Connect with us
"
"

Social

Moldova.org recomandă: DoR, BBC, Meduza, Dela0.ro

Publicat

pe

PE SCURT

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

DOR: Câte albine moarte înseamnă o tragedie?

„…Cei doi copii, fata de zece ani și băiatul de opt, și-au pus o pătură pe betonul din fața noii hale de depozitare. Pe la prânz, fata a strigat prima dată: „Tata, a căzut o albină”.

Bărbatul a lăsat munca și a venit imediat. Tocmai de asta nu ținea stupi, de frică să nu pățească copiii ceva. A dat albina de pe pătură și s-a întors la muncă. După câteva minute, a mai căzut o albină și copiii au strigat din nou. Apoi încă una și încă una. Când au chemat-o și pe Maria, pe pătură și pe beton erau peste zece albine moarte. Și nu doar acolo: erau albine în fața stupilor, prin iarbă, pe prispa casei și pe masa de lemn de sub pomii din curte. Unele erau nemișcate, altele, căzute pe spate, își mișcau în gol picioarele îmbrăcate în polen. Femeia a știut imediat că e grav”.

În Teleorman, milioane de albine au fost ucise în câteva ore. Doi apicultori și-au promis că nu vor lăsa dezastrul să se repete.

Meduza:  Stai culcată, ai grijă de tine și mănâncă pentru doi

În timpul sarcinii, femeilor li se recomandă adesea să nu-și facă griji. Acest lucru este complicat. La urma urmei, toată lumea din jur știe, „ce e mai bine”. Meduza.io a îndemnat cinci femei să vorbească despre cum a decurs sarcina lor și cu ce stereotipuri s-au confruntat, ce sfaturi le-au iritat cel mai mult și care le-au ajutat.

„În timpul sarcinii, m-am confruntat cu mai multe prejudecăți trebuie să mănânci pentru doi (părinții soțului credeau că mănânc puțin), arsuri la stomac din cauza faptului că copilul era păros, nu ai voie să ridici mâinile. Dar cel mai mult nu mi-a plăcut prejudecata că toate femeile devin stupide în timpul sarcinii. Abilitățile cognitive cu siguranță se pot schimba cumva, dar în mod individual. Nu am simțit nimic asemănător la mine: am continuat să muncesc aproape întreaga sarcină și nimeni nu s-a plâns”.

„S-a întâmplat de câteva ori ca oameni străini să-mi mângâie burta. Am fost atât de șocată încât nu știam cum să reacționez”.

„ În primele două trimestre, am avut patru zboruri. Unele rude considerau că sarcina și avionul sunt incompatibile, deși nu aveam contraindicații”.

Dela0.ro: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite

Când un minor cu vârsta sub 15 ani este abuzat sexual în România, șansele ca o instanță de judecată națională să încadreze ca viol infracțiunea comisă sunt reduse. Statistic: cam o șansă din patru. Dacă agresorul nu lasă urme care să probeze constrângerea fizică, judecătorii pleacă în cele mai multe cazuri de la premisa că actul sexual s-a produs și cu acceptul copilului căzut victimă.

În toamna anului 2016 Judecătoria Târgu Bujor, din județul Galați, condamnă un bărbat la trei ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor. Victima avea 11 ani, iar inculpatul era o rudă din partea mamei.

Tot în 2016 Judecătoria Ploiești condamnă un bărbat de 53 de ani, la cinci ani de închisoare, pentru act sexual cu un minor. Victima avea 12 ani.

La începutul lui 2017 Judecătoria Constanța schimbă încadrarea juridică în cazul unui medic homeopat trimis în judecată pentru că a violat două fete, de 11 și 13 ani. O schimbă în act sexual cu un minor.

În 2018, la Judecătoria Târgu Jiu, un bărbat este trimis în judecată pentru viol în formă continuată, dar ajunge condamnat la trei ani de închisoare pentru act sexual cu un minor. Tot la Judecătoria Târgu Jiu un profesor de 34 de ani care a abuzat sexual o elevă de 12 ani e judecat pentru aceeași infracțiune: act sexual cu un minor.

