Ministrul Dodon despre reforma privind liberalizarea economiei

Moldova.ORG — Ministrul Economiei si Comertului Igor Dodon a efectuat o prezentare detaliata a reformei privind liberalizarea economiei in cadrul sedintei Comisiei Nationale pentru Consultari si Negocieri Colective, care s-a desfasurat sub presedintia prim-viceprim-ministrului Zinaida Greceanii, informeaya serviciul de presa al Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Potrivit spuselor lui Dodon, reforma liberalizarii economice este efectuata in scopul instituirii unui climat investitional favorabil, asigurarii unei cresteri economice calitative, bazate pe tehnologii si investitii, asigurarii liberalizarii desfasurarii activitatii de intreprinzator, asigurarii accesului la resursele creditare, legalizarii sectorului neoficial al economiei nationale, promovarii unei politici fiscale stimulatorii, micsorarii poverii administrative, stimularii fluxului de capital in tara. In acest context este propusa introducerea unor modificari si completari la legislatia in vigoare de caracter exclusiv.

Amendamentele elaborate au un scop bine determinat si vor contribui la realizarea citorva procese interdependente, prin promovarea a trei blocuri de reforme:

I. Reformarea sistemului de impunere a veniturilor persoanelor juridice: Revizuirea mecanismului de impozitare a profitului agentilor economici, care presupune supunerea impozitarii doar a profitului care urmeaza a fi repartizat intre actionari sau asociati in forma de dividende – aplicarea cotei „0” la profitul reinvestit.

Premizele promovarii reformei:
• La moment, activele (imobiliare, financiare etc.) ce apartin persoanelor juridice sint inregistrate la valoarea inferioara a costului lor de piata, iar majoritatea agentilor economici, in scopul ascunderii veniturilor si activelor de la impozitare, micsoreaza valoarea reala a acestora si veniturile obtinute prin aplicarea diferitor scheme de evaziune fiscala;
• Datorita impunerii nefavorabile a veniturilor, in special legate de cresterea de capital, agentii economici evita achitarea impozitelor la buget;
• Tranzactiile cu active sint inregistrate la preturi reduse sau au loc cu implicarea firmelor off-shore/fantome.
Astel, necesitatea implementarii reformei in cauza este indreptata spre reducerea implicarii agentilor economici in diferite scheme de evaziune fiscala si favorizarii acestora sa indrepte mijloacele economisite in dezvoltarea afacerilor.

Esenta reformei: Introducerea cotei „0” la impozitul pe venit. Stabilirea impozitului pe venit la nivelul de 0% – in cazul in care venitul ramine la dispozitia agentului economic. Iar, in cazul luarii deciziei de repartizare a venitului in forma de dividende, efectuarii platilor indreptate spre achitare nerezidentilor (suma carora nu este deductibila in scopuri fiscale), efectuarii platilor indreptate spre achitare persoanelor fizice (suma carora nu este deductibila in scopuri fiscale) si care nu este calificata ca venit impozabil pentru persoana fizica, indreptarea platilor spre achitare fondatorilor intreprinderilor individuale sau gospodariilor taranesti (de fermier), agentii economici vor retine un impozit in marime de 15% de la platile efectuate.

Efectul global de la implementarea reformei:
1. Determinarea investitorilor sa-si re-investeasca profitul sau pentru extinderea si dezvoltarea afacerilor.
2. Investirea veniturilor agentilor economici, inclusiv a sumelor impozitului pe venit care nu au fost achitate la buget la achizitionarea marfurilor si servicii – impozabile cu TVA.
3. Renuntarea la unele scheme de eschivare de la plata impozitului pe venit in cazul importului de marfuri si servicii.

II. Legalizarea capitalului: Atragerea mijloacelor rezidentilor Republicii Moldova in economia republicii prin procedura de legalizare a capitalului (mijloacelor financiare, activelor materiale si financiare). Legalizarea capitalului se va efectua prin procedura declararii benevole de catre persoanele fizice si juridice – rezidentii Republicii Moldova a capitalului ce ii apartin sau care sint inregistrate pe numele unor detinatori „nominali” si pentru care, la momentul dobindirii lor, nu au fost achitate impozite reiesind din valaorea lor reala.

Subiectii si obiectul legalizarii capitalului:
Pentru persoanele juridice: doar activele materiale si financiare (valori mobiliare, bunuri imobiliare, cote-parti)

Persoanele fizice: (cetateni ai Republicii Moldova sau reprezentantii acestora): mijloacele banesti, active imobile, valorilor mobiliare, cotele-parti.

