Connect with us

Social

Ministrul Andrei Năstase a semnat un ordin: Va fi interzisă oprirea și verificarea vehiculelor

Publicat

pe

PE SCURT

Polițiștii nu vor putea opri și verifica vehiculele în lipsa temeiurilor legale. Totodată, la oprirea vehiculului polițiștii vor fi obligați să informeze conducătorii auto cu privire la nume, funcție și temeiul legal al opririi, și vor prezenta legitimația de serviciu.

PE LUNG

Ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase a semnat un ordin cu privire la asigurarea respectării prevederilor actelor normative în domeniul controlului traficului rutier.

Potrivit acestuia, unitățile de supraveghere a traficului vor fi amplasate doar în locuri vizibile, fiind interzisă practica anterioară de staționare în spații ascunse conducătorilor auto. Prin amplasarea strict la vedere a unităților de supraveghere se urmărește întărirea componentei de prevenție.

„Măsura adoptată se înscrie în obiectivul prioritar al viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Interne Andrei Năstase de asigurare plenară a drepturilor și libertăților cetățenilor și de prevenire a abuzurilor din partea instituțiilor de drept, inclusiv a structurilor subordonate MAI”, a precizat Ministerul de Interne.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Judecătorii l-au obligat pe Ilan Șor să prezinte scuze publice unui agent economic

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ilan Șor a fost obligat de către instanța de judecată să aducă scuze publice unui agent economic pentru că l-a defăimat. Mai exact, Șor a fost acționat în judecată de către SRL ”Cariera Ivanos” și Iurie Nastas, proprietarul carierei de calcar de la Orhei, pentru că în mai multe surse mass-media a făcut declarații care lezează onoarea, demnitatea și reputația profesională, anunță Bizlaw.md.

PE LUNG

Litigiul a apărut după ce, în octombrie 2016, Ilan Șor a admis unele declarații, catalogate de către instanță ca fiind defăimătoare, precum că „proprietarii carierei de calcar de la Orhei sunt niște nemernici care au furat poporul”.

Ulterior, pe Facebook, Ilan Șor a scris că, „cariera activează ilegal, terenul a fost atribuit agentului economic cu încălcarea normelor în vigoare în acel moment, condițiile contractului nu au fost respectate, iar agentul economic ce desfășoară activitate în cariere nu achită impozite și taxele respective la bugetul orășenesc. Aceștia sunt niște nemernici ce ilegal parazitează pe baza patrimoniului de stat”.

Reclamanții au solicitat ca Ilan Șor să dezmintă, în mod public, personal, informațiile defăimătoare și false cu privire la activitatea lor. Astfel, în urma examinării cauzei, Judecătoria Chișinău a admis integral acțiunea și l-a obligat pe Ilan Șor să exprime scuze publice reclamanților SRL „Cariera Ivanos” și Iurie Nastas.

Astfel, Ilan Șor urmează să dezmintă informațiile neveridice publicate anterior răspândite despre reclamanți, în mod public, personal prin aceeași modalitate și ordine, și anume prin intermediul portalurilor de știri www.protv.md, www.moldova.org, point.md/ru, moldovanews.md/ruși și prin intermediul contului de Facebook a următorului conținut:

„Eu, subsemnatul Ilan Șor, dezmint informațiile expuse de mine în sediul Judecătoriei Buiucani și difuzate de pagina web www.protv.md precum că proprietarii carierei de calcar au furat poporul. Acestea nu corespund realității și au fost expuse de mine fără substrat factologic. Totodată, dezmint informațiile expuse de mine pe rețeaua de socializare facebook.com cu privire la activitatea agentului economic SRL „Cariera Ivanos” conform cărora cariera activează ilegal, terenul nu a fost atribuit agentului economic cu încălcarea normelor în vigoare la acel moment condițiile contractului nu au fost respectate, iar agentul economic ce desfășoară activitate în carieră nu achită impozite și taxele respective în bugetul orășenesc. Aceștia sunt niște nemernici ce ilegal parazitează pe baza patrimoniului de stat. Aceste informații reprezintă niște neadevăruri, reprezentând niște defăimări nesusținute factologic, care în consecință lezează onoarea și demnitatea profesională atât a agentului economic, cât și a dlui Iurie Nastas – fiind unul din proprietarii beneficiar finali a societății supra. Declar că am admis expunerea unor informații false, fără a le verifica, contribuind suplimentar în acest mod la ponegrirea imaginii dlui Iurie Nastas și a SRL „Cariera Ivanos””.

