Connect with us
"
"

Lifestyle

Moldova.org angajează jurnalist(ă)

Publicat

pe

Moldova.org anunță un concurs de angajare pentru poziția de Jurnalist/ă.

Cine suntem?

Moldova.org s-a reinventat și abordează o nouă formă de jurnalism. Oferind soluții și explicații, povestind istorii umane, echipa Moldova.org își dorește să ofere cetățenilor Republicii Moldova o perspectivă asupra diferitor probleme, să înțeleagă motivele pentru care unele lucruri se întâmplă și să-i încurajeze să fie parte a schimbării.

Dacă te identifici cu scopurile și planurile noastre enumerate mai sus, iar caracteristicile enumerate mai jos te descriu, acest anunț este pentru tine. Avem nevoie de încă o pereche de ochi ageri în redacție.

Noul membru al echipei are:

 1. Abilități excelente de scriere și redactare a materialelor în limba română;
 2. Disponibilitatea studierii unor noi domenii ale jurnalismului;
 3. Disponibilitatea de a merge în deplasări în localitățile din Republica Moldova și în străinătate;
 4. Cunoașterea limbilor română (nativă), rusă și engleză (la nivel de comunicare);
 5. Gândire critică, vizionară, flexibilă. Interes față de domeniile cultură, educație, drepturile omului, valori morale, atitudine civică, participare socială, ecologie.

Responsabilități:

 1. Identificarea, documentarea și realizarea materialelor (formă scrisă, video, infografice, etc.);
 2. Plasarea conținutului pe rețelele de socializare; (Facebook, Instagram, Youtube, Telegram etc);
 3. Participarea la ședințele editoriale și alte sarcini ce-i sunt atribuite;
 4. Respectarea stilului editorial;
 5. Respectarea valorilor și misiunii redacției Moldova.org.

Dacă te interesează poziția, trimite-ne pe [email protected]:

 1. CV-ul tău;
 2. scrisoare de motivare;
 3. link la articole sau reportaje video semnate de tine.

Termen limită: 10 iunie 2020

Persoanele selectate vor fi intervievate online, iar cele selectate ulterior vor trece de o perioadă de probă de o lună.

Pentru informații suplimentare ne poți contacta la +37369108552.

Directoare executivă și șefă pe toate celea. Omul care face ca lucrurile să se întâmple, căpitana corabiei și geniu matematic nedescoperit - rezolvă orice problemă.

Lifestyle

Noi continuăm să lucrăm de acasă

Publicat

pe

De către

Pe 12 martie, în lipsa unor indicații clare din partea statului referitoare la pandemia care înainta, redacția Moldova.org a decis să lucreze de acasă. Peste trei zile guvernul declara stare de urgență.

Posted by Moldova.org on Thursday, 12 March 2020

Nu a fost ușor, a trebuit să înlocuim ședințele zilnice și discuțiile de la birou cu întâlniri pe video-call, iar majoritatea ieșirilor pe teren au fost stopate. Am decis atunci că sănătatea membrilor echipei noastre, dar și a oamenilor cu care aveam să interacționăm, este mai importantă. A trebuit să ne adaptăm și am făcut-o.

Azi avem exact 88 de zile de când lucrăm de acasă și am obosit. Am obosit de „acasă”. Am obosit să nu mai facem o distincție clară între orele de lucru și timpul nostru liber.
Dar mai ales, am obosit să scriem, să filmăm și să vorbim despre coronavirus. Scriu cu silă chiar și acest cuvânt. Co-ro-na-vi-rus. Probabil că și tu ai obosit.

Am obosit să citim în comentarii și în mesajele din privat că „virusul nu există”. Am obosit să nu știm ce să facem și cum să ne comportăm. Am obosit de instrucțiuni vagi, neclare, care se schimbă peste noapte. Am obosit de cei cărora pare să nu le pese de ceilalți. Pentru un moment, am vrut să credem ce ne spun autoritățile, am vrut să credem că lucrurile se mișcă spre bine, iar luminița de la capătul tunelului e tot mai aproape.

Apoi, brusc, lumina s-a stins de tot. Pentru că ne-am uitat la cifre și ne-am data seama că frica noastră era mult mai mare atunci când în țară erau câteva cazuri de infecție cu Covid-19. Acum, când numărul infecțiilor ajunge aproape la 10 mii, toată lumea a obosit.

Apoi, atunci când obosim, vorbim cu medicii și ne dăm seama că pe lângă situația lor, noi o mai putem duce. Vorbim cu pacienții și cu cei care s-au tratat de coronavirus și ne dăm seama că mai trebuie să putem. Atunci când obosim, ne uităm în jur, la cei dintre noi care au prieteni sau rude în spital și ne dăm seama că am fost norocoși.

Avem discuții dificile în redacție despre viitorul apropiat, despre cum ar putea arăta revenirea la birou sau ieșirile pe teren. E important pentru noi să punem mai presus de orice sănătatea fiecăreia dintre noi și să ținem cont de condițiile de lucru și de trăirile noastre. De aceea, în lipsa unor indicații clare și măsuri de încredere din partea autorităților, ne vedem nevoite, încă o dată, să luăm decizii proprii pentru noi și pentru redacția noastră.

Până recent, întreaga echipă Moldova.org a lucrat de acasă. De două săptămâni, editora video și directoarea executivă, singurele persoane care pot ajunge la redacție pe jos sau cu mașina personală, vin la redacție. Motivele sunt mai mult de ordin tehnic, fie condițiile din casă nu permit, conexiunea la internet este slabă sau pur și simplu echipamentul potrivit se află la redacție. Și aici păstrăm distanța.

