Connect with us
"
"

Educație

Ministerul Educației atenționează: colectarea plăților informale este interzisă

Publicat

pe

PE SCURT

Cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării atenționează că orice fel de colectare a plăților informale la școli și grădinițe este strict interzis.

În acest sens, la 29 august curent, a fost emis un ordin „cu privire la unele acțiuni de prevenire și combatere a fenomenului colectărilor plăților informale în sistemul educațional”, în vederea prevenirii și combaterii coruperii cadrului didactic și a fenomenului corupției în instituțiile de învățământ.

PE LUNG

„Părinții nu trebuie să achite sume ilegale, iar copiii trebuie să se afle la școală într-un mediu bazat pe corectitudine, profesionalism și siguranță, pentru că doar așa ei vor deveni adulți intoleranți la corupție și responsabili de propriile acțiuni. Meseria de cadru didactic este și trebuie să fie o profesie prestigioasă și de onoare, iar acuzațiile de corupție dăunează acestui obiectiv”, se arată într-un comunicat emis de către Minister.

În cazul unei colectări de astfel de plăți trebuie sesizat Ministerul Educației, Culturii și Cercetării sau Centrul Național Anticorupție.

De asemenea, personalul instituțiilor de educație este obligat să întreprindă măsuri de informare, educare și propagare în rândurile elevilor, părinților/ reprezentanților legali ai elevilor și copiilor despre ilegalitatea şi inadmisibilitatea inițierii și instigării la colectarea oricăror fonduri.

Educație

Profesorii tot mai bătrâni și mai puțini. Situația pedagogilor în ultimul an

Publicat

pe

PE SCURT

Fiecare al patrulea profesor are vârsta între 50-59 de ani și majoritatea au peste 20 de ani experiență în domeniul învățământului. Numărul cadrelor didactice a scăzut considerabil, astfel încât astăzi unui profesor îi revin 12 elevi, cu unul mai mult decât anul precedent, iar tinerii constituie aproape 10 la sută din totalul cadrelor didactice, arată datele publicate recent de Biroul Național de Statistică.

Una dintre cauzele actualei situații este, desigur, salariul mic, care a fost mărit de nenumărate ori, în ultimii ani, doar în promisiunile politicienilor.

PE LUNG

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul de studii 2019/20, procesul educațional în instituțiile de învățământ primar și secundar general a fost asigurat de 27,4 mii cadre didactice. În anul școlar 2015-2016, numărul cadrelor didactice a fost cu 2000 mai mare. Astăzi, unui cadru didactic îi revine 12 elevi, însă cu patru ani în urmă, unui cadru didactic îi reveneau 11 elevi.

Profesorii îmbătrânesc

De asemenea, putem observa că numărul profesorilor, aproape în toate categoriile de vârstă scade. Totuși, în ultimii patru ani, profesorii au îmbătrânit, astfel încât numărul cadrelor didactice care aveau peste 60 de ani și care sunt în pragul pensionării a crescut cel mai mult. Dacă în anul de studiu 2015-2016 profesorii cu vârsta de peste 60 de ani constituiau 15%, anul acesta ei reprezintă tocmai 19,6%. Adică, fiecare al 5 profesor are vârsta de peste 60 de ani. Specialiștii de la Biroul Național de Statistică accentuează faptul că ieșirea acestor persoane din sistem riscă să genereze un deficit de cadre didactice deloc neglijabil.

De asemenea, numărul profesorilor de până la 30 de ani a scăzut în ultimii patru ani cu 2,5%. Dacă în anul de studiu 2015-2016 aceștia reprezentau 12,3%, anul acesta ei sunt în proporție de 9,8%. Adică, fiecare al 10 profesor are mai puțin de 30 de ani.

Cei mai mulți profesori din sistem au vârsta cuprinsă între 50-59 de ani. Totuși, există o ușoară scădere. În ultimii patru ani, numărul acestora a scăzut cu 0,2% și astăzi constituie 26% din totalul cadrelor didactice. Adică, fiecare al 4 profesor are între 50-59 de ani.