În multe din aceste cazuri, justiția română consideră că victime de 7, 9, 11 sau 13 ani și-au dat consimțământul pentru a întreține relații sexuale cu abuzatorii lor. Dacă nu există urme ale constrângerii fizice, care să dovedească faptul că victima s-a împotrivit, judecătorii tind să adopte o încadrare juridică fundamentată pe ideea că a existat o formă de consens între abuzat și abuzator.

BBC: Suntem în epoca de aur a filmelor regizate de femei?

În fiecare an, BBC, cu ajutorul a sute de experți în cinematografie, realizează topuri cu filme. Editorii BBC au realizat că în listă de regăsesc și lungmetraje regizate de femei și și-au pus drept scop ca în acest an să descopere 100 cele mai bune filme regizate de femei. Jurnaliștii au constatat că cele mai apreciate filme regizate de femei au fost cele lansate în ultimii 30 de ani, astfel întrebându-se dacă ne aflăm în epoca de aur a filmelor regizate de femei.

Anii ’90 cu siguranță au generat pelicule clasice de succes, precum The Piano de Jane Campion, Clueless de Amy Heckerling și Point Break de Kathryn Bigelow. Au fost succese comerciale și au fost apreciate de critici, fapt reflectat de pozițiile lor în acest sondaj. În Franța, cel mai bine apreciat film al lui Clare Denis din sondaj, Beau Travail, a fost realizat în 1999.

Anii 2000 au înregistrat ascensiunea unor regizoare precum Sofia Coppola, Lynne Ramsay, Andrea Arnold și Debra Granik , care de asemenea au obținut poziții bune în top 100. De asemenea, regizoarele Céline Sciamma din Franța, Maren Ade din Germania și Nadine Labaki au obținut recunoașterea internațională în ultimul deceniu.

Mati Diop, cineasta francez-senegaleză care a lansat filmul Atlantics, a fost prima regizoare care a avut un film în competiție pentru Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Thriller-ul fantomatic despre tineri care migrează din Africa pentru a-și căuta o viață mai bună a fost cumpărat de Netflix și tocmai a fost lansat în toată lumea. Este primul lungmetraj al lui Diop.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Peste 1600 de terenuri din Moldova, contaminate. Ce zic specialiștii?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Mai mult de 1600 de terenuri pe întreg teritoriul țări sunt contaminate cu poluanți organici persistenți și produse industriale. Aceasta în condițiile în care în țară sunt 23 de depozite de substanțe toxice. De asemenea, există teritorii cu stocuri de pesticide perimate, a căror cantitate se estimează la peste 200 de tone fracție solidă și peste 88 de tone fracție lichidă. Datele au fost prezentate de președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică Chiril Moțpan.

Parlamentarul a menționat că a transmis o solicitare privind acordarea unui sprijin NATO pentru evacuarea pesticidelor periculoase din R. Moldova. Experții în domeniu susțin că suprafața exactă a terenurilor contaminate ar putea fi stabilită în urma unor analize a solului din zonele respective. Totodată, ei susțin că lansarea unui proiect realizat de NATO, similar celui care a fost realizat în Moldova în anii trecuți, ar fi remediat situația.

PE LUNG

Chiril Moțpan: Avem o problemă gravă

„Această problemă există pe tot teritoriul R. Moldova. Mai mult de 1 600 de terenuri sunt contaminate cu pesticide din categoria poluanților organici persistenți și produse industriale. Suprafața terenurilor contaminate constituie circa 3,336 milioane de metri pătrați. Aceste substanțe se extind și în apele subterane”, a declarat astăzi Moțpan, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Parlament.

Deputatul a menționat că o asemenea situație se atestă și în localitatea Hârbovăț, raionul Anenii Noi, unde există o cantitate impunătoare de substanțe toxice, pesticide și recipiente cu chimicale periculoase.

Chiril Moțpan a spus că o problemă este și lipsa asigurării pazei celor 23 de depozite de substanțe toxice. „Problema este de gravitate mare. Majoritatea dintre aceste depozite nu sunt luate sub supravegherea statului, sunt deteriorate și există un risc enorm să fie otrăvite terenurile, apele freatice, iar în final să sufere oamenii”, a spus deputatul.