Citește mai departe

Social

Consiliul Concurenței a sancționat „Apă-Canal Chișinău” cu o amendă de 7,2 milioane lei. De ce?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Consiliul Concurenței a sancționat „Apă-Canal Chișinău” cu o amendă în valoare de 7 190 453, 43 lei. Aceasta pentru aplicarea diferențiată, arbitrară a coeficienților la stabilirea tarifelor diferențiate sau plăților suplimentare pentru depășirea concentrației maxim admisibilă în apele uzate evacuate.

Amenda a fost stabilită inclusiv pentru neperceperea plăților suplimentare de la o parte din întreprinderile active din mun. Chișinău și or. Ialoveni.

PE LUNG

În urma unei investigații, care a durat 1 an și 10 luni, Consiliul Concurenței a calificat acțiunea întreprinderii municipale drept abuz de poziție dominantă și a constatat că „Apă-Canal Chișinău” a acționat ilegal.

Aceasta pentru că, „Apă-Canal Chișinău” a aplicat diferențiat și arbitrar coeficienții la stabilirea tarifelor diferențiate sau plăților suplimentare.

În același timp, de la o mare parte din agenții economici din mun. Chișinău – 95,47% din cca 23 000 de întreprinderi din mun. Chișinău – „Apă – Canal Chișinău” SA nu a perceput tarife diferentiate sau plăți suplimentare pentru deversarea apelor uzate supraîncărcate.

O altă problemă identificată de Consiliul Concurenței este faptul că în prezent singurul laborator capabil să aprecieze nivelul de poluare a apelor uzate se află în subordinea „Apă – Canal Chișinău” SA, ceea ce trezește îngrijorări privind imparțialitatea acestui laborator și veridicitatea analizelor, „Apă – Canal Chișinău” SA fiind interesată direct în încasări cât mai mari.

Principiul „poluatorul plătește” este un concept conform căruia poluatorul trebuie să plătească pentru poluarea mediului. Acesta trebuie respectat de toate persoanele, atât juridice, cât și fizice, care desfășoară activitate de întreprinzător, a căror activitate economică este generatoare de poluanți și aplicat în mod echitabil de către operator.

„Conform legislației naționale în vigoare, principiul „poluatorul plătește” impune obligația ca respectivul agent economic să suporte cheltuielile pentru realizarea măsurilor de prevenire a poluării sau să plătească pentru pagubele provocate”, a precizat Consiliul..

Citește mai departe

Social

În căutarea vocațiilor în Sărata Veche. Copiii din sat descoperă robotica, fotografia, culinăritul și lemnăritul

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Copiii din satul Sărata veche vor avea șansa să participe la ateliere de robotică, fotografie, prelucrarea lemnului și artă culinară la centrul de pregătire vocațională care a fost inaugurat recent.

Fiind dezvoltat cu suportul financiar al Uniunii Europene, Centrul va oferi pentru aproximativ 120 de copii supraveghere, instruire și un program de dezvoltare personală în afara orelor de studii, promovând incluziunea socială a copiilor din familii social-vulnerabile. Centrul se află chiar în incinta Gimnaziului „Grigore Vieru” din satul Sărata Veche.

PE LUNG

Copiii se declară entuziasmați de noile oportunități și spun că frecventează tot felul de activități de două ori pe săptămână. Aceștia lucrează cu lemnul, învață să gătească, învață bazele roboticii, iar în ziua deschiderii centrului, pe 18 septembrie, aceștia au participat și la un atelier de fotografie susținut de Natalia Gârbu.

Membrii Asociației părinților din Sărata Veche susțin că sunt liniștiți știind că elevii își vor petrece timpul în mod util și că vor fi supravegheați. „Le mulțumim finanțatorilor pentru aceste condiții bune și pentru instruirea copiilor noștri”, a menționat Ina Maciura, președinta Asociației părinților.

Primara comunei Sărata Veche, Maria Galiț, a dezvăluit că deschiderea centrului a fost un vis al întregii localități. „Este o sărbătoare mare. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat pentru un viitor mai bun al copiilor noștri. Mă bucur că visul nostru s-a realizat. Ani la rând am observat cum elevii nu au unde și cum să-și ocupe timpul liber. Ne-am gândit că avem spațiu, avem profesori bine pregătiți, am găsit și surse de finanțare și ne-am propus să îi ajutăm pe elevi să capete niște abilități cu care să pășească mai sigur în viață”, a menționat primara. „Nu trebuie să fie toți cu studii superioare, dar să fie oameni fericiți care să-și poată câștiga traiul decent la ei acasă”, a adăugat Maria Galiț.

Ce povestesc copiii

Stanislav Pușcă este elev în clasa a 5-a și spune că este pasionat de Lego și îi place să creeze obiecte noi. „Eu acum inventez un cățeluș care poate să se ridice, să se miște, să latre. Cred că o să ne prindă bine în viață ce facem noi aici. Când voi crește mare, vreau să fiu director de ceva sau inventator. Încă nu m-am decis”, mărturisește băiatul. Stanislav merge la centrul de vocație de două ori pe săptămână și petrece acolo aproximativ două ore.