O scădere de 1,3% se înregistrează la categoria de vârstă de 40-49 de ani. Astăzi, ei constituie 24,6% din totalul cadrelor didactice. Adică, fiecare al 5 profesor are între 40-49 de ani.

Trebuie să menționăm că a scăzut și numărul profesorilor cu vârsta cuprinsă între 30-39 de ani cu 0,6%. În anul de studii 2019-2020, aceștia reprezintă 20% din totalul cadrelor didactice. Adică, fiecare al 5 profesor are vârsta între 30-39 de ani.

57,7 %  dintre toți profesorii au 20+ ani vechime în munca pedagogică

Ponderea femeilor a constituit 86,9%, în timp ce femeile la funcții de conducere au constituit 91,3%. 

De ce?

Numărul profesorilor scade și din cauza micșorării numărului de studenți la pedagogie. Numărul acestora scade în fiecare an, astfel încât în 2015 erau 2 523 de studenți în acest domeniu, iar în 2018 numărul a ajuns la 1 725.

De asemenea, o altă cauză este salariul mic al profesorilor. Ultimii ani s-au înmulțit nemulțumirile profesorilor proporțional cu promisiunile guvernărilor. De exemplu, în primăvara anului 2017 profesorii au anunțat grevă generală, însă au renunțat la ea, convinși de Guvernul Filip și sindicate. Apoi în vara aceluiași an, înainte de începutul anului școlar, Guvernul Filip ar fi crescut salariile cu 11,3%, astfel încât:

  • rector – 5 977 lei
  • profesor universitar – 4 485 lei
  • conferențiar universitar – 4 035 lei
  • lector universitar – 3 734 lei
  • asistent universitar, formator, maestru – 3 289 lei
  • profesor și învățător din învățământul general şi profesional tehnic cu studii superioare – 3 289 lei
  • iar pentru cei cu studii medii de specialitate – 2 688 lei
  • funcțiile didactice în învățământul profesional tehnic, cu excepția profesorului, cu studii superioare – 2983 lei
  • cei cu studii medii de specialitate – 2 688 lei

Apoi, în 2018, Asociația Obștească „Părinți Solidari” au înaintat o petiție în care cereau majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și a cadrelor non-didactice cu 100%. Tot atunci Ministra Educației, Monica Babuc, promitea că salariile profesorilor vor crește în mod gradual începând cu 1 ianuarie 2019, odată cu Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, fără să spună o cifră exactă.

Apoi, în martie 2019, fosta ministră Babuc a anunțat campania „Vreau să devin Pedagog” care avea menirea să promoveze și să sporească atractivitatea profesiei de pedagog în rândul tinerilor, în contextul în care în sistemul de învățământ se atestă o lipsă de peste 2 000 de cadre didactice.

Ulterior, după schimbarea puterii în vara anului 2019, Guvernul Sandu a elaborat „Bugetul Solidarității”. Acestea prevedea mărirea salariului profesorilor cu 14% de la 1 ianuarie 2020, la fel și mărirea salariului al altor categorii de bugetari.

Ulterior, la sfârșitul toamnei, noul Guvern Chicu a votat aprobarea bugetului de stat 2020, criticat de fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță. Va reduce cheltuielile de personal și nu va crește salariile la nivelul planificat de Guvernul Sandu. Vor scădea și investițiile capitale, iar Fondul rutier cu care se laudă Ion Chicu este la nivelul propus în Bugetul Solidarității. Unde sunt „drumurile bune” promise? Guvernul lui Dodon nu are surse suficiente de finanțare și va reduce cheltuielile (cu circa 400 mln)”, a menționat specialista.

Numărul elevilor scade

În ultimii cinci ani, numărul total al elevilor a scăzut cu aproape 20 de mii. Dacă în anul școlar 2013-2014 erau 352 053 de elevi, atunci în anul școlar 2018-2019 au fost 333 118 elevi, adică a scăzut cu 5,3%. Pentru aceeași perioadă, numărul cadrelor didactice a scăzut cu 13,9% (32 149 în anul școlar 2013-2014 și 27 657 în 2018-2019.)