El a smenționat că a discutat problema în cadrul unei întrevederi cu Kristina Baleisyte, șefa Oficiului de legătură NATO în R. Moldova, solicitând sprijinul al NATO pentru evacuarea pesticidelor periculoase din R. Moldova.

Substanțe care nu se descompun nici în 100 de ani

Ecologistul Vladimir Garaba a declarat că, cel mai probabil, este vorba despre terenurile pe care în trecut s-au păstrat pesticidele, fostele depozite de păstrare a pesticidelor.

„În Republica Moldova fiecare localitate avea câte un depozit sau două, ele ocupau 20-30 de ari. Probabil așa s-au adunat 1600 de terenuri. Anume teritoriile acelea au fost controlate și încă mai conțin cantități uneori serioase de poluanți organici persistenți. În primul rând este DDT, hexaloran, care se păstrau 45-50-60 ani în urmă și care nu au mai fost folosite”.

El a menționat că, în anumite locuri, unii oameni au cumpărat și privatizat terenurile unde au fost depozitele de pesticide și le-au inclus în circuitul agricol, iar produsele crescute aici prezintă un risc. „Majoritatea substanțelor sintetice organice se descompun, dar cele care conțin cloruri organici, sunt deosebit de persistente, ele nu se descompun timp de zeci chiar și sute de ani. Descompunerea este foarte lentă. Dacă au fost plantate culturi agricole pe aceste terenuri atunci cu siguranță poluanții au pătruns în acestea”.

Vladimir Garaba a opinat că singura soluție de remediere a problemei ar fi realizarea unui proiect cu finanțare externă, de exemplu cum a fost în anii trecuți, cu ajutorul NATO. Aceasta se întâmplă pentru că noi nu avem în țară utilaje pentru a neutraliza pesticidele rămase.

Maxim Brumă, inspector principal la Inspectoratul pentru protecția mediului, a menționat că, totuși, suprafața terenurilor contaminate este puțin mai mică, aceasta pentru că, cu sprijinul financiar al NATO, în anii trecuți a fost evacuată o cantitate masivă de pesticide. „Din anumite motive au mai rămas o anumită cantitate de pesticide care nu a fost evacuată în anii trecuți. Poate fi vorba despre vreo 50 tone pe tot teritoriul țării. Sunt pesticidele din perioada sovietică, dar și cele aduse în anii 90, însă termenul acestora a expirat”, a explicat el.

Potrivit specialistului, aceste pesticide nu pot fi cântărite, pentru că este necesar ca persoanele care vor merge la fața locului să fie dotate cu echipament corespunzător. În plus, pesticidele trebuie reambalate. Bruma a mai explicat că unii agenți economici au importat o cantitate mai mare de pesticide și nu le-au utilizat, iar, pentru că acestora le-au expirat termenul, au fost catalogate drept deșeuri.

La fel ca și deputatul Chiril Moțpan și ecologistul Vladimir Garaba, Maxim Brum susține că pentru evacuarea și neutralizarea pesticidelor este necesar sprijin financiar extern, cum ar fi cel acordat anterior de NATO. Totodată, el a opinat că, chiar dacă sprijinul va fi acordat, acest lucru va fi posibil nu mai devreme de anul viitor. „Până atunci, trebuie de restricționat accesul la depozitele cu pesticide, iar substanțele toxice trebuie să fi izolate pentru a nu fi afectate de precipitații”, a adăugat el, menționând că pentru a vedea starea de poluare a solului pe teritoriile respective, este necesară prelevarea probelor și o analiză de laborator a acestora.

Încă 4000 de tone de pesticide rămase

Precizăm că în anul 20013 în Moldova a demarat proiectul NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase în Republica Moldova. Aceasta a fost implementat pe etape. Costul total al proiectului a fost de 2,2 milioane de euro, bani oferiţi de Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, România şi Turcia.

1269 de tone de substanțe chimice au fost adunate și transportate pentru distrugere în Polonia

În total, din perioada sovietică, pe teritoriul Republicii Moldova au rămas 7245 de tone de pesticide. Începând din anul 2003, 1269 de tone au fost ambalate, evacuate și distruse în Polonia, în cadrul proiectului NATO privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice în Republica Moldova. Iar 1976 de tone au fost evacuate și distruse în Franța, în cadrul altor proiecte finanţate de partenerii externi.

