Misofonia – cea care face sunetele din jur să ne înnebunească

Fiecare zi este acompaniată de o groază de sunete mai mult sau mai puțin perceptibile. Însă, sunt oameni care sunt sensibili la orice fel de sunet, indiferent de intensitatea acestora. Fiecare zgomot îi înnebunește și le zgârâie timpanele. Specialiștii susțin că aceste reacții au o denumire – Misofonia.

Potrivit Centrului Medical Academic (AMC) din Amsterdam, cei care suferă de misofonie simt dezgust, furie sau frustrare la auzul anumitor sunete. Circa 20% din oamenii de pe întregul glob suferă de aceasta. Extrem de sensibil la sunete este și producătorul muzical francez Chris Joss. El spunea într-un interviu că a început să scrie muzică pentru a evita cât mai mult posibil sunetele din jur care îl deranjau. „Zgomotele din jur mi se păreau mereu deranjante și ascuțite și de aceea purtam căștile în urechi și muzica era dată la maxim, asta pentru a mă proteja. Am fost consultat de tot felul de medici, însă nimeni nu-mi dădea o diagnoză clară. În anul 2010 am aflat că nu sunt singurul care suferă din cauza sunetelor din jur”, recunoștea Joss.

Npr.org a publicat recent un articol despre misafonie, în care povestește istoria unei tinere de 18 ani care nu suportă unele sunete. „Unele sunete mă fac să plâng, iar altele mă enervează. Ele îmi sună în cap atât de intens, încât am impresia că nu mai rezist”, povestește tânăra. Potrivit ei, prima dată sunetele au început să o deranjeze când era în clasele primare și s-a întors de la școală, iar mama a conectat radioul și a început să schimbe frecvențele. „Acele sunete îmi răsunau în cap. Deveneau dureroase. Am început să strig și să plâng isteric. Toți erau uimiți și nu înțelegeau ce am pățit”, își amintește tânăra.

Sunetele care declanșează misofonie pot varia de la o persoană la alta, doar că, de cele mai mute ori, ele sunt legate de gură, alimente, respirație, mâini. Psihoterapeuta Jaelline Jaffe susține că cele mai deranjate sunete pentru misofoni sunt: mestecarea gumei, suflarea nasului, curățarea gâtului etc.

Unii spun că aproape fiecare dintre noi este deranjat de astfel de sunete, însă, experții susțin că cei care suferă de misofonie pot reacționa la sunete care nu sunt considerate în general neplăcute, iar sunetele silențioase pot produce o reacție la fel de intensă ca sunetele puternice.

Sursa imaginii: teen.co.id

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.