Moldova.ORG — Moldova a executat toate exigentele organelor de control ruse fata de calitatea vinului, dar intelegerea intre sefii Rusiei si Moldovei despre reluarea exportului de vin in FR nu se realizeaza, a spus Presedintele Moldovei Vladimir Voronin intr-un interviu acordat RIA "Novosti".
Exportul de vin si alte produse agricole din Moldova in Rusia, piata principala de desfacere pentru vinurile moldoneseti, a fost suspendat la sfarsitul lunii mai 2006 dupa un sir de pretentii serioase fata de calitate din partea organelor ruse de control sanitar.
Voronin sustine ca reprezentantii "Rospotrebnadzor"-ului si Ministerului Agriculturii al FR au fost de cateva ori in Moldova pentru a examina masurile de control asupra calitatii produselor, in particular, crearea unui laborator special, sistemului de monitorizare a provenientei vinurilor, marcaj al produselor etc.
"Am facut totul. Din noiembrie anul trecut din partea rusa nu se aude nimic, cum ar fi intr-o mina adanca. Nimic", a remarcat Voronin.
Presedintele Moldovei considera ca atare retineri cu revenirea vinului moldovenesc pe piata rusa pot fi explicate prin agravarea concurentei pe piata de alcool.
"Businesul cu alcool este unul serios, multora le va parea bine daca noi vom pleca de acolo, si aceasta nisa nu va ramane libera", – sustine presedintele R. Moldova.
Voronin a mentionat ca Rusia a anulat deja interdictiile la livrarea legumelor, fructelor si produselor din carne si lapte.
"Am semnat acordul cu privire la integrarea Rusiei in OMC, cu toate ca noua ni s-au aplicat masuri fata de produsele fitotehnice, vinicole si din carne", a mentionat Presedintele Moldovei.
Aflandu-se intr-o situatie similara cu Moldova, creata in rezultatul instituirii embargoului la exportul de vin georgian, Georgia s-a comportat altfel. Autoritatile ei au inceput sa ridice obstacole pentru Rusia in problema aderarii ei la OMC.
"Noi nu vom face acest lucru, – a spus Voronin. – Noi stimam mult Rusia pentru a ne lasa prada acestor mizere trieri, care nu sunt caracteristice pentru relatiile noastre pe parcursul a tuturor acestor trei secole, si care, evident, nu vor servi drept factor pozitiv la imbunatatirea si dezvoltarea in continuare a relatiilor multilaterale".
Potrivit spuselor lui Voronin, Moldova a reusit sa compenseze partial pagubele de la restrictia exportului de vin in FR din contul iesirii pe pietele altor tari.
"In doi ani noi am majorat exportul de vin in Ucraina de patru ori, in România de patru ori, in Polonia – in genere de multe ori, deoarece noi aproape ca nu eram prezenti acolo, identificam in mod serios pietele din Tarile Baltice – din Lituania, Letonia si Estonia", a tinut sa mentioneze Vladimir Voronin.
Potrivit presedintelui tarii, in perspectiva vinul moldovenesc va aparea intr-un sir de alte tari.
"In Cehia am deschis o casa comerciala in centrul orasului Paga, pentru prima oara am inceput comercializarea vinului in Japonia si Coreea de Sud. China, de asemenea reprezinta o piata foarte buna pentru care trebuie sa muncim cativa ani."
"Deci, nu stam cu mainile in san, nu asteptam pasiv, desi piata rusa este avantajoasa pentru noi din toate punctele de vedere", afirma Voronin.
Voronin a comunicat ca Moldova a reusit cu 50 la suta sa compenseze pierderile din urma interdictiei la livrarile de vinuri pe piata rusa.
In opinia lui presedintelui tarii, restrictia cu privire la livrarile de vin a impus tara sa diferentieze economia."Acesta este un lucru bun, deoarece agentii nostri economici, care activeaza pe piata de alcool, s-au deprins sa transporte totul in Rusia si nu s-au gandit la fortificarea altor piete. Acest fapt, insa, ne-a impus sa cautam alte piete. Pagube au fost. Anul trecut ne-am ales cu pierderi in valoare de 200 milioane USD. Nu pot spune ca aceasta s-a intamplat din cauza Rusiei, poate chiar si din alte motive", a conchis Vladimir Voronin.