Pe teritoriul țării noastre mai rămân 4000 de tone de pesticide, înhumate la poligonul din satul Cişmichioi, UTA Găgăuzia. Autoritățile poartă discuții cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare în vederea implementării unui proiect în valoare de 1 milion de euro, pentru evacuarea acestora.

Citește mai departe

Social

Animalele de companie și cele fără stăpân vor fi înregistrate. Când, unde, cum și de ce?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Locuitorii orașului Chișinău, care dețin animale de companie, vor fi obligați să asigure sterilizarea lor, iar, începând cu vârsta de 3 luni a animalului, să le asigure vaccinarea anuală. În plus, proprietarii, ai căror câini, pisici, iepurii și dihori de casă au atins vârsta de 3 luni, vor fi obligați să-i pună la evidență și să-i înregistreze în Baza de Date Electronică Unică.

Totodată, numărul animalele fără adăpost din capitală va fi micșorat printr-un program cu genericul  „Capturare – Sterilizare – Eliberare”, în cadrul căruia acestea vor fi înregistrate în baza de date, vor fi sterilizate, microcipate și apoi eliberate.  Toate aceste acțiuni sunt prevăzute în noul Regulament de întreținere a animalelor de companie și fără stăpân, aprobat la 17 septembrie de Consiliul Municipal Chișinău.

Tot atunci a fost aprobat și un regulament privind capturarea, transportarea, evidenţa şi îngrijirea câinilor şi a pisicilor fără stăpân. La insistența activiștilor civici, cele două documente încă mai urmează a fi îmbunătățite până la finele anului, astfel, încât prevederile acestora să fie implementate începând cu anul 2020.

PE LUNG

Ce prevăd cele două regulamente?

În general, cele două documente stabilesc modul de deținere a animalelor de companie, drepturile și obligațiile persoanelor fizice și juridice față de acestea, dar și modalitățile de gestionare a numărului de animale fără supraveghere și fără stăpân. Pe lângă vaccinarea și sterilizarea obligatorie, documentele prevăd între altele că proprietarii pisicilor și cățeilor nesterilizați achită anual impozite speciale, stabilite de CMC.

Potrivit documentului, persoana care deţine animale de companie va fi obligată:

  • să asigure la timp, începând cu vârsta de 3 luni a animalului, vaccinarea anuală obligatorie și măsuri administrative (înregistrare), pentru a preveni îmbolnăvirea animalelor
  • să asigure în mod obligatoriu, începând cu vârsta de 6 luni, sterilizarea câinilor și pisicilor fără rasă, metişilor și celor fără o valoare genetică. Proprietarii pisicilor și cățeilor nesterilizați achită anual impozite speciale pentru animalele nesterilizate
  • să se asigure că în locurile aglomerate, câinii însoțiți să fie în lesă, iar câinii de rasa specială în lesă şi botniță. Câinele poate umbla fără lesă doar în locurile în care este permis plimbatul liber
  • să strângă dejecțiile fiziologice din urma animalelor sale de companie
  • să transmită animalul unei alte persoane, unui azil pentru animale fără adăpost sau să se adreseze Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie, în cazul imposibilității întreținerii în continuare a animalului
  • persoana care deţine animale de companie va achita taxa pentru deținerea câinilor și pentru pisici, dacă nu sunt sterilizate.

Enlarge

70911592_1301062946731745_6403016104771321856_n
Foto: Fb/ CEST - Centru de sterilizare Chisinau - voluntari

Modul de înregistrare a animalelor de companie

Toți câinii, pisicile, iepurii și dihorii de casă care se află la întreținerea persoanelor fizice sau juridice, indiferent de rasă, la atingerea vârstei de 3 luni, vor fi supuse înregistrării obligatorii prin introducerea informației despre acestea în Baza de Date Electronică Unică de identificare a animalelor din municipiul Chișinău.

