot prima dată a discutat despre oferte comerciale din China, pentru a aduce în Moldova dispozitive medicale.

7. Dumtiru Colesnicov a folosit pentru #primadată sound cardul pe care l-a cumpărat acum 2 ani și tot pentru prima dată a folosit aplicația Reaper pentru a înregistra sunetul de chitară.

8. Cătălina Hasnaș face matematica regulat pe khanacademy de o lună de zile deja.

Citește mai departe

Divertisment

Moldova.org recomandă: National Geographic și Decât o Revistă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

Deși aceste materiale relatează niște istorii triste, totuși acestea vă vor pune pe gânduri și poate chiar vă vor face mai buni.

PE LUNG

National Geographic: Karma mulțimii

Te-ai gândit cândva cum influențează mulțimea de oameni asupra creierului și organismul tău? În timp ce în Occident predomină ideea că, atunci, când se adună, oamenii renunță la identitatea individuală și la capacitatea de a raționa și de a se comporta moral – adică ceea ce îi definește și pot deveni periculoși. Cu toate acestea, mai mulți psihologi susțin că dacă ajungem într-o mulțime de oameni care are același scop pașnic, vei fi cuprins de o stare puternică de euforie, care-ți va crea o stare de bine și te va face să te simți perfect sănătos, indiferent dacă ești bolnav sau nu. Un exemplu este Kumbh Mela, cel mai mare festival religios din lume, unde o mare de oameni pot deveni ca o singură identitate. În pofida condițiilor de trai precare, a gerului, lipsei de igienă și mâncare, în timpul festivalului oamenii sunt cuprinși de o stare profundă de liniște, energie, sănătate etc.

Decât o Revistă: Aici nu ne ascultă nimeni

Cartierul Valea Rece din Târgu Mureș, dinafara și dinăuntrul bannerelor instalate de primărie, delimitează zona săracă de restul orașului. Cartierul Valea Rece din sudul Târgu Mureșului adună cea mai mare populație de romi a orașului, care se împarte între locuințe improvizate în vârful dealului, case la baza lui și șapte blocuri cu două etaje în care primăria a amenajat 80 de garsoniere ca locuințe sociale. E o zonă locuită preponderent de romi de mai bine de 60 de ani. Nu există informaţii oficiale despre numărul persoanelor care locuiesc acolo, dar populația este în creștere încă de la începutul anilor ’90. Un raport al Băncii Mondiale arată că în 1996 erau 600 de locuitori înregistrați. Cele mai recente estimări numără în jur de 3.000 de rezidenţi. Pe lângă aceştia, există constant circa 200 de persoane care au migrat din alte zone ale municipiului sau din zone rurale. Tot studiile spun că 70% dintre locuitorii adulți sunt analfabeți. Cum e viața acestor oameni, ne povestesc jurnaliștii revistei.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle3 ore în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

Social5 ore în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 55% din pacienți au fost tratați

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

EconomieO zi în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

EconomieO zi în urmă

VIDEO/ Suport în valoare de 3,6 milioane lei. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie

Întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, continuă să lupte cu pandemia cauzată de noul Coronavirus. De la începutul crizei generate de...

IstorieO zi în urmă

„După 75 de ani, (tot) între mituri și realități”: al Doilea Război Mondial, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

PE SCURT Astă-seară, la 17.00, Radio Europa Liberă vă invită la o nouă dezbatere online, organizată în cadrul proiectului multimedia...

SocialO zi în urmă

28 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: Opt persoane au decedat

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

PoliticăO săptămână în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031