Moldova.org recomandă: DOR, Recorder și Newsmaker

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

Recorder: Copiii sunt bine (Video)

Jurnaliștii de la Recorder au discutat cu elevii care se opun elementelor corupte din sistemul de educație. Sunt cinci elevi din liceu care nu vor să „stea cuminți în banca lor”. Ei sunt tinerii care refuză să mai stea cuminți în bănci, cu mâinile la spate, cum au fost învățați acasă. Sunt adolescenții care vorbesc neîntrebați la oră, dacă au ceva relevant de spus. Sunt copiii care refuză să-și înghită cuvintele în fața adulților, când știu că au dreptate, și care nu vor deloc să-și „vadă de treabă”, deși au crescut cu îndemnul ăsta la veșnică resemnare. Și care înțeleg din ce în ce mai clar că, în jurul lor – în școala lor, în țara lor – lucrurile nu sunt așa cum ar trebui să fie. „Am vorbit cu cinci astfel de tineri. Cu cinci adolescenți care fac parte din asociații pentru drepturile elevilor și care luptă, concret, cu „sistemul”. Cei mai mulți nu au încă 18 ani, nu au drept de vot, dar știu deja cât de important este să te implici. Chiar dacă școala nu-i pregătește deloc pentru asta”, susțin jurnaliștii.

Decât o Revistă: Crima de la grădiniță

Jurnalista de la Decât o Revistă încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat și ce l-a făcut pe Marius Botan, în urmă cu un an, să-și ucidă soția chiar în grădinița pe care o înființase împreună. „Povestea „crimei de la grădiniță” conține mai multe pasaje care descriu fapte de violență. Am ales să le redăm pentru că povestea soților Botan nu este completă fără gravitatea lor, așa cum nu este completă fără istoria relației de 20 de ani care a precedat această crimă. Am documentat și publicat istoria lor pentru că e o lentilă importantă prin care să privim atât fenomenul răspândit al violenței în familie, cât și transformarea relațiilor de gen din cuplurile moderne și dificultatea noastră a tuturor de a discuta despre asta. Chiar dacă nu a influențat hotărârea noastră jurnalistică de a face acest material, și procurorul în acest caz a cerut la proces ca sentința să fie comunicată în formă extinsă publicului, pentru că ar putea contribui la prevenirea săvârșirii unor infracțiuni similare”, notează editorul.

Newsmaker: „Mesajul meu nu a fost auzit în Moldova. Am decis să înot departe de casă”. Interviu cu Ion Lazarenco, nominalizat la Premiul Nobel

Cei de la Newsmaker au discutat cu moldoveanul Ion Lazarenco, care a fost prima persoană din lume care a traversat înot, din prima încercare, șapte strâmtori. El a povestit de ce a plecat din țară, ce rol au avut în acest context cei 265 km pe care i-a traversat înot pe Nistru și de ce el va promova Moldova și ideea coexistenței pașnice a popoarelor chiar și fără susținerea guvernului. „Noi uităm că tot ceea ce ne înconjoară nu ne aparține. Noi vom dispărea, iar planeta noastră albastră va continua să existe în Universul nemărginit. Ea s-a „debarasat” deja de dinozauri, se va „debarasa” și de noi. Și noi cu ce ne ocupăm? Desenăm hotare, ne batem din cauza că această apă sau acest pământ sunt ale mele, iar celelalte – ale tale. În realitate, însă, noi nu avem nimic. Ne aparține doar ceea ce lăsăm după noi. Eu vreau să las viitoarelor generații un pământ pașnic și înfloritor și copii care vor fi mai inteligenți și mai grijulii”, susține Lazarenco.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.