Citește mai departe

Social

În închisoare, ca acasă. Cum funcționează un penitenciar cu securitate redusă din Norvegia

Publicat

pe

PE SCURT

Rata de recidivă în Republica Moldova este peste 50%, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea fost deținut revine în pușcărie.

Într-o închisoare din Norvegia, s-a stabilit că rata de recidivă este de 16% (2013), cea mai mică rată din Europa. Închisoarea despre care vorbim este specială: securitatea este redusă, iar deținuții pot merge la școală, la biserică, la magazin sau să facă plajă.

PE LUNG

Închisoarea Bastøy este cea mai mare închisoare cu securitate redusă din Norvegia. Ea folosește întreaga insulă Padda, doar partea de Nord, cu plaja Nordbukta fiind deschisă publicului. 

Enlarge

4-1
Sursa foto: Marco Di Lauro/Getty Images

Închisoarea este organizată ca o comunitate locală mică (comunitatea insulară) cu aproximativ 80 de clădiri, drumuri, zone de plajă, teren de fotbal, teren agricol și pădure. Pe lângă funcțiile închisorii, există o școală unde deținuților le este respectat dreptul la educație. Pe insulă mai este un magazin, o bibliotecă, un birou de informații, servicii de sănătate, biserică, serviciu de feribot (cu propria agenție de transport maritim) și un far care găzduiește întâlniri și seminarii mai mici.

Enlarge

2-4
Sursa foto: Marco Di Lauro/Getty Images

115 condamnați în penitenciarul Bastøy

5 ani este pedeapsa medie

40 ani este vârsta medie a deținuților

18 luni este timpul mediu petrecut

Unitatea a fost deschisă la 1 decembrie 2009. Personalul penitenciarului este format de trei persoane – conducătorul și doi consultanți cu experiență vastă în dependență de droguri, psihiatrie și tratament. Consilierii lucrează la strategii pentru managementul dependențelor, asupra diferitor programe și la pregătirea pentru eliberare.

Enlarge

1-7
Sursa foto: Marco Di Lauro/Getty Images

Principalul obiectiv este de a avea grijă de drepturile deținuților atât în ​​timpul închisorii, cât și după. Acesta poate fi un tratament într-o instituție, sau pregătirea pentru eliberarea acasă și un loc de muncă / educație. De asemenea, în cadrul penitenciarului există o comunitate unde se lucrează la motivarea deținutului pentru a alege o viață fără droguri după eliberare.

Fotografia principală: Deținut din penitenciarul Bastøy, condamnat la 16,5 ani pentru omor sub influența narcoticelor, face baie de soare în fața casei de lemn în care trăiește. Sursa: Marco Di Lauro/Getty Images

Citește mai departe

Social

De ce este importantă educația în penitenciare

Publicat

pe

PE SCURT

Deținuții sunt stabili emoțional, dacă sunt ocupați în penitenciare. Obținerea unei profesii în penitenciare îi ajută să se angajeze mai ușor după ce își ispășesc pedeapsa. Odată cu educația și angajarea în câmpul muncii, există o probabilitate mai mică de a reveni în penitenciar.

Potrivit autorităților din domeniul penitenciarelor, rata recidivei în Republica Moldova a scăzut cu un punct procentual, ajungând la aproximativ 58%. Despre aceste lucruri s-au povestit în cadrul panelului de discuții „Educație mai bună în penitenciare” dintre asociația Inițiativa Pozitivă și autorități.

