Ministerul Justiției a prezentat proiectul de lege care prevede că agenții economici vor avea posibilitatea să repare prejudiciul cauzat

 Ministerul Justiției a prezentat proiectul de lege care prevede că agenții economici vor avea posibilitatea să repare prejudiciul cauzat, iar structurile de forță nu vor mai putea bloca activitatea acestuia, pe durata investigației.

Despre aceasta a anunțat astăzi ministrul Vladimir Cebotari în cadrul briefingului de presă de după ședința PDM. Cebotari a lansat și o invitație către toți cei interesați de a veni cu propuneri pentru îmbunătățirea documentului.

Ministrul Justiției a explicat principalele prevederi a proiectului elaborat de instituției. Astfel, potrivit prevederilor, organele de drept nu vor mai constata încălcările săvârșite de agenții economici, aceste prerogative fiind transferate către organele de control de stat. Totodată, în cazul în care un agent economic va săvârși o infracțiune, acestuia i se va oferi o perioadă pentru înlăturarea prejudiciilor cauzate. Doar în cazul în care agentul economic nu va remedia prejudiciul cauzat, actul de constatare a încălcării va fi transmis procuraturii.

„Organele de control, în primul rând, după ce vor constata încălcarea vor fi obligate să ofere o perioadă pentru remedierea acestor încălcări de către agentul economic. Suplimentar, îi vor propune agentului economic benevol să repare prejudiciul care a fost cauzat, dacă astfel de prejudicii sunt cauzate. După expirarea acestui termen de remediere agentul economic demonstrează că a înlăturat încălcările. Și în cazul în care acest lucru nu s-a produs organul de constatare întocmește un act cu stabilirea indicilor constitutivi ai infracțiunii și o remite organelor procuraturii. Practic tot probatoriul se va limita și va fi acel act și actele de însoțire, anexele la acest document de sesizare a organelor procuraturii”, a adăugat ministrul Cebotari.

Dacă la investigare prejudiciul va fi reparat, pedeapsa va fi cu suspendare. ”Agentul economic nu va fi blocat. Vor dispărea și măsurile de persecutare. CNA pierde competențele de investigare a infracțiunilor economice, va păstra doar competente ce țin de fapte de corupție”, a exemplificat Vladimir Cebotari. Ministrul a mai spus că proiectul de lege este susținut de toți partenerii de dezvoltare ai țării.

Amintim că problema dată a fost sesizată de oameni de afaceri și de organizații de business din Republica Moldova. Ca urmare, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a solicitat reprezentanților partidului din Guvern să elaboreze măsuri care să simplifice activitatea agenților economici și să reducă presiunile din partea structurilor de control.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.