Revenirea la birou a întregii echipe ni se pare un pericol pentru fiecare dintre noi și pentru ai noștri de acasă. Suntem o echipă, o familie, și purtăm responsabilitate pentru sănătatea fiecăreia dintre noi. Dar pentru că suntem jurnaliste și ducem dorul muncii de teren, am planificat deplasări începând cu a doua jumătate a lunii iunie. Am cumpărat echipament de protecție pentru fiecare membră a echipei. Mănușile, măștile chirurgicale, măștile N95, vizierele, câte o sticluță cu gel dezinfectant pentru fiecare și încă 5 litri rezervă, sunt aranjate pe una dintre mesele din redacție, pentru deplasări în aer liber. Costumele de protecție, pentru filmări în spații închise și potențiale focare de infecție, se cos acum.

Am stabilit și un protocol care trebuie urmat cu strictețe la fiecare deplasare, cum se poartă și dă jos echipamentul de protecție, când se dezinfectează acesta dar și echipamentul video, când se poartă măștile (a se citi mereu!) și multe altele. Pentru a ajunge la destinație, vom folosi o mașină, despre care știm că nu e folosită de altcineva decât noi. Tot cu ea vom „culege” de acasă fiecare membră a echipei, pentru a evita transportul public.

Îți povestim despre aceste detalii tehnice, pentru că ne dorim ca atunci când ne vei întâlni la vreun colț de stradă din țară și te vom întreba ceva, sau te vom invita să fii personajului unui reportaj Moldova.org, să te simți în siguranță lângă noi.

Vom continua să discutăm transparent despre deciziile noastre, vom continua, chiar dacă am obosit, să vorbim despre coronavirus, pericolele acestuia și situația din țara noastră. Vom continua să te informăm și să fim alături de tine. Îți mulțumim că ești alături de noi și ne citești. Ai grijă de tine.

Semnat de Anastasia Condruc, redactoră-șefă Moldova.org, și Ana Gherciu, directoare executivă Moldova.org

Citește mai departe

Cultură

„Cum să-i explic copilului meu de ce doi bărbați se sărută?” / Moldova.org lansează un proiect nou

Publicat

pe

De către

PE SCURT

„Cum să-i explic copilului meu de ce doi bărbați se sărută?”, „Pe moldoveni nu-i mai dezveți să dea mită!”, sunt doar câteva din reacțiile pe care le avem când e vorba de subiecte mai sensibile, teme greu de abordat, de explicat și care pot isca discuții aprinse.

Pentru a arăta cum putem duce aceste discuții, Moldova.org a provocat două generații, părinți și copii mici, copii adulți și părinți în vârstă, bunici și nepoți să vorbească, să explice, să dezbată teme precum toleranța, democrația, separatismul, propaganda, corupție și altele. Astfel a luat naștere emisiunea „Cum vorbim despre…?” pe care o vom lansa în curând.

PE LUNG / De ce facem asta?

Proiectul Moldova.org își propune să vină cu soluții la problema lipsei de conținut adaptat categoriilor speciale de vârstă – copii și bătrâni – care să-i ajute să înțeleagă mai bine specificul mai multor termeni complecși vehiculați de zeci sau sute de ori zilnic în presă și spațiu public sau online.

O altă problemă e plasarea exclusivă a acestei responsabilități pe umerii școlii sau instituțiilor de stat. Astfel, părinții ajung a fi neputincioși și nepregătiți pentru a explica propriilor copiii, în termeni ușor de înțeles, complexitatea mai multor fenomene sociale. De aici și frecventele întrebări retorice din spațiul public ale părinților „Cum îi explic „asta” copilului meu?”.

De asemenea, o problemă pe care am întâlnit-o în activitatea noastră (în campania Poporul Gândește pe care am implementat-o anul trecut) — bătrânii sunt privați de surse de informare diverse, având la îndemână doar televizorul. În majoritatea cazurilor, termenii vehiculați în timpul buletinelor de știri sunt vagi și îi împiedică să înțeleagă subiectele în complexitatea lor, iar agenda editorială a posturilor TV este mai mult dictată de politica internă și externă.

Emisiunea „Cum vorbim despre..?” va avea șapte episoade, în care cei 14 protagoniști vor discuta despre corupție, toleranță, Transnistria, manipulare, democrație, UTA Găgăuzia, feminism. Cele șapte emisiuni vor ajuta publicul să înțeleagă importanța lansării discuțiilor pe teme de interes public în familie. Vor ajuta adulții să găsească timp și să se pregătească cu informații pentru ca cei mici, dar și bătrânii din familia lor să înțeleagă mai ușor termenii vagi din spațiul public și să îi responsabilizeze să devină cetățeni implicați, să aleagă sursele de informare și să pună la îndoială informațiile pe care le obțin prin intermediul presei politizate.

Acest proiect este susținut de Internews Moldova.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate4 ore în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică5 ore în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment6 ore în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Economie8 ore în urmă

Eficiența și succesul stau în asociere! Cunoaște povestea GdP AGROASPECT GRUP din satul Floreni, raionul Ungheni

Unul dintre factorii de progres cert în dezvoltarea durabilă a agriculturii și a mediului rural din Moldova este reprezentat de...

Social12 ore în urmă

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi...

LifestyleO zi în urmă

Cum alegi o fereastră termopan?

Cu toate că există o varietate mare de profile, cum ar fi VEKA, Salamander,Trocal, KBE, Aluplast, etc. să alegi un...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie3 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031