PE LUNG

„Oamenii care sunt ocupați în penitenciare sunt stabili emoțional. Educația contribuie foarte mult la sănătatea mintală și la reducerea recidivei. Părerea mea este că educația valorifică relațiile umane în penitenciar: condamnați și educator”, zice Iuliana Curea, șefa Direcției Generale Detenție în Administrația Națională a Penitenciarelor. Specialista mai spune că societatea are o atitudine negativă față de faptul că autoritățile încearcă să le creeze deținuților condiții bune de trai, iar educatorii care urmează să-i instruiască trebuie să aibă o altă atitudinte față de ei, dacă-și doresc să reușească.

5717 – condamnați în penitenciarele din Republica Moldova

Una dintre probleme este integrarea socială a foștilor deținuți. Împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării am lucrat la un regulament și am încercat să diversificăm oportunitățile profesionale pentru deținuți. Totuși, doi ani în urmă s-a făcut un studiu cu privire la categoriile de oameni care întâmpină greutăți la angajare. Cel mai greu se angajează persoanele cu dizabilități și apoi foștii deținuți”, a menționat șefa Direcției Generale Detenție în Administrația Națională a Penitenciarelor.

Enlarge

72455210_2441234475994620_852227940815994880_n
Iuliana Curea
Foto: Facebook/ Inițiativa Pozitivă

„Toți oamenii sunt egali, atât în fața legi, cât și în fața educației”, zice Cristina Denița-Boțolin, șefa Serviciul de învățare pe tot parcursul vieții, Ministerul Educației. Specialista zice că Ministerul de resort poate să examineze și să confirme experiența și cunoștințele pe care le au foștii condamnați. În acest caz, Ministerul emite un certificat care are aceeași forță juridică ca un certificat de studii, cu aceleași drepturi.

De asemenea, foștii condamnați nu știu cum să se comporte corect la un interviu – aceasta este constatarea Vioricăi Melnic, specialistă HR la „ORBICA MA SRL”„Ar trebui să fie o organizație care să le ofere suport și noi, compania, să-i integrăm ulterior. Mai este nevoie de o caracteristică atunci când vine să se angajeze. Da, omul a făcut ce a făcut, dar trebuie să știm ce studii are, ce profesie a dobândit în perioada de detenție, ce știe să facă, ce experiență are, cred că asta este foarte important”, spune specialista în resurse umane.

Panelul de discuții din cadrul campaniei „Educație mai bună în penitenciare”, care se desfășoară în perioada 13 – 20 octombrie.

Geplaatst door Initiativa Pozitiva op Donderdag 17 oktober 2019

În Statele Unite ale Americii, procentul celor care se reîntorc în detenție este de aproximativ 43%. În Republica Moldova, rata de recidivă în rândul adulților a fost de mulți ani 59%, însă recent a scăzut aproximativ cu un punct procentual, potrivit Iulianei Curea, Șefa Direcției Generale Detenție, Administrația Națională a Penitenciarelor.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie9 ore în urmă

Cât costă produsele ecologice de igienă pentru o lună

PE SCURT După ce Parlamentul a votat în lectura a doua modificările de lege potrivit cărora se vor aplica amenzi...

CulturăO zi în urmă

Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima...

Ecologie2 zile în urmă

Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge...

Partidul Democrat din Moldova2 zile în urmă

Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul...

Social3 zile în urmă

Satul moldovenesc unde oamenii s-au unit împotriva violenței

PE SCURT Fiecare sat și oraș trebuie să aibă un plan de acțiuni concrete prin care să prevină violența în...

Cultură3 zile în urmă

Gogol, scriitorul care a trăit 43 de ani cu frica de propriii demonii

PE SCURT Nicolai Gogol a fost scriitorul care a revoluționat literatura rusă prin operele sale. A relatat perfect realitățile dure...

Cultură4 zile în urmă

Ce șansă a ratat R. Moldova și de ce suntem un popor vegetal. Povestește Ana Blandiana

PE SCURT Renumita scriitoare Ana Blandiana s-a aflat timp de câteva zile în Republica Moldova, unde a participat la dezbateri...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

PoliticăO săptămână în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

Politică2 săptămâni în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

Istorie2 săptămâni în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică2 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică2 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829