Legalizarea in exclusivitate pentru persoanele fizice doar a mijloacelor banesti si interzicerea efectuarii acesteia pentru persoanele juridice este conditionata de faptul neadmiterii riscului legalizarii de catre agentii economici a mijloacelor banesti provenite din comiterea unor infractiuni legate de spalarea banilor. Astfel, se reduce riscul devenirii Republicii Moldova ca un centru de spalare a banilor de catre unele companii din zonele „off – shore”.
La legalizarea capitalului subiectii legalizarii vor achita taxa de legalizare in marime de:
• Pentru mijloacele banesti – 5 % din suma legalizarii mijloacelor banesti;
• Pentru alte active – se va achita taxa in marime de 5% din valoarea diferentei intre valaorea declarata a capitalului legalizat si valorii declarate anterioare a acestor active, cea au stat la baza dobindirii dreptului de proprietate asupra obiectului de legalizare de catre subiectul de legalizare.
De asemenea in cadrul procesului de legalizare se ofera dreptul persoanelor juridice capitalizarea activelor de bilant prin declararea valorii reale ale acestora. In acest caz, taxa in marime de 5% se va achita din diferenta intre valoarea declarata de piata si valoarea de intrare a acestor active la bilantul intreprinderii.
De asemenea, intru asigurarea executarii bugetului public national si bugetelor asigurarilor sociale si medicale, suma taxelor, retinute de la legalizarea mijloacelor banesti, de la subiectii legalizarii se repartizeaza in modul urmator: 50% se transfera in bugetul de stat; 50% se transfera in bugetul de stat al asigurarilor sociale si fondul de stat al asigurarilor medicale in urmatoarea proportie: 75% – in bugetul de stat al asigurarilor sociale si 25% – in fondul de stat al asigurarilor medicale.

Perioada legalizarii capitalului:
Pentru active imobile, valorilor mobiliare, cotele-parti: legalizarea se incepe din data intrarii in vigoare a legii si se finiseaza la 1 ianuarie 2009.
Pentru mijloacele banesti: legalizarea se incepe din data intrarii in vigoare a legii, simultan cu inceputul activitatii institutiilor financiare, si se termina simultan cu finisarea zilei de lucru a institutiilor financiare la data de 30 decembrie 2008.
Legalizarea capitalului conform principiilor mentionate:
• Va diminua riscul legat cu spalarea banilor pe teritoriul tarii, dat fiind faptul ca acest proces se va rasfringe doar asupra cetatenilor Republicii Moldova;
• Se va interzice persoanelor juridice legalizarea mijloacelor banesti;
• Va stimula persoanele juridice si fizice sa-si legalizeze capitalul, achitind in bugetul de stat o taxa de legalizare in marime de 5%;
• Organele de control fiscal si economic nu vor avea dreptul, prin lege, de verificare a surselor de obtinere a capitalului legalizat, cu exceptia cazurilor de spalare a banilor strict prevazute de lege.

Efectul: Aceasta va contribui la ameliorarea climatului investitional si majorarea fluxului de investitii in activitatea de intreprinzator prin aplicarea unui mecanism eficient de impunere a capitalului legalizat.

III. Amnistia fiscala: Anularea anumitor obligatiuni fiscale calculate la situatia din 1 ianuarie 2007 si pentru obligatiile fiscale pentru care sint deschise dosare judiciare la situatia din 1 ianuarie 2007.
Premizele promovarii reformei:
• La 01.01.2007 – datoriile agentilor economici fata de bugetul public national de cca 2 mlrd. lei;
• Pentru asigurarea achitarii acestor datorii, IFPS aplica sechestre la activele detinute de agenti economici;
• Din datoriile respective, in bugetul de stat de – facto pot fi colectate mijloace banesti in valoare de cca 10 – 15% din suma datoriilor totale + amenzi si penalitati (200 – 300 mln. lei), inclusiv din contul instrainarii activelor sechestrate.

Esenta:

• Anularea tuturor datoriilor fiscale ale agentilor economici formate pina la 01.01.2007 si amenzilor si penalitatilor calculate pentru intirzieri.
• Ridicarea sechestrelor puse pe activele agentilor economici;
• Interzicerea organelor de control verificarea perioadelor fiscale anterioare 01.01.2007.
• Majorarea marimilor sanctiunilor pentru ne-achitarea impozitelor si taxelor la bugetul public national incepind cu 01.01.2007

Efectul: Sporirea capitalizarii activitatii si imbunatatirea indicatorilor economico – financiari ale intreprinderilor autohtone, ceea ce va acorda posibilitati suplimentare in procesul atragerii resurselor investitionale.

Aplicarea concomitenta a acestor actiuni are drept scop atit crearea climatului investitional favorabil, cit si acumularea veniturilor la buget de la incasarea taxelor provenite de la legalizarea capitalului, precum si majorarii bazei impozabile din contul sporirii incasarilor la buget de la impozite indirecte.

Efectele preconizate de la efectuarea reformelor sus-indicate:
1) Ameliorarea climatului investitional si majorarea fluxului de investitii in activitatea de intreprinzator prin aplicarea unui mecanism eficient de impunere a capitalului legalizat.
2) Sporirea capitalizarii activitatii si imbunatatirea indicatorilor economico – financiari ale intreprinderilor autohtone, ceea ce va acorda posibilitati suplimentare in procesul atragerii resurselor investitionale.
3) Determinarea investitorilor sa-si re-investeasca profitul sau pentru extinderea si dezvoltarea afacerilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.