Moldova continua sa fie dominata de sindromul secretomaniei, sustine Vasile Spinei, directorul centrului „Acces-Info”

La cinci ani de la adoptarea Legii privind accesul la informatie, autori ai acestui act legislativ se declara convinsi ca societatea civila si reprezentantii structurilor de stat mai au mult de facut pentru ca aceasta lege sa devina una cu adevarat viabila, transmite DECA-press, citand Monitor Media.

Vasile Spinei, directorul Centrului „Acces-info” si unul dintre co-autorii legii mentionate, a opinat ca, in ultimii cinci ani, accesul la informatia de interes public a devenit mai facil. Spinei a declarat ca in R. Moldova exista un cadru legislativ perfect la acest capitol, insa pentru aplicarea acestuia mai este nevoie de foarte mult efort din partea societatii civile, a ziaristilor si a functionarilor. Din pacate, a specificat Vasile Spinei, Moldova continua sa fie dominata de sindromul secretomaniei, iar populatia nu a constientizat inca necesitatea dreptului la informatie. Ziaristii sunt acei care trebuie sa dea tonul in chemarile in judecata a functionarilor care favorizeaza ingradirea accesului la informatie, a spus Vasile Spinei.

Autorul primului proiect de Lege cu privire la accesul la informatie, jurnalistul Sandu Cantar (in prezent seful Biroului BBC la Chisinau), a declarat ca societatea moldoveana se afla inca la foarte mare distanta de aplicarea dorita a acestei legi extrem de importante. Autoritatile trebuie sa execute intocmai legea si s-o popularizeze cat mai larg in randul functionarilor, pe de o parte, iar societatea civila, in caz de necesitate, sa exercite presiuni asupra autoritatilor pentru a avea accesul necesar la informatie, pe de alta parte.

Legea privind accesul la informatie a fost adoptata la 11 mai 2000. In momentul adoptarii actului legislativ, presedinte al Parlamentului era Dumitru Diacov, actualul presedinte al Partidului Democrat din Moldova.  // DECA-press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.