Anastasia Galiț are 11 ani și participă la atelierul de culinărie. „Data trecută am făcut tăiței de casă cu sos. Aici ni se explică totul în detalii. Mai facem și gafe. Ba e prea puțină sare, ba e prea multă. Noi după ce gătim, mâncăm. Suntem vreo 40 de fete și vreo 20 de băieți. Ne place mult”, spune eleva.
O altă elevă, Elena Moiseeva, frecventează atelierul de robotică de două pe săptămână. „De obicei, construim mașini, albinuțe. Această mașinuță, de exemplu, merge, se oprește, scoate sunete”, ne explică Elena care învață în clasa a 3-a.

Centrul este deschis grație unui grant oferit în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

„Importanța centrului nu trebuie subestimată”

Parascovia Munteanu, directarea programului de dezinstituționalizare și dezvoltare comunitară din cadrul Asociației Keystone Moldova, a menționat faptul că, în viitor, numărul atelierelor pentru participanți va crește, în funcție de interesul copiilor. „Nu am avut dificultăți în lucru. Am venit doar cu niște sfaturi și îndrumări în legătură cu documentele care să reglementeze activitatea acestui centru vocațional. Dragi copii, vă doresc să aveți cât mai mult timp pe care să-l petreceți la centru”, a mai spus aceasta.

Inaugurarea centrului vocațional în Sărata Veche reprezintă un motiv de mare bucurie, a subliniat Petru Culeac, directorul executiv al fundației Soros în R. Moldova. „Trebuie să ne bucurăm de orice realizare frumoasă, chiar dacă vedem în jur multe probleme. Să știți că sunt onorat să fiu astăzi, la această lansare. Importanța acestui centru nu trebuie subestimată. Va oferi servicii educaționale de calitate tuturor beneficiarilor, iar numărul acestora este destul de mare. Astfel, se creează oportunități pentru dezvoltarea armonioasă a tinerilor”, a declarat Petru Culeac.

Înainte de deschiderea centrului de vocație, elevii Gimnaziului „Grigore Vieru” au fost întrebați ce tip de activități și-ar dori. „Eu văd că elevii vin cu mare plăcere la aceste ateliere și cel mai frecventat este cel de artă culinară. Îmi pare bine că vom avea fotografi, lemnari, bucătari buni și pasionați de ce fac”, a spus Aliona Răilean, directoarea gimnaziului.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

EconomieO oră în urmă

O nouă componență a Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz”. Cine face parte

PE SCURT Adunarea generală extraordinara a acționarilor SA „Moldovagaz”, la care s-au prezentat 41 acționari care dețin 98,93% din numărul...

Politică2 ore în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Externe3 ore în urmă

Un analgezic a făcut sângele unei femei să devină albastru

PE SCURT O femeie de 25 de ani a mers la un spital din Providence, Rhode Island, acuzând o stare...

Social4 ore în urmă

Judecătorii l-au obligat pe Ilan Șor să prezinte scuze publice unui agent economic

PE SCURT Ilan Șor a fost obligat de către instanța de judecată să aducă scuze publice unui agent economic pentru...

Externe5 ore în urmă

Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter s-a produs în Vrancea

PE SCURT Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter s-a produs vineri, la ora 2:11, în judeţul...

Politică5 ore în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Divertisment7 ore în urmă

Campanie națională de informare / Tinerii din RM află ce oportunități le oferă Uniunea Europeană

PE SCURT Peste 150 de tineri de la diverse instituții de învățământ din țară au fost oaspeții Centrului de informare...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 zile în urmă

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

PE SCURT Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a...

Alegeri7 zile în urmă

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

PE SCURT Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care...

AlegeriO săptămână în urmă

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

PE SCURT Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului...

Alegeri2 săptămâni în urmă

„Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru funcția de primar de Chișinău

PE SCURT Candidatul PSRM Ion Ceban s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile locale 2019 în municipiul Chișinău.El a...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victor Chironda: Anunț public intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău

PE SCURT Activistul civic Victor Chironda, care e și consilier în CMC, va candida pentru fucția de primar general al...

Alegeri3 săptămâni în urmă

FOTO/ Cum funcționează Parlamentul? Greceanâi și Alaiba le spun copiilor din Diasporă

PE SCURT Astăzi, 27 august, Republica Moldova împlinește 28 de ani de când este un stat independent. Cu această ocazie,...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Președintele PLDM Tudor Deliu, candidat în circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi

PE SCURT Consiliul Politic Național (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi participarea formațiunii cu candidați proprii...

Advertisement

Opinii

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« aug.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com