Înregistrarea se asigură în baza cererii scrise a proprietarului animalului. Pentru înregistrare, proprietarul animalului de companie are obligația să solicite identificatorului și operatorului Bazei de Date Electronice Unice a animalelor de companie din municipiul Chișinău următoarele:

  • identificarea cu un microcip aprobat, în conformitate cu prezentul Regulament;
  • proceduri obligatorii sanitar veterinare, în conformitate cu prevederile legale;
  • includerea în Registru;
  • emiterea cartelei medicale;

În cazul găsirii unui animal de companie dispărut, persoana care a găsit animalul respectiv este obligată să declare faptul la cel mai apropiat sector de poliție sau la Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie din municipiul Chișinăul, pentru identificarea și notificarea proprietarului.

Toate animalele din aziluri, precum și din punctele de întreținere temporară, în cadrul procedurii de adopție sau în cazul programului „Capturare – Sterilizare – Eliberare”, sunt supuse înregistrării și microcipării în mod obligatoriu.

Programul „Capturare – Sterilizare – Eliberare”

În cadrul programului, animalele fără adăpost vor fi capturate, sterilizate, vaccinate. Acestora li se va pune microcipuri, apoi vor fi eliberate acolo unde au fost prinse.

Mai mult, există posibilitatea de a lua animalele fără adăpost în curatelă. Asta înseamnă că curatorii au grijă de animalele fără adăpost, fără a-i lua acasă.

Curatorul animalelor este eliberat de achitarea impozitelor pentru câini și i se oferă reduceri la sterilizarea sau vaccinarea animalelor respective, furnizate și stabilite anual de către Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie.

Câinii care se află sub curatelă sunt marcați cu crotalii (n. red. crotal – marcă metalică aplicată pe urechea animalelor ca semn de recunoaștere) și nu sunt supuși capturării. O persoană fizică nu poate lua în curatelă mai mult de 3 câini și 10 pisici.

Animalul este eliberat în habitatul său, în locul din care a fost capturat, doar după ce a fost tratat de boli infecțioase sau răni, traume, fracturi și alte afecțiuni temporare ale organismului, a fost sterilizat, deparazitat, vaccinat contra rabiei, i s-a aplicat microcipul și a fost inclus în Registru/Baza de date a animalelor fără supraveghere.

Când vor fi implementate documentele?

Vasile Efros, șef adjunct al Direcției generală locativ-comunală și amenajare, a precizat că regulamentul, care prevede între altele crearea Bazei de Date Electronice Unice și a Serviciului Gestiune a Animalelor de Companie, urmează să soluționeze problema câinilor vagabonzi din capitală. Până în prezent, exista un regulament aprobat în 2001 care se referea doar la regulile de plimbare și întreținerea câinilor, care însă nu conținea prevederi privind animalele fără stăpân.

Potrivit lui, documentele aprobate de CMC, includ acțiuni concrete, dar și aspectul financiar. Banii urmează a fi prevăzuți în bugetul pentru anul 2020.

„Scopul final al regulamentului este să reducem numărul de câini vagabonzi din capitală, dar și stricta monitorizare a tuturor animalelor de companie. Dacă va exista o bază de date, noi imediat vom ști, de exemplu, dacă un câine are sau nu stăpân și dacă animalul care avea un stăpân, acum îl vedem în spațiul public”.

Totodată, Efros a precizat că nu se știe câți câini fără stăpân sunt în Chișinău. „Avem vreo 300 de câini la centrul municipal de sterilizare care au fost capturați și sterilizați. Odată cu implementarea regulamentului și întocmirea bazei de date vom avea o evidență strictă”, a menționat funcționarul.

Activistul civic, Vitalie Voznoi, care a candidat la funcția de primar și a participat la elaborarea acestor documente, a precizat că, deși documentele prevăd obligativitatea înregistrării animalelor de companie, la prima etapă aceasta se va face pe principii benevole.

„Înregistrarea în baza Baza de Date Electronică Unică se va face gratis, vaccinarea contra rabiei se face gratis, iar sterilizarea și atașarea cipurilor nu necesită investiții mari”.

Organizațiile obștești din domeniu insistă ca, în cazul înregistrării animalelor de companie în baza de date și a respectării tuturor procedurilor de sterilizare și microcipare, posesorii de animale să fie scutiți de plata de impozite. Aceasta, pentru ca cât mai mulți oameni să conștientizeze beneficiile înregistrării animalelor.

