Moldova.org recomandă: Recoder, DOR, Scoala9

PE SCURT

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

Deși aceste materiale relatează niște istorii triste, totuși acestea vă vor pune pe gânduri și poate chiar vă vor face mai buni.

PE LUNG

Recorder: Cum se transformă banii europeni în apă contaminată

Jurnaliștii români au investigat cum sunt folosiți banii europeni oferiți pentru construirea apeductelor în satele din România.

Am vrut să aflăm unde s-au scurs banii europeni care ar fi trebuit să îmbunătățească viețile a milioane de români și am descoperit o adevărată catastrofă: licitații cu câștigători cunoscuți dinainte, firme de partid care umflă prețurile de sute de ori, lucrări făcute doar pe hârtie și echipamente performante înlocuite cu cele mai ieftine instalații, rețele de apă care cedează la scurt timp după inaugurare sau care le livrează cetățenilor apă contaminată cu bacterii fecale pe post de apă potabilă, instituții de control politizate, asistând pasive la fraudarea fondurilor europene. „Este o investigație întinsă pe parcursul mai multor anotimpuri, în care am urmărit derularea proiectelor, am descâlcit vulnerabilitățile din legea achizițiilor publice, am luat probe de apă și le-am analizat în laboratoare acreditate de statul român. Ceea ce a rezultat nu este doar cronica unei uriașe fraude, ci și a unui atentat la sănătatea publică”, scrie Alex Nedea, jurnalist Recoder.

Decât o Revistă: Ferma de capre, o nouă șansă pentru oamenii cu dizabilități

Într-o comună din Vaslui, a avea grijă de un copil sau de un adult cu dizabilități este o soluție atât contra unei crize financiare familiale, cât și pentru o comună mai primitoare. Ferma de capre Bettine, la care Ionica lucrează cu jumătate de normă a fost înființată în 2007 în fostele grajduri ale CAP Găgești, de o asociație româno-olandeză, Noi și voi, care, printre altele, lucrează și cu copii din medii vulnerabile.

Școala9: Educația din Germania, prin ochii emigranților români

Șapte români stabiliți în Germania le-au povestit jurnaliștilor de la scoala9 cum arată din diverse perspective sistemul educațional de acolo. Ce lucruri curioase au aflat, citiți în acest material.

Iar la final, îți propunem să asculți muzică bună live pe Etaj-live.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.