Moldova.org recomandă: Cum un primar a revenit de la CNA la serviciu, ce zic locatarii din blocul cu explozie și despre greva de la Comrat

Moldova.org a decis să recomande, în ultima zi din această săptămână, articole din presa moldovenească care merită să fie citite.

Anticorupție scrie că după patru luni de detenție în izolatorul Centrului Național Anticorupție, Ion Apostol, primarul democrat al comunei Trușeni, învinuit de abuz într-un dosar privind înstrăinarea terenurilor, a fost eliberat. Edilul a venit la locul de muncă și a declarat subalternilor că își reia activitatea.

Ion Apostol și-a convocat subalternii într-o ședință cu ușile închise și le-a spus că va participa la adunarea generală a satului, 21 octombrie, la care va avea „multe de spus”. Anastasia Mihălceanu, responsabilă de relațiile cu publicul în cadrul Procuraturii Anticorupție, a informat că Ion Apostol a fost eliberat după ce instanța de judecată a respins demersul procurorilor privind prelungirea mandatului de arestare și a dat curs demersului înaintat de partea apărării.

Ziarul de Gardă notează mărturii de după explozia din blocul din sectorul Rășcani. Svetlana Șihova locatară a blocului, a relatat că a auzit o explozie foarte puternică, o explozie care a zguduit ca un cutremur bucătăria, acolo unde se afla. „Știu că oamenilor care locuiesc în jur, le-au sărit în sus și mașinile de spălat. A fost ceva de groază”, a spus ea.

Femeia nu crede în ipoteza exploziei unei butelii de gaz și spune că nu a simțit miros de gaz, ci doar a văzut mult praf. „Numai nu butelia de gaz e la mijloc în cele întâmplate. Am mai spus asta. În mod normal, dacă ar fi explodat butelia de gaz, ar fi trebuit să miroase a gaz, trebuia să miroase ceva. Nimeni nu a simțit acest miros”, a mai spus ea.

Subiectul exploziei în blocul din sectorul Râșcani este abordat și de portalul Newsmaker care a constatat că deflagrația, în urma căreia și-au pierdut viața patru persoane, a demonstrat că a locui în Chișinău poate fi periculos. „Deodată” s-a constatat că Primăria nu dispune de date privind situația în casele fără alimentare cu gaz. Nu este clar cine pot utiliza buteliile cu gaz, cine verifică acest lucru și cine urmează a fi sancționat pentru abateri. În schimb, au început verificările și interdicțiile. NM a clarificat cine și de ce utilizează în Chișinău buteliile cu gaz, dacă vor ajuta acțiunile municipalității și dacă pot fi reduse tarifele la energia electrică pentru blocurile neconectate la gaz.

Radio Europa Liberă în emisiunea „Punct și de la capăt” abordează împreună cu Igor Volnițchi și Vitalie Călugăreanu perspectivele și așteptările de la campania electorală pentru alegerile parlamentare. Astfel, analistul politic Igor Volnițchi constată că, deși încă nu a fost dat startul campaniei electorale, în prezent socialiștii își anunță oficial candidații, dar, deocamdată, nu prea fac campanie, în timp ce democrații nu-și anunță candidații, dar îi vedem făcând campanie. Și aici e o mare contradicție. În acest context, Vitalie Călugăreanu menționează că partea bună în această situație este că cei de la „Parlamentul curat”, care investighează aceste candidaturi, vor avea mai mult timp pentru a vedea ce-i cu viața acestor oameni și ce trecut au avut, dar asta nu înseamnă că partidele politice „trebuie să ocolească legea, să încalce legea, pentru că asta fac”.

Portalul  regional Nokta.md din Găgăuzia înserează un material despre muncitorii fabricii de cablaje Fujikura din Comrat care au organizat o grevă. Oamenii cer reducerea normei zilnice de muncă, care a ajuns să fie una foarte înaltă, aceasta în timp ce salariul e tot mai mic, spun ei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.