Voznoi a mai spus că cele două documente au fost  înaintate spre aprobare CMC încă în luna februarie, dar a fost aprobat de CMC abia la 17 septembrie. „În general, aceste regulamente sunt destul de bune, însă mai urmează a fi perfecționate. Este necesară o perioadă de timp ca regulile de joc să fie clare pentru jucători, iar apoi, cred că lucrurile se vor redresa”, a menționat el.

Valentina Dudnic, președinta Asociației „Alga” a opinat că dacă cele două documente vor fi realizate, sunt șanse de îmbunătățire a situației privind numărul de câini vagabonzi. Totodată, ea a atenționat că centrul municipal de sterilizare din Chișinău, unde urmează a fi sterilizate și vaccinate animalele fără adăpost, nu corespunde standardelor.

„Acolo ar trebui să fie măcar trei medici, câinii să fie capturați de niște persoane instruite și nu la ora 4:00 dimineața, ci ziua. Oamenii să fie informați despre toate aceste acțiuni”.

În ceea ce privește numărul de câini de vagabonzi, Valentina Dudunic a spus că, deși în ultimii ani se vorbește că în Chișinău ar exista 20 mii de animale, numărul acestora ar fi cu mult mai mic. „Cred că în Chișinău există vreo 3 mii de câini vagabonzi”, a menționat ea.

Citește mai departe

Ecologie

Un ziar suedez refuză să mai publice reclame ale companiilor care funcționează pe bază de combustibil fosil

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Cotidianul Dagens ETC, lansat în 2014, a anunțat recent decizia de a nu mai publica reclame ale firmelor care funcționează pe bază de combustibil fosil. Redactorul-șef al publicației, Andreas Gustavsson, a spus că această hotărâre este crucială pentru credibilitatea lor și a îndemnat alți reprezentanți mass media să facă același lucru, notează The Guardian.

PE LUNG

Gustavsson a explicat că decizia a fost luată de comun acord de către proprietarul publicației, consiliul de administrație, departamentul de marketing și cei 25 de editori și reporteri.

Acesta susține că veniturile ziarului vor fi scădea. „Sunt foarte conștient că industria media este extrem de dură și este dificil să supraviețuiască financiar. Cu toate acestea, criza climatică afectează pe fiecare dintre noi. Sunt convins că, pe termen lung, această decizie se va dovedi una înțeleaptă”, a spus Gustavsson.

Ziarul Dagens ETC are sediul la Stockholm și este citit de peste 60 000 de persoane pe săptămână. Banii cu care se întreține redacția vin din abonamentele plătite de cititori, publicitate și sprijinul guvernamental pe care toate ziarele din Suedia îl primesc.

Redactorul-șef mai spune că ziarul avea un venit de 85 000 de lire sterline din publicitate, iar 15-20% din sumă provenea din reclamele pe care, mai nou, redacția le va refuza.

Decizia echipei de la Dagens ETC vine după ce, recent, în întreaga lume, s-a desfășurat cel mai mare protest din istorie privind schimbările climatice. Milioane de oameni de pe toate continentele au ieșit în stradă pentru a cere autorităților măsuri urgente și complexe pentru încetinirea încălzirii globale.

Același subiect a fost discutat și în cadrul summitului ONU, care a avut loc în New York. Acolo, guvernele și-au asumat angajamentul de a restricționa creșterea temperaturilor la nivel global, așa cum a fost convenit în Acordul de la Paris din 2015.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură14 ore în urmă

Salut! Sunt Oana și o să-ți recomand săptămânal filme

Mereu mi-a fost greu să mă prezint în mod serios în fața cuiva, dar cred că cea mai simplă introducere...

Sănătate17 ore în urmă

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

PE SCURT În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19....

Divertisment17 ore în urmă

R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

PE SCURT Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi...

Social19 ore în urmă

LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:00 Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie...

SocialO zi în urmă

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca...

Sănătate2 zile în urmă

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat. 7 sfaturi și 6 exerciții, dacă ești în izolare

PE SCURT Șoc. Criză. Acum iese la iveală insecuritatea noastră interioară. Frici și stări greu de suportat: nu mai putem...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

PE SCURT 18:00 Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri2 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031